Skocz do zawartości
IGNORED

Spostrzezenie dot.uszkodzonych plyt cd

surt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanowila mnie pewna rzecz. Mam dwie plyty cd ktore kupilem kiedys na wyprzedazy a ktore od nowosci maja wade, mianowicie malutkie wglebienie na powierzchni. Raczej jest to wada produkcyjna niz uszkodzenie plyty poprzez zarysowanie. Mam jeszcze trzecia plyte ktora jest poprostu porysowana. To co je laczy to fakt ze plyty "zacinaja" sie na jednej piosence, przy czym zacinaja sie tylko na odtwarzaczac cd audio /stacjonarnych i discmanach/ a na komputerowych napedach cd /sprawdzalem na domowym komputerze i w biurze/ uszkodzone piosenki sa odtwarzane bez problemu gladko przechodzac nad uszkodzonym miejscem.

Moja wiedza i doswiadczenie odnosnie napedow cd jest srednia i nie mam pojacia dlaczego takie zjawisko z tymi plytami wystepuje.

Czy ktos moze mi to wyjasnic?

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/18408-spostrzezenie-dotuszkodzonych-plyt-cd/

komputerowe napędy mają po prostu z reguły bardziej rozbudowane układy korekcji błędów, ze względu na duże prędkosci odczytu itd. w cd stacjonarnych to nie zawsze byłoby zaletą, bo interpolowanie danych dla skorygowania błędów może wprowadzać nieznaczne różnice.

spróbuj (chyba że cię takie rozwiązanie brzydzi) uszodzoną płytę przegrać na cdr na kompie. możesz uzyskać kopię co prawda jakości ponoć minimalnie niższej od oryginału, ale nie przeskakującą. chyba warto

Nie ma mowy o żadnym interpolowaniu danych w napedach CD-ROM mechanizmy korekcji odzyskują oryginalną wartość bitową lub zgłaszają błąd odczytu ,za to w odtwarzaczach stacjonarnych najczęściej stosuje się właśnie interpolację w przypadku błędu lub w skrajnych przypadkach poprzednia próbka jest po prostu powtarzana.

Ścieżki audio są zapisane w nieco innym formacie niż ścieżki danych i nieco innymi prawami rządzi sie ich czytanie.

Audio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dane:

Ukryta Zawartość

Rozpoznając zapis "muzyczny" komputerowe odtwarzarki wiedzą, że wolno im improwizować. ;-)

A przegryuwanie porysowanych płyt na CDR jest warte polecenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiam sie nad jeszcze jedna rzecza. W przypadku jednej mojej znacznie porysowanej plyty /ktora komputerowe cd-romy czytaja/ sa rozne reakcje odtwarzaczy audio cd na ta plyte. Moj Piano Craft zacina sie w na jednej piosence po 20 s, mini wieza Philipsa mojej siostry nie odtwarza tej piosenki wogole a moj bardzo stary discman Grundig odtwarza ta piosenke bez problemu. Skad tak rozne reakcje. Jak by nie bylo sa to odtwarzacze audio cd i pewnie maja taki sam sposob odczytu plytki. Czy sie myle z tym "takim samym sposobem odczytu" i dlaczego tak roznie reaguja na ta sama plytke?

pozdrawiam

Discman z racji swojego przeznaczenia musi mieć lepszą niż stacjonarne odtwarzacze metodę podnoszenia się po niespodziewanych zdarzeniach (np. gdy jego uzytkownik robi akrobacje na deskorolce), zatem nic dziwnego, że lepiej radzi sobie z uszkodzonymi ścieżkami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.