Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor Optoma H30A - ktos widzial?

LuX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegos czasu szukam projektora do kina domowego, widzialem juz kilka nowych modeli LCD - m.in. Panasonica AE700, Sanyo Z3 no i Hitachi TX100. W LCD'kach nie przypadła mi do gustu czern, wiec chyba raczej odpadają. Zdecydowałem się uderzyc w kierunku DLP. Tutaj widziałem BenQ 6100, ale z kolei tęcza przeszkadzała za mocno (koło 2x)...W przypadku Infocusa 4805 (koło 4x) tęcza była niemal niewidoczna (przynajmniej nie przeszkadzała mi), natomiast dużo gorzej było z hałasem wentylatorów. Chodziły jak jakaś "kosiarka"... No i jestem w kropce. O optomie H30A czytałem sporo dobrych rzeczy, ale nie widziałem i slyszalem w akcji. Wiem, ze rozdzielczosc niewielka, jednak na wieksza w przypadku DLP raczej mnie nie stac. Za projektor nie chciałbym zapłacić więcej niż 6-8 tys zł, bede korzystal glownie z DVD

Pytanie, czy ktoś widział Optome i ma ew. porównanie do projektorów które wymieniłem powyżej?

Projektor Optoma H30A wraz z ekranem sciennym 117x200 w formacie 16:9 znalazłem w polskim sklepie za 7920 zł, czyli do 8k sie zmiesci.

Będę wdzięczny za sugestie.

Arek

https://www.audiostereo.pl/topic/17471-projektor-optoma-h30a-ktos-widzial/

Najtaniej widzialem w Pixmani OptomeH30 za okolo 4tysiace. Mozliwe ,ze leprzy od tych co wspomniales.

Benq6100 nie podoba Ci sie tecza? skoro tak mówisz musisz miec bardzo dobry wzrok. Albo seanse na duzym ekranie bedziesz ogladał z 1-2metrów. W innych przypadkach tecza nie przeszkadza.

W LCd opisz tą czerń o co chodzi.

Wiedzialem jeden w akcji LCD i prawda dupne są te LCd jednak testowany przeze mnie model był przeznaczony do prezentacji ,a nie do filmów.

A ja bym polecił BenQ 5120. Mam to maleństwo od jakiegoś czasu i naprawde jestem zadowolony. Rozdzielczość ma nienajwyższą, to fakt, ale matryca 16:9. Kółko 5-segmentowe kręci sie razy dwa. Na początku wpatrywałem się w poszukiwaniu tęczy no i jak chciałem to coś zobaczyłem - teraz patrze już tylko na filmy i koncerty, o tęczy dawno zapomniałem. I jest cichutki, a tryb econo w zupełności wystarcza - jest właściwie najlepszy dla filmów - i lampa ufam że poświeci ok. 3 tys. godz. Obraz jak za tą cenę - super.

Z budżetu zostałoby mnóstwo na dobry ekran, że o filmach nie wspomne ....

Nie wiem czy to od dobrego zwroku zalezy czy od czego, ale ja po prostu te tecze widze przy "wolniejszych" kolkach i zbyt mocno to miganie mi przeszkadza. Sprawdzalem w roznych odleglosciach od ekranu i siedzac 2x szerokosc ekranu bylo to samo z migotaniem. Jak pisalem, w infocusie 4805 ten efekt niemal nie wystepowal (albo go nie widzialem).

Witam

Ja widziałem w "akcji" Optomę H30A i troszkę ją testowałem i jak dla mnie REWELACJA !!

Pracował bez sprzętu audio i projektorka w zasadzie nie słychać.O tęczy możesz zapomnieć.

Widziałem co "robi" na ekranie o podstawie ok.3m.

Sam mam ochotę go kupić tylko się jeszcze waham czy nie poczekać i nie dołozyć do H57 (opcja z HDTV )

Jak masz okazję to sam sprawdz na własne oczy.

W pixmanii mają H30 a to jest troszkę coś innego niz H30A

Aha

Pod tym adresem :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ta optoma jest za 7800 ( wczoraj się pytałem)

i jak zakupisz u nich też ekran to dostaniesz rabat 10% ( na ekran)

i masz 3 lata gwarancji na projektor.

Ukryta Zawartość

Miałem podobny problem, szukałem w tej cenie projektora. Widziałem H30A i rzeczywiście goni konkurencje w tej cenie, niesamowity kontrast i nasycenie kolorów.

Długo szukałem i oglądałem gdyż jestem dość wybredny co do jakości obrazu i tęcza też mi przeszkadza. Z tego co naoczne słyszałem, H30A że jest sporo cichszy od Infocusa 4805 którego oglądałem w którymś z salonów Top Hi-Fi. Jeśli pasował Ci obraz Infocusa, to tym bardziej będzie Optomy.

Ja w efekcie zdecydowałem sie na Optome H57 - tej o której pisał kolega "CZONKIN". Górował nad H30A głównie rozdzielczością, a na niej mi mocno zależało. Chciałem, aby miał format 1024x576. Od miesiąca używam projektora i jestem bardzo zadowolony. Kupiłem w firmie Cinematic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tam też zapewne kolega LuX go znalazł H30A w promocyjnym zestawie. Też się nad nim zastanawiałem dopóki nie zobaczyłem H57, dlatego może lepiej i nie oglądać tego drugiego :)

Ukryta Zawartość

No to faktycznie macie dobry wzrok skoro ciagle wy o tej teczy. Wiekrzasci jest niewodoczna. Pojawia sie przewaznie na białym tle lub kolorze jasnymi. A o migotaniu można zapomnieć. Jesli nie zauwarzyłeś migotania w monitorach LCD to i nie zauwarzysz w Benq6100 -głupoty piszesz LUX!. Ewentualnie nie właczyłeś na pilocie AUTO i automatycznie dostraja i o migotaniu na calej powierzchni można zapomnieć. Miedzy 60hz czy 85hz nie zauwarzylem roznicy.

Do 8tysiecy szukal bym projektorka o rozdzielczosci wiekrzej niz 800x600 - zwłaszcza jak koledzy LUX mają dobry wzrok

Benq 7800 do kina domowego. W sklepach za niecale 8tys.

tu opis i recenzje:

Ukryta Zawartość

Bral bym tylko pod uwage :Panasonic PT-AE700E ewent. Hitachi PJ-TX 100 . Oraz optome z rozdzielczoscia XGA nic leprzego raczej nie znajdziesz.

Tu masz recenzje Optoma H30 jednak kilka groszy musisz zaplacic za przeczytanie artykółu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pare lat wstecz niewielu marzylo o takich zabawkach, a teraz sa w cenie telewizorow, co do teczy w przystepnym cenowo benq6100 to jest widoczna owszem na szybko pojawiajacych sie bialych elementach obrazu, w innych miejscach nie zaobserwowalem, nawet gdy sie to zjawisko zauwazy to nie jest uciazliwe, duzo zalezy od jakosci sygnalu vhs lub component, migotania brak, stabilnosc obrazu jest jak na monitorze lcd mimo 60Hz, nie jestem zwolennikiem przeplacania, za dwa lata w cenie 4000 naprawde kupicie cos duzo lepszego od tej dzisiejszej optomy,

a w cenie ok 2700$ jest mozliwy zakup NEC HT-1100 w stanach, wiecej bylo w temacie americano 17082

ktos wspominal o rzekomej promocji na ekran w projekcja.pl, przy tych marżach robienie pseudopromocji to nie sztuka porownajcie sobie te ceny z tymi samymi ekranami projecta np na stronie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam Ci Toshibę MT 200 kółeczko 6-cio segmentowe razy 5, zero tęczy kontrast 2500, wg sporego grona osób jest lepszy od Optomy. Kolega Mateuszek mógłby Ci sporo powiedzieć na jego temat ( cena walory użytkowe itd.) bo z tego co wiem właśnie go posiada. Tu znajdziesz jego parametry :http://www.projectorcentral.com/Toshiba_TACP-TDP-MT200.htm Pzdr.

widzialem optome jak szukalem projektora. zakup bylby zacny - mialem nawet ja w domu na testach bo faktycznie ani nie szumi ani nic. ale ja ogladalem ten straszy model z matryca 800x600 i to mnie troche odrzucilo bo kino to kino i ten format troche draznic moze.poza tym to niezla zabaweczka. teraz pojawila sie h-31 z ta sama matryca co ma moja toska wie prawdopodobnie obraz jest spoko.

nie wiem jakie sa w polsce roznice ze tak powiem cenowe bo jednak polska to dziwny kraj pod tym wzgledem

generalnie benq 5210 jest b.dobry i w ogole jesli komus tecza nie przeszkadza. tani ze wszystkimi bajerami za ta cene rewelacja

infokus jest faktycznie troszke za glosny ale cenowo tez nie do pobicia

polecam toske z pelna odpowiedzialnoscia - napisalem recenzje wiec nie bede sie tu po raz drugi produkowal

LuX

Narazie sie wstrzymaj z optoma, ta jest za slaba faktycznie w rozdzielczosci. Ja tez sie wstrzymalem z NEC HT-1100 tylko dlatego, ze chce jeszcze zobaczyc nowa Toshibe TDP-MT700. Cena jest super atrakcyjna (od ok. $2550) za projektorek na chipie HD2 Mustang, native resolution 1280/720 i jest bardzo cicha. Moze byc jeszcze lepsza od NEC-a (ktory w swojej cenie jest swietny), kto wie...

Jak zobacze jak chodzi to napisze, narazie to nowosc i trudno mi namierzyc kto ma w okolicy do obejrzenia...

Moze ktos juz widzial nowa Toshibe MT700 w akcji ??

Pozdrawiam

Na platetdtv tostala 10 za obraz High Definition, czyli po wyjsciu 720p z dobrego DVD moze byc bajka.

Ale ja juz taki jestem, ze jak nie zmierze to nie uwierze. Musze zobaczyc i sam ocenic.

Panowie.

Wiadomo że za dwa lata wyjdzie "coś" lepszego i tańszego od tej Optomy ale za cztery lata wyjdzie jeszcze "coś"fajniejszego do tego co wyjdzie za dwa lata i tak dalej i tak dalej............

Nic się na to nie poradzi.

Americano ,jak sam pisze też już miał kupić NECa a tu znowu wyszło "coś" nowego .................

Takie czasy.

O proszę ! Optoma H27

Ukryta Zawartość

Ja i tak czekam aż odłożę na H57 i potem będę się bronił przed pokusą zaglądania do netu w poszukiwaniu nowości i przeglądaniu cenników.

Ukryta Zawartość

Ja mam takie wyjscie, ze najwyzej wezme sobie ze sklepu panasa PT-AE700 za $2100 na okres "przejsciowy", trudno, przeboleje na czyms takim. Mam 1 rok na oddanie sprzetu bez powodu i zwracaja kase bez mrugniecia i z usmiechem, tak tu jest. Mysle, ze w tym czasie zadecyduje jaki DLP kupic (czy faktycznie ta Toshiba jest lepsza od NEC).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.