Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumny do Creek 4330 do ROCKA!

fryk

Rekomendowane odpowiedzi

Oj, coś mi się wydaje że odsłuchiwane przez Ciebie Q1 były prosto z kartonu.......

Papierowy dźwięk z Q1 też przechodziłem. Wraz z wygrzewaniem zmiana była kolosalna.

Słuchając rozumu....

-> foni

> Oj, coś mi się wydaje że odsłuchiwane przez Ciebie Q1 były prosto z kartonu.......

> Papierowy dźwięk z Q1 też przechodziłem. Wraz z wygrzewaniem zmiana była kolosalna.

Tak. Były prosto z kartonu. Ale ze wszystkich kolumn, które opisywałem w wątku, którego numer wyżej podałem, "nie prosto z kartonu" były tylko Totemy, 203.2 i chyba Chorusy (ale tu nie jestem pewien, czy dobrze pamiętam). Miały za sobą po kilka godzin odsłuchów. Reszta była jak najbardziej świeża.

A co do dźwięku Q1 - jeśli "papierowość" ma szanse zniknąć, to mogą to być całkiem interesujące kolumny.

Wg moich obserwacji: różnica w KEFach nowych, a takich po 100-120 godzinach graniach jest kolosalna. Przynajmniej w Q1, bo w Q4 nic się nie zmienia. Lekkie drewno było i nadal jest.

Słuchając rozumu....

Jestem właśnie po odsłuchu Tringle Stella ES u siebie w domu. Dostałem kabel który miał uwydatnić bas ale mimo to nie pomogło. Wokal ładny, wysokie tony za ostre - aż żona się krzywiła - a bas ledwo akceptowalny. Trochę wszystko polepszyło się po odwróceniu kabli ale za 1475zł znajdę na pewno coś lepszego. Jutro Acoustic Energy AE100i SE. Zobaczymy czy "zagrają". Jak nie to się załamię i zacznę zmieniać sprzęt.

Właśnie! Coś mi mój CA D500 zaczął szwankować - ręcznie wszystko ok, ale dowolny przycisk z pilota włącza 5 ścieżkę - SPOTKAł SIĘ KTOŚ Z CZYMŚ PODOBNYM?

-> fryk:

>Właśnie! Coś mi mój CA D500 zaczął szwankować - ręcznie wszystko ok, ale dowolny przycisk z pilota

>włącza 5 ścieżkę - SPOTKAł SIĘ KTOŚ Z CZYMŚ PODOBNYM?

Ja bym zaczął od wymiany baterii w pilocie... :-)

Uf rąbnąłem kilka razy o stół i zaczął działać :) Potem się zorientowałem, że przycisk od piątej ścieżki (gumowy) się zablokował.

Jutro Acoustic Energy AE 100i SE. Zobaczymy co to za bestia :)

A dzisiaj mało co nie kupiłem Acoustic Energy Aegis One. W porę się zorientowałem, że to nie to samo co Acoustic Energy Aegis EVO One. Poszły za 690zł.

Acoustic Energy Aegis One niezbyt się nadają do 4330 ( a na pewno nie do muzyki rokowej na 4330 ).

Spróbuj dać szansę kef-om (np. do Queen-u 4330 i Q1 to chyba najlepszy tani zestaw :] ).

Pozdrawiam.

stryjek...w/g ciebie CREEK ma słabą dynamike i bas .... hmm zapewniam Cie... a używam ( 5350SE ) że naprawde nie brak mu dynamiki i basu..( porównywałem CREEKA np z NAD 370 )...NAD przegrał... totalnie... A to że wymieniam go na musical nu vista ...to nie znaczy że jestem rozczarowany jego dzwiękiem... (Po prostu zabawki trzeba zmienić)... Jeśli krytykujesz mojego CREEKA to poprosze o inne konkurencyjne propozycje.... do ($700)..tzn. 2200zł .. oczywiście.. Może zmienie swój pogląd na creeka... pozdrawiam amigo

stryjek... sorki , ale może nie jestem zbytnio osłuchany ... ale czekam na propozycje ...Co zamiast mojego CREEKA ... do ...nawet do 3000zł. P.S. nie lubie krytyki bez konkretnych propozycji... za i przeciw.... amigo

amigo, przeczytaj uważnie wątek i nie emocjonuj się tak, że ktoś krytykuje Twojego Creeka, którego jak piszesz zamierzasz sprzedać.

W wątku chodzi o maleńkiego Creeka 4330, który jak piszą koledzy do rocka nie za bardzo się nadaje. Można tam coś poprawić głośnikami, ale jeśli do rocka, to przydałby się inny wzmacniacz.

Ty masz najdroższego Creeka 5350SE. Nie będę się wypowiadał na temat współczynnika dźwięk/cena w przypadku tego wzmacniacza; moim zdaniem jego domeną byłaby raczej muzyka klasyczna, a nie rock i jazz.

Mówiłem oczywiście o Creeku 4330, którego zresztą użytkuję i to z wielkim zadowoleniem,a Amigo chyba nie doczytał dokładnie mojego wpisu. Sam zapytałem o kontrprpopozycję dla Creeka, w podobnej cenie. Creeka 5350 nie mialem okazji słuchać osobiście, ale wiele razy razy pisano w wątkach dotyczących właśnie Creeka 4330, że 5350 ma podobny charakter brzmienia pozbawiony jest jednak wad niższego modelu. I dla mnie to może być właśnie strzał w dziesiątkę. Muszę się przekonać :))))

Kolejny odsłuch na moim Creek 4330 + CA D500:

1. Avance Dana 506 [ wyjątkowo na NAD + odtwarzacz DVD :( ]

Bardzo kuszące zrównoważone, kulturalne rzekłbym kolumienki. Szkoda, że nie miałem okazji odsłuchać na swoich klocach, ale jak na to co usłyszałem - jakoś zabrakło charakteru tym kolumnom.

2. JBL E30

Chyba chodzi o porządne rozgrzanie... Mocno nastawiony byłem na nie ale... Bas spłaszczony, bez ekspresji a wysokei tony jak szpilki kuły uszy... :(

3. Misison M32i

Potężny, tłusty dźwięk! Wszystko na miejscu. Minimalnie średnica ochłodzona i nieco przestrzeń mniejsza jak np na KEF Q1, ale poza tym mój #1!!

Jutro Acoustic Energy AE100i. To będą chyba ostatnie. Potem czeka mnie wybór i koniec tematu bo już fiksować zaczynam.

Pozdrawiam serdecznie!

Witam!

Wziąłem za kaucją do domu:

1. Mission m32i,

2. KEF Q1,

3. Używane Acoustic Energy AE100i SE.

Wrażenia:

1. Fantastyczne kolumny! Obojętnie po czym je podłączałem - zawsze wrażenie było to samo - niesamowita przestrzeń! Oderwanie, wyłania się scena, słychać instrumenty. Słychać wszystko: głęboki, szybki bas z zapasem, piękne wokale i dokładną górę. Jestem pod wrażeniem tych kolumn. Już nie wrócą do sklepu :) Do tego cena!! 1134zł!! Polecam sklep Radiomarket w Gdańsku (tel 5533870) z na prawdę bardzo uprzejmą obsługą.

2. Być może to wina pokoju/sprzętu, ale o ile Missiony dopasowały się idealnie to KEFy mimo, że mają mniejszy potencjał basowy to przy większej głośności "dudniły". Wokal nie był czysty, jakby zamoczony w basie, i ten właśnie bas wibrował męcząc słuchacza - czyli mnie :) Poza tym wrażenia przestrzenne zdecydowanie słabsze niż w przypadku Missionków.

3. Niestety mimo wielu zabiegom - kombinowanie z różnymi kablami, krosowaniem, różnymi zworkami - nie udało mi się uzyskać choćby akcentu przestrzeni. Cofnięty, przyblakły dźwięk bez ekspresji. Zupełnie jak nie stereo.

VOILA!! Mam kompletny sprzęt!! Po jednym i pół miesiącu poszukiwań! :)

Creek 4330 (wkrótce mk2 - wtedy ten pójdzie na allegro)

Cambridge Audio D500

Mission M32i

Interkonekt Van den Hul

Cordial CLS 225 2x2.5mm

Pozdrawiam serdecznie wszystkich dostojnych Forumowiczów!!

-> fryk:

> VOILA!! Mam kompletny sprzęt!! Po jednym i pół miesiącu poszukiwań! :)

It's Amazing

With the blink of an eye you finally see the light

It's Amazing

When the moment arrives that you know you'll be alright

;-)

Nie ma nic przyjemniejszego, niż zdecydowanie się w końcu na sprzęt! Przerabiałem to nie dalej, jak dwa tygodnie temu, też po długich poszukiwaniach. Gratulacje! :)

O kurka Panowie! Ale ja jestem zadowolony z tego zestawu! Aż siebie sam zaskoczyłem tym wyborem.

Jestem po kilkunastu płytach na spokojnie i nie mogę wyjść z podziwu nad jakością i przestrzennością tego zestawienia...

Po pierwszym kontakcie z prawdziwym stereo (lampowy dared + ca + nht za ok 20tyś) nie spodziewałem się, że można uzyskać coś podobnego za mniej niż 3tyś!

JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZACNYM FORUMOWICZOM KTÓRZY NIE SZCZĘDZILI CENNYCH RAD!!

Pozdrawiamy sedrecznie z żoną!!

>Fryk

Moje gratulacje :))) Jeśli jednak mogę coś jeszcze doradzić, to żebyś nie zmieniał wzmacniacza na Creeka 4330 mk II, bo różnicy znaczącej nie będzie, a stracisz na takiej operacji finansowo. Lepiej rzeczywiście te pieniądze zainwestować w jakiś kabel albo zacząć zbierać na klocki z wyższej półki - może na Creeka 5350.

Co do nowych zabawek to nie martwcie się :) Na razie to mi nie grozi. Co innego teraz mam w głowei. Rodzina mi się powiększa i jeśli będą w ogóle jakieś nadwyżki finansowe :) to pójdą na dobry aparat/kamerkę.

Ale bakcyla złapałem - wciąż obserwuję 100 pozycji na Ebayu :) Czaję się na jakąś fajną lampkę ;))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.