Skocz do zawartości
IGNORED

Problem ze wzmacniaczem - NAD 306Integra

d

Rekomendowane odpowiedzi

witam;

a więc chodzi o to:

podczas mojej nieobecności kolega dorwał się do mojego sprzętu - chciał posłuchać sobie muzyki z gramofonu a że nie wiedział jak to wszystko włączyć zaczął przełączać kable od gramofonu do wzmaka pod inne wejścia (chociaż wszystko było dobrze podłączone). Nie wiem pod jakie wejścia to podłączał ale dzisiaj nie dział prawy kanał we wzmacniaczu (w wyjsciu na słuchawki i w wyjsciach na głosniki) - czy mogł doprowadzić do spięcia? Co mogło się spalić?

Czy w Warszawie są serwisy które zajmują się naprawą NADów?

z gory dzięki za wszelką pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/18596-problem-ze-wzmacniaczem-nad-306integra/

Witam

Szczerze mówiąć nie pomogę ,ale chce wyrazic swoje zbulwersowanie tym co zrobil kolega. co to znaczy ze kolega grzebie w czyms co do nie nie nalezy. Nawet jesli jest bliskim kumplem a nie zna sie na rzeczy to powinien dostac po lapach i powinno sie go zmieszac z błotem i z najgorszymi. Poza tym to on teraz powinien sie martwic co i jak zrobic zeby bylo dobrze i poniesc tego konsekwencje (oczywiscie pod Twoim nadzorem). Nie moja to sprawa, ale poczulem sie poruszony i musialem odreagowac :-) Pozdrawiam i zycze pomyslenego rozwiazania :-)

Podlaczenie gramofonu do jakiegokolwiek zlacza wejscia niespowoduje uszkodzenia wzmaczniacza. Nieweim jak w tym konkretnym modelu - ale przy grzebaniu od tylu mogl kolega wyciagnac zlaczke wysjcia preampa. Sprawdz na kazdy wypadek.

a czy przełączenie włączonego gramofonu pod jakieś !wyjście! (out) przy włączonym wzmaku nie może spowodować spięcia? albo jakiekolwiek przełączanie przy włączonym gramofonie i wzmacniaczu?

Sprawdz signal na preout. Jezeli tam wszytko gra i zlaczki sa poprawnie zainstalowane, to wzmaczniacz jest uszkodzony. Podpiecie gramofonu do wejscia lub wyjscia na jakykolwiek cinch od tylu - niepowinno spowodowac uszkodzenia wzmaczniacza. Nawet podpiecie pod wyjscia glosznikowe powinno spowodowac najwyzej wlaczenie ochrony przed zwarciem.

Podpięcie sygnału pod wejście wzmacniacza jest dość ryzykowne zwłaszcza jeśli znajduje się na drodze sygnału tranzystor czy scalak z sekcji preampa.Teoretycznie przyczyną awarii może być nawet ten jeden tranzystorek (jeśli on oczywiście tam jest bo niestety schematu nie mam).Warto to sprawdzić.

Ciekawe co ten kolega namieszał? Jednak obarczyłbym go kosztami!

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.