Skocz do zawartości
IGNORED

Nietypowe złącze kabla zasilania...

Prospero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuję nietypowego kabla, bądź samego wtyku do gniazda zasilania we wzmacniaczu Marantz PM64II. Mam ten wzmacniacz od pewnego czasu i korzystam z przejściówki DIY połączonej z typowym kablem komputerowym. We wzmacniaczu gniazdo przypomina te w komputerach, ale ma dwie żyły a nie trzy. Wprawdzie zawsze istnieje opcja wymiany gniazda we wzmacniaczu, jednak powstrzymuje mnie oryginalność urządzenia, co potwierdzają lakierowe plomby na śrubach. Może ktoś wie, gdzie mógłbym dostać taki wtyk? Jak wspomniałem, bardzo zbliżony do tradycyjnego wtyku sieciowego w komputerach tyle, że ma kształ regularnego prostokąta (bez ściętych krawędzi) i dwie żyły.

Pozdrawiam ...

... gdyby to było takie proste. Niestety wszystkie wtyki, wtyczki, kable etc jakie przeglądnąłem w internecie są przystosowane do gniazd z trzema bolcami. Sprecyzuję, że chodzi o gniazdo we wzmacniaczu. I podkreślę raz jeszcze kształt to regularny prostokąt. Wtyczki jakie znalazłem to albo ścięte ( to oczywiście w przybliżeniu ) trójkąty, albo coś, co określa się mianem "koniczynka". Proszę o podpowiedź gdzie szukać, bądź może ktoś ma taki nietypowy kabel/wtyczkę? Kontakt w "o mnie".

Przede wszystkim dziękuję za chęć pomocy:) Niestety to nie ten wtyk. To coś czego szukam, wygląda mniej więcej tak ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od strony wzmacniacza wychodzą dwa płaskie wtyki, oczywiście nie wystają na zewnątrz a są schowane we wgłębieniu. To gniazdo jest niemal identyczne jak to tradycyjne z trzema bolcami. Różnica, to jak wspominałem kształt regularnego prostokątu i dwie żyły zamiast trzech.

> terminator

Raz jeszcze dziękuję za chęć pomocy:) Wygląda na to, że nadal będę zmuszony korzystać z prowizorki jaką wykonałem bądź zdecydować się na wymianę gniazda we wzmacniaczu. Ta prowizorka trochę mnie niepokoi. Wykorzystałem własnie gniazdo ze starego zasilacza komputerowego i do dwóch styków dolutowałem krótkie odcinki kabla ze zwykłymi miedzianymi zaciskami jakie stosuje się w instalacjach samochodowych. Wprawdzie osłoniłem to koszulkami termokurczliwymi ale mimo wszystko obawiam się jakiegoś wypadku...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.