Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do amplitunera - problem...

mikeo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem zestaw propomocyjny MARANTZ SR4500 + DV4500 + kolumny ELTAX-a.

Generalnie jest wszystko OK, tyle, że nie wiem jak podłączyć tylny centralny głośnik. Na tylnym panelu amplitunera mam wejścia do formatu 7.1 (2 fronty, 2 boczne surround, 2 tylny surround i 1 centralny). Ja mam z kolei zestaw skłądający sie z 2 frontów, 2 tylnych surroundów oraz frontowego i tylnego centralnego glosnika. Jak mam podpiac ten nieszczesny tylny glosnik?????

Spotkal sie juz ktos z takim problemem???

Z gory dzieki za odpowiedz

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/17520-kolumny-do-amplitunera-problem/

wyjscie na dwa tylne kanaly to wlasnie tylny central tylko na dwa kanaly rozbity.

podobno z jednego tylnego ktorego mamy za glowa trudno zlokalizowac zrodlo dzwieku, wiec zrobili dwa.

wiec jesli masz jeden centralny tylny glosnik to wlasnie pod jedno z tych wyjsc musisz sie podpiac.

a swoje "dwa tylne surroundy" do wyjsc na boczne podlaczyc nalezy. Powodzenia !

Witam,

Dzieki za odpowiedz. Tez pomyslalem zeby pokombinowac wlasnie na slepo i podlaczyc do ktoregos z tylnych no idziala generelanie ok... Nie mialem jeszcze co prawda mozliwosci sprawdzenia wszystkich efektow ale wszystko ladnie dziala:)

Niemniej dzieki za odpowiedz...

No a pytanie Krisa...

Powiem tak, przed zakupem sporo czytalem na temat zestawu, dlugo myslalem, przeanalizowalem za i przeciw...

To jest moj pierwszy zestaw, wiec generalnie nie mam odnosnika. Dla mnie to i tak jest wyjebka, wiec nie odpowiem Tobie czy kolumny sa "złagodzone" przez Marantza, czy tez nie... Nie wiem jak one dzialaja na innym zestawie itp... Moje subiektywne odczucia sa takie, ze jest OK, ale jak dl amnie... A nie ejstem audiofilem zaznaczam

Pozdro

Michal

Ja mogę powiedziec , że zestaw jako całość za 2500 jest w tej jedną z najlepszych ofert na rynku jeśli nie najlepszą. Gra świetnie zarówno w kinie (tutaj fani tylko dokupią sobie suba choc basy tych kolumn sa zupelnie przyzwoite) jak i w stereo.

ps. Mikeo, rozumiem, że podłączyłeś satelitki do wyjść na głośniki boczne a tylny centralny do jednego z dwóch wyjść na głośniki tylne?

podpowiem:

posłuż się sygnałem testowym, który zapewne znajdziesz w ustawieniach amplitunera; prawdopodobnie/u mnie tak właśnie jest/ - ampli wyświetla informację, który głośnik testuje generując jednoczesnie szum - LF, C, PR, LS, RS /w zestawie 5.1/ szumią po kolei i wiesz już, czy są właściwie podpięte, ja tak dopiero odkryłem, że jednego surrounda "przyszczypałem" na zacisku za izolację i był głuchy, tzn. nie generował dźwięku

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.