Skocz do zawartości
IGNORED

Mission M33i - potrzebna porada

Olo78

Rekomendowane odpowiedzi

tak i zrób w pokoju ( salonie) elektrownię...nastawiaj generatorów...pudeł...aż kobieta Ci z nienacka pewnego dnia patelnią przyłoży hehe :D....no chyba że masz swój dedykowany pokój odsłuchowy wtedy oczywiscie możesz nawet 3 zestawy ustawić :)

Ha ha - patelnia była już w ruchu ;-))) Pokój dla sprzętu stereo jest - mniejszy oczywiście niż salon ( dobrze ) , ale nie będę mógł go zaadoptować na 100 % do słuchania ( źle ) niemniej będzie .

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Witam,

Co do M34i - gra to u mnie z HK3380 w 25m pokoju. Dużo zależy od źródła i rodzaju muzyki. Przy Nightwish'u ciary idą po plecach, Czajkowski też potrafi pokazać pazur. Nie mam pewnie takiego obycia audiofilskiego jak niektórzy zacni koledzy, ale piszę z autopsji. Mnie ograniczał budżet. Na początku było wiele wątpliwości i ustawiania, kombinowania i znowu ustawiania, szukania optimum, ale się opłaca. Człowiek zżywa się ze sprzętem :)

Co do M34i - bas potrafi huknąć, że szyby drżą (Bjork), ale przy Tinie Turner w XRCD, staje się on bardzo szybki i energetyczny. Przy zatkanym BR dźwięk staje się płaski, wokal wyprzedza kolumny o jakieś 2 metry, brakuje wybrzmień, ginie dynamika - to moje subiektywne odczucie. Nie jest to Hi-End z pewnością, ale jak dla mnie niczego mu nie brakuje. Jeśli szukasz dźwięku ciepłego, bez krwi w uszach - szukaj wysokotonowców z tekstylnymi (jedwabnymi) kopułkami - tak mi poradził Zawodowiec.

Pozdro,

marcelinho24, 1 Lip 2008, 18:12

>tak i zrób w pokoju ( salonie) elektrownię...nastawiaj generatorów...pudeł...aż kobieta Ci z

>nienacka pewnego dnia patelnią przyłoży hehe :D....no chyba że masz swój dedykowany pokój odsłuchowy

>wtedy oczywiscie możesz nawet 3 zestawy ustawić :)

walisz farmazony bo do kina oprócz odtwarzacza DVD potrzebujesz jedynie Amplituner 5.1, wiec pieprzenie o generatorach jest zbędne. a zakładam ze dzis kazdy z nas chyba posiada DVD.

Sam walisz farmazony :) mówimy tutaj o pełnych zestawach..samo DVD kina nie czyni...sam posiadam zestaw stereo i dvd dodatkowo. Ja piszę o dodatkowych kolumnach dedykowanych stereo, wzmacniaczu, amplitunrze kina itp...no i oczywiście sub gdzieś w rogu..wiem jak moja rodzina się na taką ilość grató zapatruje...myślę ,że w innych domach jest podobnie...nie każdy jest złotouchy

przecierz napisałem ze do kina potrzebny jest amplituner (oprócz DVD). a to ze porzebne są głowniki na tył oraz centralny to chyba oczywiste. to ty rozdmuchałeś sprawę o jakieś generatory ! sub nie jest az tak potrzebny jezeli mamy na przodzie duże kolumny. we wzmaku ustawiamy FRONT jako LARGE i tyle.

a ja szukam czegos co ewidentnie Mission pobije a nie zrujnuje portfela, wlasciwie w cenie jakos uzasadnionej czyli przekkraczajacej koszt M33i gora 2 razy ( nwet biorac pod uwage uzywki) zachwycily mnie tylko Phoebe IIs kiedys no ale z nimi to jest tez problem z basem, chyba jest go jeszcze mniej niz w Missionach a ja chce dobrego kopa.

Jak jest z tymi AE Evo3 - sa jasniejsze ciemniejsze, jak u nich z dynamika z rockowym graniem? Krotkie porownanie z m33i IGNAC?

wiec w AE Evo III w stosunku do Mission:

1. jest wiecej basu

2. bas jest pełniejszy i miększy

3. góra jest łagodniejsza i czystsza i jest jej mniej

4. są zdecydowanie bardziej wyrównane w całym paśmie

5. maskują niedoskonałości płyty (nagrania)

6. można powiedzieć ze zagrają każdy gatunek myzyczny (napewno to co ja słucham czyli trochę elekroniki, pop, dance, czasami współczesny jazz)

ponadto:

- są ciężkie

- obudowa z MDF

- terminale bi amp czy jakoś tak to się pisze

Mają natomiast mniej ciepła, są troche surowe w zakresie wysokich tonów i twardawe w zakresie średnicy.

• 2 miesiące później...

MISSION M34

Testowalem wiele kolumn od 600zł-4000zł(w cenie 600zł kolumny Tonsil z bierną membraną) powyzej 4000zł nie wypowiadam sie,więc napisze o Mission m34-realizują koncepcję brzmieniową jak JBL E80 szybkie,mocne,analityczne,autentyczne i neutralne,konstrukcja drzewna jest na wysokim poziomie pomijam lakierowane dodam zadne kolumny nie maja tak grubych płyt mdf,gniazda polączeniowe na 2 pary kabli(kombinacja),komore balastową do obciążenia kolumn(np.piaskiem)odnosnie brzmienia i wrażenia ze słuchu wysokie tony nie są wyostrzone ani suche są wyrównane z resztą pasma,średnie tony są natomiast bardzo naturalne,niskie tony są mięsiste twarde dają uderzenie punktowe nie buczą i zejscia są krótkie.Krótka konfiguracja: kilka sztuk kabli głośnikowych sprawdziłem i doszedłem do wniosku że 1 para zwykłych i czym grubsze tym lepsze przynajmniej do mojego wzmacniacza SONY 700ES.Kolumny dociązylem piaskiem więc waży jedna 20kg,pod kolumny proponuje kamień marmur lub mieszanke do 10cm,po tych nie wielkich zabiegach efekt końcowy murowany-wszystko gra czysto,pieknie,równo aż chce sie słuchać.Więc polecam te kolumny gorąco oczywiscie ostatnim instrumentem w całej tej harmoni będzie dobur elektroniki z drugiej strony jaki by on nie był i tak zagrają ładnie te kolumny.Gdy bym wymieniał kolumny to z pewnoscią MISSION M34

małe wskazówki odnosnie komory balastowej:

2 małe reklamówki jednorazowe nie pełne >suchego< piasku 95cm.dł.20cm.szer.MISSIONm34. jeśli ktoś dysponuje kolumną o większych gabarytach to pojemnosc komory sie zwiekszy,wsypując piasek trzeba dobrze ubic za pomocą długiej łyzki drewnianej lub patyka tak aby zaslepke od komory wyginało bez obaw zaslepka nie wypadnie,druga sprawa to marmur lub mieszanka z powodu tej pierwszej to cena,dosc drogi kawałek marmuru (chyba że ktos ma blisko siebie cmentarz:) )Polecam zajsć do kamieniarza wybrac ze ścinków i wyciąć na wymiar, a dlaczego marmur ważny? poniewaz cięzar kolumn ktore dociązylismy i postawimy bez posrednio na podłodze niskie tony nas zaleją falą dudnienia w całym pokoju jak postawimy na kolcach lub bez nich na marmurze bas bedzie zwarty krótki mocne uderzenie które nie będzie sie rozlewać po ścianach i dla tego ciężar odgrywa tu istotną role, a oto przeciez chodzi by uzyskać jak najlepszą akustyke w pomieszczeniu.Podstawe marmuru wycinamy na dł. i szer. kolumny,najlepsza grubosć kamienia 7-10cm mozna przekroczyc nie przesadzając jest to równoznaczne z budową pomnika:)

Mysle ze pomogłem osobom szukających nowych doznań dzwiękowych w których nie ponosimy duzych kosztów a w zamian za mały tuning zyskujemy lepszy dzwiek i to dużo lepszy

• 1 rok później...

Nie rozumiem jednej rzeczy, biorąc to na logikę jaki sens ma stawianie obciążonej kolumny z kolcami czy bez na marmurze, gdzie kolce pełnią role odseparowującą kolumny od podłoża, równię dobrze można chyba postawić na kartce papieru...proszę o wyjaśnienia bo ja moim laickim rozumem nie potrafię tego ogarnąć.

Osobiście myślałem, żeby do swoich kolumn ( po dociążeniu ) przykręcić standy granitowe, proszę tu jednak o opinie osób które mogą pochwalić się doświadczeniem w tej kwestii, ponieważ zakup standów to już koszt, a nie chce tracić swoich i tak już kruchych funduszy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.