Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz czy Cambridge Azur

ArekW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Obecnie jestem na etapie podejmowania decyzji o zmianie zestawu kina domowego z AV Onkyo 656

+ DVD Panasonic S36. Obecnie rozważam dwie konfiguracje:

1. Marantz: AV SR7500 lub 5500, plus DVD DV 6500

2. Cambridge Azur: AV 540 R i DVD 540 D

Ponadto chciałbym dołożyć sub i obecne propozycje to:

1. Elac 111.2

2. B&W ASW 300

3. Yamaha 515 YST

Posiadam zestaw głośników Kef Q5 (fronty), Q Compact (efektowe), Q6c (centralny)

i na razie nie zamierzam ich zmieniać.

Pokój 18 m2 połaczony z kuchnią i częścia przedpokoju, razem około 30 m2, nie mniej ważne jest

wspomniane 18m2.

W większości słucham muzyki (CD (ja) + radio(żona)), ale kinem nie gardzę i lubię obejrzeć film

w dobrych warunkach, więc nie rozważam zakupu zestawu stereo (przynajmniej na razie).

Zresztą jestem tata 6-letniego kinomana i tak jakoś staram się dbać o jego komfort również :-).

1. Czy macie jakies doświadczenia z z któryś z wymienionych zestawów AV + DVD? Myślę, że

doświadczenia ze starszymi wersjami AV Marantza moga być pomocne tj. 7400 i 5400!

2. Czy ktoś z Forumowiczów testował lub używa któregoś z wymienionych sub'ów, a może

zarekomendujecie jakiś innych produkt (do 2k PLN)?

PS

Dla zainteresowanych moge trochę napisać o Kef'ach ([email protected])

Pozdrawiam, Arek

https://www.audiostereo.pl/topic/17188-marantz-czy-cambridge-azur/

Bez odsłuchania nie kupię - to jasne, ale za rade dzieki.

Na razie słuchałem SR 7400 z KefQ5 i co? Na pewno więcej przestrzeni niz w obecnie posiadanym

zestawie, inny bas: głębszy, czasami nawet dudniący (byc moze ze wzgledu na to że głosniki stały

bezpośrednio na wykładzinie???). Kino - duzo lepiej w porównaniu do Onkyo 656.

W przyszłym tygodniu planuję odsłuchy w sklepach jednego i drugiego zestawu.

ale, pomimo tego, fajnie byłoby usłyszeć opinie osób, które ewentualnie słuchały któregos z zestawów.

Arek

...i koniecznie opisz swoje wrażenia po odsłuchach.

P.S. Masz identyczny zestaw głośników jak (Kef rules :) i co ciekawe ja również myślę o tym aby się przesiąść na Azura 540R, D i może jeszcze 640C. Jak wielu staram się znaleźć złoty środek na KD i stereo w jednym.

…jeszcze coś napiszę……

Ja kupując Kef-y świadomie zrezygnowałem w KD z suba. Po pierwsze dobry sub kosztuje mniej więcej tyle co właśnie Azur 540R, po drugie Q5 mają (moim zdaniem) solidny bas. Spotkałem się nawet z opiniami że Q5 mają za dużo basu.

Może warto przemyśleć tą decyzje, powierzchnia twojego pokoju jest dość niewielka, możesz „przebasować”.

Inna sprawa to Amplituner, może z twojego obecnego bas jest po prostu za słaby. Używam obecnie Denona 1604 jeśli chodzi o poziom basów jest naprawdę ok. w KD Q5 dają tyle bas że w odpowiednich momentach podłoga drży.

• 3 tygodnie później...

Odsłuchałem Cambridge i Denon AVR 2805 i DVD 2910 wybrałem Cambridge.

Przywiązę do domu, posłucham, opiniami podzielę się.

Wcześniejszy odsłuch w domu dał mi wiele do myslenia, zagrało całkiem inaczej

niż Onkyo 656 czy wspomniany Denon. Nawet żona zauważyła róznice :-).

Muszę jeszcze raz posłuchac żeby coś więcej napisac.

Arek

Mnie również zachwalali Denona, ale ponieważ kładłem nacisk na stereo to ich

początkowa sugestia była Cambridge. Odsłuchałem jedno i drugie i padło na Cambridge.

Właśnie słucham sprzętu w domu i jestem zadowolony. Na pewno z zestawu

Azur plus Kef wydobywaja bardzo kulturalne dzwieki, duża przestrzeń, ładnie poukładan scena.

Słuchając płyty Naima z dołaczonej w zeszłym miesiącu do HiFi można spokojnie lokalizować

intrumenty sgodnie ze wskazówkami z książeczki dołaczonej do płyty. Dzwięk nie jest potęzny,

ale jest czysty, duzo wyskoich tonów, dobrze słychac efekty stereo.

Do zestawu sub Elac 111.2 dwa, dodaje troche od siebie, efekt podoba mi sie, chociaż

na razie czekam az się wygrzeje zeby miec jakąś konkretniejszą opinię. Kupiłem go bez odsłuchu

bazując na opiniach z gazet i factów z Avikomu.

Do takiego zesatwu sub na pewno się przyda, także w stereo. Odkręcony leciutko, dołoży

trochę niskich tonów i jest spoko.

A tak przy okazji, to moim zdaniem sklep jest niezły, doradzą i nie wciskają na siłe jakis drogich

komponentów typu kabelek za 500 stów.

Denon zagrał lepiej z BW CDM, słuchałem zestawu u kolegi. Po prostu lepiej, pełniej, dynamiczniej.

Była zauważalna róznica w w wysokich tonach pomiędzy koaksialnym a toslinkiem, na korzyśc pierwszego.

• 2 tygodnie później...

Dobry wybor to marantz albo cambridge. Proponuje cambridge, gdyz jest duzo tanszy. Po wejsciu na oficjalna strone internetowa w Wielkiej Brytani widac, ze mozna go kupic za 250 funtow, a dvd za 200 funtow. 1500 zl to naprawde taniocha jak na azura 540r. Zaoszczedzona kase przeznaczylbym na sub b&w asw 600. Doskonaly do stereo i do kd. Duza roznica w porownaniu z 300. a kosztuje 1800zl. Nic lepszego do 2000 sie nie znajdzie napewno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.