Skocz do zawartości
IGNORED

wrazenia po odsluchu P814,D1905,Y650

weeb

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Jako ze chce amplituner przeszukalem forum w poszukiwaniu informacji na temat Pioneer-a VSX 814 poniewaz ten sobie upatrzylem, czytajac opinie na temat tego amplitunera myslalem ze to chyba nie o nim, ale postanowilem przekonac sie na wlasnej skorze.

Wiec wybralem sie do jednego z wiekszych RTV MM i tam postanowilem posluchac w/w pioneera ale jako ze zainteresowalem sie waszymi innymi propozycjami Denon 1905 oraz Yamaha 650 sluchalem rowniez i ich.

Odsluch byl na kolumnach JBL e90 i...., no wlasnie moj wybranek Pioneer 814 zagral tak kiepsko w stereo ze myslelem ze u konkurencji byl wlaczony subwoofer. Basu praktycznie nie bylo, byl naprawde slaby gdzie przy denonie i yamahce byl on wyrazisty niski taki jak lubie nie za niski ale taki lekko sie ciagnacy, dynamiczny (oczywiscie pewnie mozna cos zmienic w konfiguracji amplitunerow). Gora byla podobna do konkurencji. nie wiem co moze byc przyczyna nie podejrzewam zeby DVD Pioneer 575 w ktorym byla plyta audio, poniewaz yamaha rowniez korzystala z tegoz zrodla Denon byl skompletowany razem z DVD Denon-a ale nie pamietam symboli, pamietam tylko cene okolo 1500zl. W KD bylo juz lepiej nie slyszalem az tak wielkiej roznicy. Yamaha miala bardziej spokojne dzwieki. Po podlaczeniu subwoofera Pioneer zagral ciut lepiej w niskich czestotliwosciach jak Denon i Yamaha, tylko ze one uzyskiwaly taki dzwiek bez niego Sub to Magnat 250mm okolo 700zl. Czy pioneer ma jakies dodatkowe ustawienia np niskich czestotliwosci oprocz zwyklych bass, treble. W czwartek jade na kolejny odsluch na innych kolumnach, Jestem sklonny do tego amplitunera Pioneer ale niestety z subwooferem moze zagrac glosno (czego brakowalo konkurencji) i czysto.

Powiem wam jeszcze ze moj kolega ktory tam pracuje powiedzial mi odnoscnie targowania ze na amplituner Yamaha nie dostane ani 1zl upustu a na Pioneer-a i Denona do dogadania oczywiscie jak bede zdecydowany to sie potargujemy

https://www.audiostereo.pl/topic/17624-wrazenia-po-odsluchu-p814d1905y650/

Przede wszystkim weż pilota do reki od tego Pioneera i instrukcje obsługi i zmień ustawienia w tym amplitunerze! Zapewne ktos sie wogole nie kwapił zeby go odpowiednio ustawic i ewentualnie urzył opcji quick setup co jest stanowczo za mało. Miałem identyczny problem gdy kupilem ten model i po podłaczeniu w domu (bez zaawansowanych opcji ustawień) amplituner grał tak beznadziejnie zwłaszcza jesli chodzi o niski tony ze myslalem ze ma spalone koncowki mocy. Pierwsze co zmień to ustawienie przednich głosnikow jako duże (Large) poniewaz w innym przypadku nie beda przekazywane niski czestotliwosci do tych glośnikow! a nastepnie w kalibracji podbij poziomy głosności obu kanałow do +10db. Uwierz mi ze po tych ustawieniach Pioneer zaskoczy Cie jakoscią bassow i nie bedzie odstepowac od konkurencji.

Jeśli uda ci sie dostać magazyn Audio numer 3/2005 to znajdziesz tam dosc dokładny opis i test modelu 714 (identyczna moc tylko model ubozszy o jedna koncówke mocy). Piszą tam ze Pioneer ma "bas bardzo rozbudowany, pluszowy obszerny i lekki".

Mam osobiscie ten sprzet i na brak najnizszych czestotliwości nie narzekam wrecz jest go az nadto mimo ze nie mam az tak duzych glosnikow jak JBL E90...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.