Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo proszę o pomoc -odtwarzacz CD - T

Bono

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę Was o pomoc.

Mam problem z odtwarzaczem Technics SL-PS700.

Objawy są następujące:

Przestał czytać płyty CD-R - czasem po kilku sekundach pokazuje ich zawartość. Czasem nawet odtwarza, ale dźwięk jest bardzo zniekształcony lub całkowicie zanika.

Do tej pory czytał większość bez zająknięcia.

Z płytami tłoczonymi radzi sobie lepiej, ale:

1. Pojawiają się trzaski i szumy ( trochę przypomina to porysowaną płytę gramofonową ).

2. Odtwarzaniu towarzyszy cały czas dźwięk (chyba pracy lasera), który dotąd obecny był (od nowości) tylko przez 2-3 sekundy po włożeniu płyty kiedy odtwarzacz sprawdzał jej zawartość.

3. Zatrzymanie utworu na pauzie na 2-3 min i ponowne włączenie powoduje zdecydowane nasilenie wszytkich objawów aż do całkowitej niemożliwości odtworzenia cd.

Niemniej jednak często udaje się odtworzyć cały utwór(y) (z płyty tłoczonej) bez żadnych problemów, czyli może to nie jest jednak problem z laserem?

Dodam, że odtwarzacz nie ma problemu z przechodzeniem do kolejnych utworów i przewijaniem (tłoczone).

Jeżeli to laser to może ktoś wie, jaki w tym odtwarzaczu jest model i ile kosztuje?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Nie mogę żyć bez muzyki, a obecnie nie stać mnie na zakup nowego odtwarzacza

Niestety obawiam się,że to może być jednak laser.Standardowo polecam gruntownie go przeczyścić (soczewka,pod soczewką).Radze robić to w miare możliwości delikatnie.Nie wiem czy opłacałoby się wymieniać laser z tego względu,że jak się nie myle pracuje on w polu magnetycznym i może (o ile będzie) słono kosztować.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Dzięki Dreamer_1.

Już wiem, że laser w tym modelu to SOAD60 albo SOAD70.

Niestety koszt wymiany to ok. 400 zł.

Mam nadzieję, że to jednak np. kondensator...

Jutro odtwarzacz trafi do autoryzowanego serwisu i w ciągu tygodnia powinienem wiedzieć co się popsuło.

Szkoda,żeby brud na soczewce (serwis może się do takiej awarii nie przyznać) był powodem wydania przez Ciebie 50 czy 100 zł.

No ale z drugiej strony raczej bym na pojemności nie liczył.Zobaczymy.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Czyszczenie zrobiłem już wcześniej. Niestety nie pomogło.

Z serwisem sprawa wygląda tak, że zanim cokolwiek naprawią muszą mi przedstawić opis usterki.

Wtedy mogę się zdecydować, czy chcę go naprawić. Jeżeli zrezygnuje płacę 12 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.