Skocz do zawartości
IGNORED

upgrade Avance Omega 503

graffu

Rekomendowane odpowiedzi

witaj

tez ma 503, narazie postawilem a raczej przykleilem plyty granitowe do skrzynek, do plyt kolce i jest lepiej, bas bardziej kontrolowany ale przedewszystkim poprawa stereofonii, przestrzeni i glebi, nastepny etap to wymiana kabelkow w srodku pewnie na flatline gold:), a ty co juz zmieniles i jakie wrazenia?

Witam

Podobnie jak u Ciebie Marcin plyta marmurowa na kolcach oraz dodatkowo same kolumny na kolcach- wyrazna poprawa w dolnych rejestrach srednicy , bas lepiej kontrolowany i szybszy.Powazniejszych modyfikacj dokonalem w zwrotnicy, przedewszystkim lepszej jakosci kondensatory (narazie wstegowe)i cewka powietrzna w sekcji srednioniskotonowej- polepszenie przestrzeni i glebi sceny. jeszcze bardziej urzekajaca srednica. Co do okablowania to podstawowy upgrade (z reszta w wiekszosci budzetowych kolumn) ja zdecydowalem sie Audioquest CV4 za 100zl/m. wdg mnie uwypuklily one zalety 503 nie ingerujac w ogolna charakterystyke. I jeszcze terminale z nilkowanych na pozlacane. Na tym etapie sie zatrzymalem.

Do Graffu.

Chciałem zapytać o kontrolę basu jaką udało Ci się osiągnąć w połączeniu Nada z Avance'ami.

Ostatnio słuchałem zastawu Nad 320BEE+C521i+Omega 503mkII i bardzo się napaliłem na jego zakup. Jednak słuchałem ww zestawu w dwu różnych sklepach (pomieszczeniach odsłuchowych) i niestety w jednym z nich (bardziej domowym czyli realniejszym) odniosłem wrażenie, że bas wymykał się poza kontrolę kolumn albo wzmacniacza. Efekt był taki, że tego basu było bardzo dużo i trochę rozlazłego. Czy nie masz podobnych problemów?

Czy to może wina mkII?

Skąd opinie, że Avance nie mają basu - tego nie wiem.

Poza tym takiej stereofoni, przestrzeni i powietrza jaką zaprezentowały Avance nie udało mi się słyszeć na kolumnach do 2500, a trochę ich już przesłuchałem.

Teraz tylko się wacham przez tą kontrolę basu.

Może można to jakoś poprawić w "domowy" sposób?

Pozdrawiam Greg.

do Greg.

owszem, polacznie Nada z Avancami to ponoc mieszanka wybuchowa ale powiem Ci, ze jesli szukasz ocieplenia i naturalnosci w dolnych zakresach to nie masz nad czym sie zastanawiac :) aby ujazmic i kontrolowac bas solidnie odseparuj kolumny od podloza tak jak pisalem na poczatku tematu - najlepiej postaw je na kolcach na plytce marmurowej lub cos w tym rodzaju (musi byc twarda- duza stratonosc) i jeszcze raz kolce. same zalety we wszystkich zakresach.

pozdr.

do Greg.

owszem, polacznie Nada z Avancami to ponoc mieszanka wybuchowa ale powiem Ci, ze jesli szukasz ocieplenia i naturalnosci w dolnych zakresach to nie masz nad czym sie zastanawiac :) aby ujazmic i kontrolowac bas solidnie odseparuj kolumny od podloza tak jak pisalem na poczatku tematu - najlepiej postaw je na kolcach na plytce marmurowej lub cos w tym rodzaju (musi byc twarda- duza stratonosc) i jeszcze raz kolce. same zalety we wszystkich zakresach.

pozdr.

Gość marcin-greg

(Konto usunięte)

witam, wydaje mi sie ze z tym basem to wina wzmaka, co prawda odsluchiwalem 503 I a nie mkII ale z 320BEE tez byl problem z niskim basem, po wymianie wzmaka bylo po klopocie, nie wiem jak zagra 350 ale warto poosluchac mysle ze bedzie ok

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.