Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki interkonekt do NADa?

kwiat

Rekomendowane odpowiedzi

XLO gra raczej miekkim, szybkim basikiem, czyli takim jak kolumienki Tannoya. Tak wiec, nie wiem czy to bedzie dobre rozwiazanie. Jesli szukasz czegos dosc taniego, polecam sprawdzic Audionova Phobos. Producent pozwala na odeslanie kabelka, jest ten nie spelnia oczekiwan. A ze tak zapytam, dlaczego M2 do NAD? Przez to wzmacniacz i kolumny o odmiennej charakterystyce. Do tego Twoje zdodełko, ktore niestety odbiega od tego, co przedstawiaja soba wzmacniacze NAD. Moze jakis Rotel?

Ja polecałbym Sonus Oliva. Srebro przejrzyte, ale nie mokroskopowe ze świetną srednicą i kawałkiem basu dobrze kontrolowanego, a przy tym w bardzo dobrej relacji jakośc-cena. Zakup na długie lata bez potrzeby poszukiwań. Bardzo solidne wykonanie. Do Nada jak znalazł- był sprawdzany i człowiek kupił.

Zydelku-

już któryś raz czytam twą wypowiedź odnosnie srebra,a ze względu na do tej pory zerowy kontakt z tym "materiałem" prosiłbym o poszerzenie twojej wypowiedzi ,zawsze wydawało mi się że srebro może spowodować utrate z średnicy tego co w nadzie cenie, no i góra zrobi się zbyt ostra-a tego mógłbym nie znieść

co do basu ,właśnie czy stanie sie bardziej punktowy?

Jeśli system sam z siebie nie jest ostry to napewno nie. jesli cos jest źle skonfigurowane to obnazy to jeszczebardziej. Znając Nady myslę ( tak uważam), ze spasi. Wbrem pozorom, to miedź potrafi być ostra i hałaśliwa. Przykładem niech będzie porównanie głośnikowego Sonusa i Ultralinka Ambience. Sonus gładki, dynamiczny, z perfekcyjną lokalizacją i bardzo gładki. Ultralink ma powietrze, bas zmiękczony, od średnicy po górę oczywiście w porównaniu do Sonusa ma zabrudzenie w tych pasmach. Odczucie jest takie jakby miał więcej góry. jest ona niestety krzykliwa. Jeśli chciałbyś sprawdzić, mogę podesłać na parę dni do posłuchania. Chyba nic prostrzego Daj znac na priva. Zero zobowiązań, a naprawdę jest duzoo wart dzwiękowo.

Zapomniałem dodać- średnica jest pełna, naturalna. Bas punktowy, szybki i zero rozlazłości. Nie ociepla sztucznie, nie wychładza, nie osusza. Taki typowy neutralniak w dobrym znaczeniu.

Nie licz na to, że zmieniając interkonekt "dostaniesz" bas, którego ci brakuje. Owszem, może usłyszysz delikatną zmianę, ale o poważnym kształtowaniu ogólnego charakteru brzmienia zestawu za pomocą kabli zapomnij - nie tędy droga. 400 zł wydasz głównie na kosztowną lekcję, bądź na czasową poprawę własnego samopoczucia. Nnno, nie twierdzę, że to ostatnie to niesłuszny cel ;)

Nie sensowniej dooszczędzić np. na lepsze kolumny?

Tak sie sklada, ze mialem Tannoy M2. Mam wzmacniacz NAD i wiem jak gra CD521BEE. Dlatego tez twierze, ze z Tannoy M2 mozna wycisnac bardzo duzo, wzmacniacz jest dobry i moim zdaniem najslabszy punkt programu to wlasnie CD. Zdaje sobie sprawe, ze M2 to dosc male i tanie kolumny, lecz nie przesadzajmy. Dam sobie glowe uciac, ze wymiana cd bardzo pomoglaby w basie, dlatego tez zaproponowalem wymiane CD na Rotela.

Wydaje mi się, że szkopuł tkwi jednak w interkonekcie. Przypadkowo wypiąłem IXOSa, a włożyłem zwykłe, standardowe kabelki i oto nagle bas się pojawił (oczywiście szczegółowość góry i średnicy znacznie gorsza przy tym kabelku). To doświadczenie pokazuje jednak chyba, że przez dobranie odpowiedniego interkonekta można osiągnąć właściwy kompromis.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.