Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana NAD 521Bee na 542 ? Oplaca sie ??

cwirek2432

Rekomendowane odpowiedzi

NaLeSnick

Coś z wyższej półki czyli co (za ile?).Zauważ, że NAD kosztuje około 2 kzł, więc ile trzeba dodać?Pytam, bo sam stoję przed podobnym problemem.

Poza tym jaka jest reszta systemu?

Hello,

Podłączam się do pytania. Czy możesz sprecyzować tą tzw. "wyższą półkę" ? Mam podobny dylemat jak autor wątku. Chcę kupić w miarę dobry odtwarzacz CD. Ludzie radzą różnie i człowiek w końcu głupieje.

Zastanawiałem się nad Nad 542, Rotel RCD-02 lub CA 640C. Wszystkie w miarę mi się podobają. Z tego co słyszałem Rotel jest chwalony ale ma dość mocno wyeksponowaną górę, natomiast o Nad czytałem kilka niepochlebnych opini dotyczących niezawodności. Czytałem też że róznica między Nad 521Bee i 542 jest naprawdę duża, 521Bee jest ponoć naprawdę bee. ;) Droższe CD to np. Vincent CD-S1.1.

W tym wszystkim zastanawia mnie jedna rzecz. Jestem ciekaw wyników testu dla tutejszych bywalców:

Jakby postawić sprzęt za kotarą i puszczać na dobrym wzmaku muzyczkę kolejno z np.

Vincent CD-S1.1

Nad 542

Nad 521Bee

RCD-1072

Rotel RCD-02

CA 640C

i np. zupełnie odrzucanym przez wszystkich Denon DCD-685

Czy nie okazało by się przypadkiem że np. 60 % audiofilskich uszu nie wskazałoby np. na DCD-685 jako na rewelację.

Nie kpię z nikogo. Czasami jednak tak jest że dla ludzi sama cena jest punktem wyjścia do oceny sprzętu.

To zdecydowanie uwaga NTG, ale z zawodu jestem informatykiem. Pracuję na dość dużej uczelni i przez moje ręce przewala się mnóstwo sprzętu komputerowego w granicach cenowych od 3000 - 80000 PLN za sztukę. Każda z tych zabawek ma swoją urodę, ale najbardziej funkcjonalną i elastyczną platformą jest jak na razie "chińczyk" za 3000 PLN i to daje do myślenia.

pozdrawiam

Sławek

• 1 miesiąc później...

yamen,masz racje! ja kupiłem CD za 200zł dokłądnie stary Marantz CD50 i gra lepiej od Rotela RCD 02 za ponad 2000zł!!,czy tez własnie NAD-a 542 którego miałem kupowac sobie do sysytemu,juz miałem pieniadze przygotowane!:).Marantza kupiłem na allegro tak tylko sprawdzic czy to prawda ze stare CD te na TDA1541A i CDM4 graja tak jak o nich mówia,no i rzeczywiscie,graja bez zadnych tuningów ze starymi kondensatorami lepiej od współczesnych za ponad 2000zł.....teraz juz Marantz jest po tuningu i podejrzewam ze wykosił by CD z przedziału 3000-4000zł...smieszne to jest troche ale tez prawdziwe.

-> Individual

Sprzedaję swojego Denona DCD-1520. Odtwarzacz jest w stanie idealnym, posiada pilot oraz instrukcję. Jeśli byłbyś zainteresowany, daj znać.

Mój adres e-mail w "o mnie"

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

• 1 rok później...

Witam

Właśnie sie zastanawiam nad zakupem któregoś z wymienionych w tytule modeli. Może ktos miał okazje porównywac oba urzadzenia, wychwycił różnice w brzmieniu i zechce sie podzielić wrazeniami??

NIe słuchałem 521 bee - ale słuchałem 541i i 542 i stwierdzam, że to są naprawdę porządne cedeki. Szukanie czegoś droższego - hmm ale z jaką dopłatą? naprawdę trzeba by dopłacić więcej! w tej cenie i trochę wyżej trudno coś dostać - chyba, że będziemy się poruszać po sprzęcie używanym - ale tu też za 900 można mieć niewyekslatowanego 542 (za tyle kupiłem) Niektórzy mają pewne zastrzeżenia co do suchości i dosadności Nada - ale czy czarowanie i słodkie brzmienie to naturalne brzmienie? Mam wrażenie, że częstym zarzutem wobec nada jest to, że zbytnio nie czaruje. Na marginesie - jak ktoś szuka czarownego dźwięku to polecam w podobnej cenie marantza - np 6000 OSE którego akurat przerobiłem ( lub dwa razy drożej można kupić cd 17 - który podobnie brzmi) - ten reprezentuje odmienną filozofię dźwieku - dużo czaru, słodyczy i basu.

Niestety tanie budzetowe cd to czesto ostra syczaca gora. Wiem co mowie bo tez gralem na c521bee, do niedawna byl marantz cd50se duzo lepiej od nada a po tuningu sporo wiecej niz tylko duzo. Od paru dni ciesze sie marantzem cd80 ktory juz na starcie bez przerobek gra o wiele lepiej niz poprzednie oba nawet po tuningu. Ja dalem za niego z przesylka 350 euro to mniej niz nowy 542, a wierz mi ze nad i sporo drozszy sprzet nie ma z nim najmniejszych szans. Gladkie naturalne brzmienie bez zadnej ostrosci z poteznym basem tak jak lubie :))

>yamen,masz racje! ja kupiłem CD za 200zł dokłądnie stary Marantz CD50 i gra lepiej od Rotela RCD 02

>za ponad 2000zł!!,czy tez własnie NAD-a 542 którego miałem kupowac sobie do sysytemu,juz miałem

>pieniadze przygotowane!:).Marantza kupiłem na allegro tak tylko sprawdzic czy to prawda ze stare CD

>te na TDA1541A i CDM4 graja tak jak o nich mówia,no i rzeczywiscie,graja bez zadnych tuningów ze

>starymi kondensatorami lepiej od współczesnych za ponad 2000zł.....teraz juz Marantz jest po

>tuningu i podejrzewam ze wykosił by CD z przedziału 3000-4000zł...smieszne to jest troche ale tez

>prawdziwe.

wg mnie to brednie

takiego marka cd60 czyli lepszego niz twoj rozlozyl haraman hd710 bez tuningu....

>dni ciesze sie marantzem cd80 ktory juz na starcie bez przerobek gra o wiele lepiej niz poprzednie

>oba nawet po tuningu.

oj to prawda, marek cd80 to juz zacna maszyna, bardzo bardzo dobra,ale nie cd50...

Dzieki za odp. Akurat wymianą cedeka chciałbym ocieplić dźwiek na tyle na ile jest to możliwe odtwarzaczem. Poniewaz mój zestaw według mnie gra dźwiękiem jasnym, moze nawet dość przejrzystym, szczegółowym, ale niestety ostrym podszytym metalicznością, co jest na dłuższą mete męczace. Czy zatem powinienem wybrać coś z Marantza?

Ja jakieś dwa lata temu zdecydowałam się na na 542 i nigdy nie żałowałam. To bardzo dobry odtwarzacz w swojej klasie - dynamiczny, szybki, z dobrą przestrzenią. Dużo powietrza i swodobny dzwięk.

Przed zakupem porównywałam go z jakimś innym NADem (być może 521 Bee...), ale 542 zdecydowanie wygrywał pod każdym względem. Na marginesie, to dość neutralny odtwarzacz, więc niestety eksponuje mankamenty słabszego wzmacniacza (w moim przypadku NADa 320 Bee).

Cwirek, moim zdaniem zamiana bardzo się opłaca. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może warto pomysleć nad taką opcją??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.