Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner Yamaha 640 i B&W 704

panerai_47

Rekomendowane odpowiedzi

W swoim kinie domowym mam Y640 dvd Yamaha 830 i B&W704 jako przód pozostałe głośniki to Eltax Uniwers z subem. NIe wiem czy to kwestia ustawień na amplitunerze ale jak gram na nich muzykę z CD to basu mam mało. B&W grają jak dla mnie super, wysokie, srednica, analityczność, wszystko tak jak trzeba, ale ten bas, jest go jednak mało. Ustawienia bass na ampie są w pozycji 12. Nie podkręcam więcej, bo to zniekształca dźwięk. I mam dylemat czy kupić suba B&W czy kupić wzmacniacz stereo. Chociaz skłaniam sie raczej do kupna wzmacniacza. Bo muzyki nie słucha się z subem. Do kina sub Eltaxa jest powiedzmy wystarczający. Czy może raczej wymienić amplituner na inny model, niekoniecznie Yamahy. Sprzedawca w salonie bardzo polecał mi Harmana.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/18363-amplituner-yamaha-640-i-bw-704/
  • 2 tygodnie później...

Musisz wiedzieć że yamacha generalnie nie gra wielkim basem - to sprzęt grający raczej neutralnie (to jest moja opinia).

Jeżeli jesteś fanem basu to połączenie tego z B&W 704 (to przecież podstawkowiec a one zwykle bas mają słabszy od podłogowców) nie jest dobrym pomysłem. połączenie Yamahy z B&W ma też dość sporo wrog

Możesz kupić suba B&W tej samej seri,są ponoć bardzo dobre,ale to kupa kasy (sprawdź sam) a efekt nie koniecznie musi cię zadowolić... Co bas w głośniku to jednak bas w głośniku.

Możesz też sprzedać yamachę i kupić coś innego nie wiem może marantz, rotel....albo coś z europy, to już musisz wybrać sam. Ale uwaga najlepiej zrób sobie odsłuch przed zakupem bo potem będziesz znowu marudził na grupie że ci coś nie pasi.

Ja bym jednak Yamahe zostawił. bo jest świetna w kinie domowym. A przecież kupiłeś kino a nie stereo

Nie wiem czy 640 ma wyjścia PRE-AMP ale chyba ma - sprawdź to.

Jeżeli ma, to kup sobie piecyk (stereofoniczną końcówkę mocy) i podłącz do wejść PRE AMP Do tej końcówki mocy podłącz przednie głośniki. Wówczas sterował głośnością będziesz z yamahy

ale sygnał wzmacniany będzie przez zewnętrzną końcówkę mocy i uzyskasz inne brzemienie niż obecnie np z większym basem. Jaką końcówkę mocy kupić : to już musisz wbrać sam... może Rotel.. wybór jest duży.

Możesz kupić też monobloki... Ceny już zależ od tego czy kupujesz nowy czy używany.

B&W704 to sa podłogowe kolumny.

Dokonałem zmian w ustawieniach na amplitunerze, tzn wyłączyłem sub-a i cały bas skierowałem na kolumny przednie (main). Ustawienia basu na ampie pozycja 1.30, treble na pozycji 12 ( czyli neutral) zmiana kabli głośnikowych na QED 25 silver a. e. I teraz to mam bas, szybki nisko schodzący i kontrolowany. Nie potrzebuję więc sub-a do filmów. Szyby w oknach drżą, jest wreszcie tak jak tego oczekiwałem :). Kolumny grają w pokoju 22 m2 (3,8x5,8 wysokość 3). Ustawione na węższej ścianie w odległości 0,5m od ścian. Co do muzyki w przyszłosci i tak kupie wzmacniacz ale teraz jest ok. Nie wiem jak innym ale mnie przekonuje połączenia Yamahy 640 z B&W. Wiem, na pewno może być lepiej ale teraz mam to czego oczekiwałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.