Skocz do zawartości
IGNORED

Propellerhead REASON 2.0 zwalnia tempo

parantulla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Rzeźbię sobie różne rzeczy we wspomnianym Reasonie 2.0 i mam wrażenie, że niekiedy odtwarzany kawałek zwalnia tempo na chwilę, żeby wrócić do zadanego sam z siebie. Na wyświetlaczu tempa nie widzę żadnych zmian a poza tym owe zwolnienia występują nie wiadomo z jakiego powodu i za każdym razem w innym momencie tego samego utworu. Nie wiem co o tym myśleć bo wydaje mi się to mało prawdopodobne, ale mam takie wrażenie. W końcu swoje numery znam od podszewki i już zaczynam się zastanawiać czy to może ze mną coś nie tak. Nie wiem, jakieś załamania czasoprzestrzeni czy coś...

Czy ktoś z Was używa tego programu i spotkał się z podobnymi objawami?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
https://www.audiostereo.pl/topic/17545-propellerhead-reason-20-zwalnia-tempo/

Obciążenie procka jest minimalne. Rzadko kiedy dochodzi do dwóch kresek (AMD Athlon 2600XP) także rezwerwa mocy jest spora. Karta dźwiękowa to największy syf jaki znam (SB 5.1) ale to tylko tak, żeby coś tam grało. Swoich poronionych kompozycji słucham już w audio na normalnym systemie Hi-Fi wypalone na CD. Głupio pytać, ale co to ta latencja? Nie, nie jestem debilem. Muzykiem też nie ;-) Nie mam pojęcia o nutach ani w ząb nie kumam j.angielskiego. Z Reasonem walczyłem chyba z rok po omacku zanim pokumałem o co tam biega. Translator wypluł takie bzdury ("idź drogą naprzód" itp.) że poza zmarnowanym kolorowym tonerem w drukarce nic z tego nie wyszło raczej sensownego. Także z tą latencją to może być, tylko co to jest?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

latencja to opóźnienie :)

jeden z podstawowych parametrów używanych przy konfigracji programów wuzycznych z kartą muzyczną:)

Za taktowanie (czyli tempo) odpowiada zegar. Może więc masz coś spieprzone z zegarem,

albo np. REason sie nie umi z nim dogadać?

Latencja to opóźnienie reakcji, zależność: przyczyna --> skutek. W interesującym nas przypadku to czas pomiędzy wydaniem komunikatu (naciśnięciem klawisza na klawiaturze midi lub pc), a wygenerowaniem dźwięku przez program.

Gdy latencja jest zbyt wysoka „wgranie” czegokolwiek z klawiatury midi graniczy z cudem. Wysokiej klasy karty dźwiękowe charakteryzują się bardzo niskim poziomem latencji. W SB 5.1 uzyskanie niskiego poziomu latencji jest możliwe np. dzięki sterownikom ASIO (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

W Reasonie poziom latencji ustawiamy w zakładce edit-->preferences-->audio. Spróbuj zwiększyć czas opóźnienia - moim zdaniem w tej chwili jest zbyt krótki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No to temat latencji mamy z głowy ;-) Tu wszystko chodzi jak należy. Problem jest w tym, że gotowy numer, który zrobiłem dajmy na to pół roku temu... Albo inaczej, siadam sobie rano przed kompem i pierwsze co robię to odpalam papieroska i niniejsze forum. "Pod spodem" mam włączonego Reasona i leci sobie w pętli jakis tam numer. I czasem aż muszę do niego zajrzeć bo mam wrażenie jakby spadło tempo z powiedzmy 128 na 120, ale gapię się na ten licznik i jest tak jak ma być, czyli 128. Wtedy sobie myślę, że pewnie coś mi się zdawało i wracam na forum a ten gnojek znienacka zaczyna przyspieszać. Znowu tam zaglądam i znowu na liczniku tempa jest wszystko OK. No nic, postaram się jutro omówić tą sprawę z psychiatrą...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.