Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA CDX480 Skacze

marcin_k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Problem ktory dotyczy mojego odtwarzacza wiaze sie ze skakaniem - na 99% przypadkow przy pierwszym tracku w przeciagu pierwszej minuty (najczesciej zaraz po wlozeniu plyty - pierwsze 5 sek dzwieku). Zazwyczaj wraca wtedy do poczatku, lub skacze w przod kilka minut. Nie ma reguly. Nie ma takze znaczenia, czy jest to oryginal czy CDR - zdaza sie to nawet na swierzo skopiowanych (wolno TDK) CDR oraz nowych oryginalach. Po jednym takim skoku, plyta przewinieta (jesli bylo to konieczne) do poczatku, odtwarza sie bez zarzutu. Nic z tego nie rozumiem, dlatego licze ze moze Wy mi w tym pomozecie.

Zaznaczam, ze mam za soba czyszczenie lasera, a takze zabawe z potencjometrem (przy laserze) - wskazal mi to jako potencjalne rozwiazanie jeden "fachowiec". Obie sugestie nic nie wniosly. Bylem takze w serwisie tam przesluchiwali ponoc plyty w strasznym stanie technicznym (rysy itp.) i ponoc odtwarzacz ani razu nie skoczyl. Oddajac mi sprzet i bezradnie rozkladajac rece, zasugerowali bym odsunal sprzet od kolumn, telewizora itp. Takze nic to nie dalo. Kazali wrocic, jesli znajde taka plyte ktora skacze zawsze. Mam taka - z nia takze ciekawa historia - jest to oryginal wydany przez Sony w moze nie-idealnym stanie, ale moim zdaniem bez zadnych wad mogacych wplywac na dzwiek. Potwierdzic moze to takze fakt, iz ta sama plyta na badziewiastym DVD Red Star, a takze na dwoch Discmanach Sony ani mysli sie zaciac - badz skoczyc. Na Yamaszce skacze prawie caly pierwszy utwor.

Zanim udam sie ponownie do serwisu. Chcialem sie dowiedziec, czy moze Wy znacie podobne objawy i moglibyscie zasugerowac rozwiazanie. Jeszcze pytanie do Wroclawian - czy jest w naszym miasteczku serwis, ktory byscie byli w stanie polecic - fachowcow przede wszystkim uczciwych?

pozdr i z gory dziekuje za porady

https://www.audiostereo.pl/topic/17582-yamaha-cdx480-skacze/

Miałem to samo w CDX-980. Niestety nie udało się tego zaleczyć (wysyłałem nawet CDXa do Piotrka608) - aczkolwiek po pierwszych próbach zostawiłem toto Piotrkowi608, a ten wysłał do kosza. Części w środku jeszcze Yamahowskie = laser nie do dostania.

nie znam dokladnie tego modelu "od wewnatrz" ale mialem kilka przypadkow tego typu i pomoglo ustawienie ogniskowania wiazki lasera....niezbedne potencjometry znajdziesz/cie na plycie glownej napedu. Nie mozna rowniez wykluczyc problemow z synchronizacja, ale dopoki to nie wina wypalonego lasera usterke usunac da sie na pewno, pozdr. R.

Jeśli nie pomogą ogniskowania lasera, synchronizacja itp. związane z ustawieniem lasera, to najprawdopodobniej masz już wypalony laser. Z tego co wiem, akurat cały napęd wraz z laserem jest w tym modelu produkcji Sony. Jakieś pół roku temu proponowano mi wymianę lasera za 150,- zł (Kraków).

Miałem pierwszy model Paianocrafta Yamahy E-100, gdzie w cd też był używany napęd Sony i po 3 trzech latach też zaczął przeskakiwać na trackach. Ogólnie napędy sony to do siebie mają ze po jakimś czasie zaczynają przeskakiwać, naprzykład napędy philipsa nie przeskakują ale za to są bardziej awaryjne i czasami nawet nie wytrzymują kilku lat użytkowania. Na skoki nie ma reguły w technicsie przeskakiwał mi od nowości, ale tylko przy b.głośnym słuchaniu muzyki -wibracje przy umiarkowanej głosności było ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.