Skocz do zawartości
IGNORED

17 m2 - KODA F51 czy KF225 ?

kris.m

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczów:)

Mam właśnie mały dylemat - z jednej strony spowodowany wielkością pomieszczenia a z drugiej - zasobami finansowymi.

Tak więc, najpierw pierwszy problem - otóż zastanawiam się nad kolumnami 5.0 (na razie bez suba) do mojego pokoju - nieco ponad 17 m2. Preferencje w słuchaniu - to będzie 70% kino, 30% muzyka .

Dużo dobrego słyszałem o kolumnach Koda F51 - swego czasu kolega elfan je dość zachwalał, obecnie na allegro można je dorwać w okolicy 900 zł za zestaw 5.0 bez suba.

Z drugiej strony, ponoć wyższy model - KF225 - jest znacznie lepszy, nie tylko w kinie, ale przede wszystkim, gdybyśmy chcieli wykorzystać kolumny do odsłuchu stereo, jeśli tak to czy w takim - nie za dużym pomieszczeniu - 17m2 - będzie to zauważalna różnica?

No i druga sprawa - amplituner. Docelowo - myślałem o amplitunerze Denon 1905 lub Yamaha 650.

Problemem są finanse - więc w tym momencie, przy mocnym zaciśnięciu pasa i lekkim debecie...było by mnie stać na kupno denona/yamahy + koda f51......

Jeżeli jednak, te lepsze kolumny KF225 są naprawde tego warte, rozważałbym inną możliwość - tzn. kupno KF225 - a do tego jakiegoś taniego, używanego amplitunera na allegro - za 300-400 zł- na przeczekanie przynajemniej kilku miesięcy (a potem dopiero lepszy ampli denona lub yamahy).

Mam nadzieję, że coś poradzicie.. :)

https://www.audiostereo.pl/topic/17232-17-m2-koda-f51-czy-kf225/

Pamietaj w zestawach znacznie taniej!

DVD mozesz pozniej sprzedac na allegro.

Gwarancje dostaniesz na kazdy zestaw odzielnie. Ja kupilem Kode f51 + Sw850 + amplituner 660 i trzy gwarancje polpaku. I trzy paragony (celowo tak poprosilem zeby pozniej latwiej sprzedac na allegro)

Dobry sprzet za nieduze pieniadze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I z dobrym subwoferkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) _sw1000

Nie sugeruj sie cena na stronie Polpaku. Znalazlem sklep w moim miesicie w ktorym kazdy zestaw kody okolo 300zl mniej kosztowal niz na stronie Polpaku. Najwazniejsze to maly sklepik z malą obsluga. TARGOWAC sie i jeszcze raz targowac sie!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w Polpaku to nie o wielkość chodzi bo w kategorii wielkości sklepu to oni co najwyżej sklepikiem są ale okropna cecha tej firmy (wcześniej się KOCIO nazywała) a mianowicie wielka pazerność bo mają wyjątkowo małą skłonność do obniżania swoich wygórowanych cen. Zobaczcie na Paradigma, który kosztuje jak zboże po nieurodzaju a przecież ten cały Paradigm to nie jakieś tam aj waj... a jak się z nimi porozmawia o cenach od handlarzy z Allegro( tu np. Paradigm Monitor 9 za 2700zł to normalka a u nich grubo ponad 3000!!) to robią głupie miny i mówią że nie słyszeli o takich cenach...może nie znają się na internecie? A z kąd niby ci handlarze mają ten sprzęt jak Polpak jest wyłącznym dystrybutorem? Jak człowiek się postara to dostanie rabat typu 50zł na kolumnach za 3500zł-to nie jest śmieszne? Szkoda gadać:(

w Polpaku to nie o wielkość chodzi bo w kategorii wielkości sklepu to oni co najwyżej sklepikiem są ale okropna cecha tej firmy (wcześniej się KOCIO nazywała) a mianowicie wielka pazerność bo mają wyjątkowo małą skłonność do obniżania swoich wygórowanych cen. Zobaczcie na Paradigma, który kosztuje jak zboże po nieurodzaju a przecież ten cały Paradigm to nie jakieś tam aj waj... a jak się z nimi porozmawia o cenach od handlarzy z Allegro( tu np. Paradigm Monitor 9 za 2700zł to normalka a u nich grubo ponad 3000!!) to robią głupie miny i mówią że nie słyszeli o takich cenach...może nie znają się na internecie? A z kąd niby ci handlarze mają ten sprzęt jak Polpak jest wyłącznym dystrybutorem? Jak człowiek się postara to dostanie rabat typu 50zł na kolumnach za 3500zł-to nie jest śmieszne? Szkoda gadać:(

no tak..ale znów zeszliśmy na bocznicę, bo ja dvd już mam, a poza tym nie chcę kupować amplitunera Koda tylko kolumny Koda F51 lub KF225 - i właśnie zależy mi na ich porównaniu :)

pozdrawiam

Polecam zestaw Yamaha + KFy. W porównaniu do Kody F51 (słuchałem wiele razy w zestawie z Kodą 505) dzwięk w KFach w stereo jest wyraźniejszy i czystszy, bardziej dynamiczny. KFy są jednak specyficzne - przy niektórych kawałkach zwalają z nóg (Dido, Santana), ale do innych się średnio nadają (metal). Mają mało basu. Wniosek - konieczne odsłuchać przed zakupem. Ja bym wybrał ponownie KF 225.

Pozdr

tzn. te Kody KF225 mają mniej basu od F51 (albo np. od AV 702?) ?

Generalnie i tak sprzęt będzie wykorzystywany w 70-80% do kina domowego, a reszta czyli muzyka - to własnie m.in. Santana, Dire Straits, Jean Michell Jarre, Angelo Badalamenti, generalnie muzyka filmowa - np. Hans Zimmer, z troszkę ostrzejszych rzeczy to Manowar :)

Z tym wykorzystaniem do kina to też na początku myślałem że tak będzie ale okazało się odwrotnie. Sprzęcik chodzi w zasadzie cały czas a filmy oglądam tak z 1 na 3-4 dni więc prognozy się nie sprawdziły. Dlatego z tych dwóch zestawów wybrałbym (i wybrałem) KFy. Jak już pisałem mają one dość specyficzny dźwięk - efektowny ale nie "efekciarki". Mało basu (dużo mniej niż w AV 702 nad którymi się zastanawiałem), dobra średnica i góra. Mi to odpowiada. Z kolei F51 do kina jak najbardziej ale do stereo raczej średnio (moim zdaniem). Najlepiej zawsze odsłuchac samemu.

Aha, jeszcze jedna rzecz - w zestawie KF dostajesz porządne surroundy i głośnik centralny - nie jakieś małe pierdziawy jak w F51 tylko spore, dobrze wykonane kolumny. Cenowo są to jedne z droższych klocków Kody w tej kategorii.

no właśnie..cenowo są droższe od F51... Koda KF225 w wersji 5.1 z subem można dorwać na allegro w okolicach 2400-2500. Obawiam się czy jak kupię na razie bez suba (wtedy zestaw 5.0 wychodzi ok. 1700 zł) to czy nie będzie mi brakowało basu?

no cóż...najwyżej później bym dokupił suba....

Kris.m proponowałbym Ci jeśli jesteś zainteresowany zestaw KODA AV702 z SW1000. Basu sporo, subwoofer świetny w filmach, lepszy od zestawu F51. Mam takowy od pół roku, stan jak nowy, kable już są, cena niezła, zawsze taniej niż w sklepie, możemy ponegocjować.

Szczegóły na gadu-gadu: 4910359

Bierz KFy z yamaszką bez zastanowienia - słuchałem w sklepie większości KOD (rozniez jakies celestiony i jeszcze kilka innych zestawow) i naprawde KF są wg mnie najlepsze. Sam mam KA (poprzednia seria przed KF - ale budowa ta sama) i naprawde sprzet jest nie do pokonania. Do sluchania muzyki jak dla mnie są świetne. A w kinie naprawde na poczatek nie trzeba subwoofera (maja piekny basik - zwlascza w DD lub DTS). Naprawde polecam ci ten sprzet...

Witam

Jestem pierwszy raz w tym serwisie , szukam właśnie kody , czytam wasze recenzje , i nie będę ukrywał ale to one jakby zasugerowały mi KODĘ . Chciałbym jakieś namiary do tego sklepikiu gzdzie Kodę można kupić taniej niż na POLPAK'U

Pozdrawiam Gajor

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.