Skocz do zawartości
IGNORED

Dobor komponentow - KODA,NAD,HK,PARADIGM

Falcon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie !

Jako ze jest to moj pierwszy post, chcialbym przywitac sie ze spolecznoscia oraz pochylic glowe przed wiedza niektorych uzytkownikow :) Ja, jako - no coz, nie ma co ukrywac - lajkonik w dziedzinie sprzetu grajacego wyzszej klasy czesto niemoge sie nadziwic, jak to niektorzy bez zastanowienia wymieniaja kilkanascie nazw sprzetow, modele, oznaczenia etc ;) Respect

Oki, to tyle wazeliny na dzisiaj :]

Przejdzmy do konkretow - potrzebuje porady i malego wsparcia przy wyborze optymalnego dla mnie zestawu stereo w sklad ktorego wejda odtwarzac cd, wzmacniacz i para kolumn (oraz takie "drobiazgi" jak kable)

Zaczynajac od poczatku. Obecnie jestem szczesliwym posiadaczem wzmacniacza Unitra PW9013 (sprzecik, jak na swoj wiek gra calkiem przyzwoicie (jak dla mnie;) )), kolumn Diora 70-8-904 (trojdrozne podlogowki, moc 70W, pasmo 60Hz-20kHz) i komputerka z Audigy 2ZS jako zrodla dzwieku.

Pokoj, ktory jest do naglosnienia, to malenstwo w postaci 12m^2 z ograniczonymi mozliwosciami rozstawienia sprzetu. Preferowany gatunek muzyczny to trash metal (Metallica, Motorhead, Megadeth) rock (Pink Floyd, Deep Purple, Led Zeppelin) a takze cos spokojniejszego (Moby, Enigma, muzyka klasyczna). Niestety, musze podciagnac do tego rowniez filmy DVD.

Sprzet, przed wyborem ktorego teraz stoje, nie moze mnie zbytnio zrujnowac, czyli cena za calosc, nie moze przekroczyc 1500 zlotych (w tej cenie kolumny, kable i wzmacniacz - odtwarzacz dokupie pozniej).

Moj wybor - jak narazie - kierunkuje sie ku kolumnom podstawkowym (imho nie ma co sie pchac w podlogowki na tak malej przestrzeni i z takim budzetem), KODA EX686T, Paradigm Titan (moze Monitor 3v3), Celestion F18. Wzmacniacz - tutaj jeszcze zadnego konkretnego modelu nie mam upatrzonego - z pewnoscia nie bedzie to sprzet nowy. Firmy, ktore mysle wchodza w gre to NAD i HK z naciskiem na tego pierwszego. Kabelki - tutaj chyba zdecyduje sie na Nakkamichi 4mm z miedzi beztlenowej, 7PLN/mb.

W pozniejszym czasie odtwarzacz CD - najpewniej Harmana z serii HD - uzywany, w okolicach 300 zlotych.

Co mozecie kochani doradzic zblakanej duszyczce ;) ?

Moze jednak ten moj wzmacniacz nie jest taki beznadziejny i radzicie zostawic go, a reszte powymieniac ?

Nie jestem specjalnie majetny i sprzet raz kupiony, pozostanie na miejscu na dluzszy czas, wiec podjecie wlasciwej decyzji jest dla mnie dosc istotne :) Dziekuje za uwage i czekam na wszelkie sugestie

Ps. Hmm.. wyszedl mi nieco kobylasty pierwszy post, ale coz ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/17826-dobor-komponentow-kodanadhkparadigm/

Witaj Falcon,

ja też nie czuję się zbyt zaawansowany w tym towarzystwie, ale na początek mogę doradzić Ci dwie rzeczy:

1. Nie kupuj nic, czego nie posłuchałeś - moje niewielkie doświadczenie podpowiada, że sprzęt niekoniecznie musi być lepszy / gorszy, tylko po prostu może reprezentować inny rodzaj brzmienia. A to, czy będzie Ci on odpowiadał, zależy wyłącznie od TWOJEGO gustu.

2. Nie spiesz się, bo niezależnie jaką kwotą dysponujesz, warto wydać te pieniądze dobrze. Nie jest sztuką uzyskać świetne brzmienie za wielkie pieniądze, sztuką jest wydać mało i być w pełni usatysfakcjonowanym. Sytuację masz w miarę komfortową, bo możesz dokupować poszczególne elementy systemu po kolei - to dużo bardziej efektywne niż startować "od zera" (jak ja, niestety). Na początek wymieniłbym kolumny (po uprzednim odsłuchaniu kilku lub kilkunastu propozycji), a później zabierałbym się za elektronikę.

Tyle na początek, pozdrawiam,

Olo.

Oczywiscie, zakup bedzie poprzedzony odsluchem, jednak fakt faktem, ze bedzie on dokonywany w przeznaczonym do tego celu miejscu gdzie warunki akustyczne bede pewnie idealne ;) U mnie w pokoju, nie ma nawet co marzyc o dobrym rozstawieniu kolumn, co mnie bardzo martwi :( Nie jestem w stanie nawet postawic kolumn na przeciwko siebie - stoja bardziej po bokach, niz na przeciwko mnie :/

Poluje na jakis wzmacniacz za okolo 500 PLN, zapewne NAD, ewentualnie HK - moze ktos ma doswiadczenie z uzywanymi modelami tych firm i bylby wstanie cos doradzic, jakis konkretny model, czy na co zwrocic szczegolna uwage przy wyborze jednego z nich. Poszukiwac jakiegos konkretnego modelu ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.