Skocz do zawartości
IGNORED

skala szarości w projektorach DLP

darek53

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno zakupiłem Toshibę S25 ( to samo co toshiba s20 tylko z większą jasnością lampy)

Z obrazu jestem b zadowolony z drobnym "ale"

Chodzi mi o płynność przejść skali szarości, nie jest ona idealna zarówno z komputera jak i DVD

Najbardziej widać to dużych białych powierzchniach wyraźnie widać skokowy charakter przejścia z "jaśniejszej" do "ciemniejszej" bieli

Kolorowe powierzchnie są OK

Czy inni użytkownicy projektorów DLP zauważyli taki problem ?

https://www.audiostereo.pl/topic/18005-skala-szaro%C5%9Bci-w-projektorach-dlp/

W opcji wyboru rodzaju obrazu powinieneś wybrać -true color- zamiast standard ( to własnie true color jest opcją przewidzianą do wykorzystywania projektora jako żródła do oglądania filmów np. na dvd, dwie pozostałe służą do prezentacji ). Ja nie mam najmniejszych problemów ze skalą odcieni szarości w mojej s-20- jest całkowicie płynna , ale rzeczywiście tylko w true color. Pzdr.

rzeczywiście po zastosowaniu opcji TrueColor skala szarości uległa drobnej poprawie.

Adament proszę przetestuj sobie swój projektor programikiem TFTTest

(podaj maila to ci go wyślę)

Jeśli wyświetlisz sobie przy jego pomocy np test białe koło (płynna skala szarości)

to zobaczysz o co mi chodzi bedzie widać wyraźne schody tonalne...

nie ma takich schodów na kołach kolorowych sa idealane płynne przejścia

oczywiście program z kompa trzeba odpalić w 32bit palecie kolorów

Trochę ten niemiły efekt mi dokucza, na szczęscie najbardziej widoczny jest np podczas wyświetlania

zimy itp

Problem polega na tym , że kompa mam w sypialni , a projektor w salonie , więc jak sobie wyobrażę , że miałbym wszystko wypinać znosić itd. to raczej sobie odpuszczę - ale dzęki za propozycję. Ale mam jeszcze jedno pytanko , czy próbowałeś zoptymalizować obraz za pomocą THX optimizer ( np. na Ataku klonów ), ponieważ jest jeszcze taka możliwość , że masz za wysoko ustawioną jasność obrazu, która właśnie charakteryzuje się pewną ''utratą'' odcieni szarości ja mam ustawioną jasność w pełni zaciemnionym pokoju na minus 8 w trybie econo- powyżej tej wartości obraz za bardzo się świecił i traciłem sporą część szczegółów -głównie w obrębie właśnie szarości . Dotychczas oglądnąłem kilka czarno-białych filmów i nie dostrzegłem , jak już wcześniej wspomniełem problemów z ubogą skalą odcieni szarości.Pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.