Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon szpulowy Sony TC- 399

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

"łopatologia teoretyczna i stosowana" To ładne i celne. Łomnickiego nie znam ale Moszyńskiego jak najbardziej. Przeuherowac to znaczy zreobic nagranie Quo Vadis dla niewidomych? Wybacz jeśli źle cię zrozumiałem.

Kocie opylić i kupić za uzyskane grosiwo Uhera, nie ma sensu trzymać bibliofilskich pozycji, których się ani nie ceni ani nie lubi. Do wymiany na Uhery mam jeszcze maszynę do pisania z wymiennymi karetkami klawiszami i trzcionkami . Mała polska z zachowanymi umlautami, duża polska z zachowanymi umlautami , cyrylica. Długi wałek

można kartkę papieru A 3 wkręcać w poprzek pozdrawiam

Zbyszek

dudivan

wyciągam wątek na wierzch bo wcale nie zareagowałeś na mój wykładzik, który bądź co bądź kosztował mnie trochę wysiłku. Chyba jednak usnąłeś i śpisz do tej pory ;-))

Korzystając z okazji dodam jeszcze, ze oczywiście wyważenie dynamiczne (dwupłaszczyznowe, dla przypomnienia) jest tą doskonalsza formą, kompletną (nie wymaga już wyważania staycznego). Odwrotnie zaś nie jest, ale o tym było w wykładziku.

Do Dead_Doga

Toczymy od czoła na tokarni rowek stawiamy pionowo, w piękne kółeczko wkładamy trzy kulki łożyskowe wprawiamy w ruch obrotowy oczywiście rowek przykryty jest dekielkiem . Bardzo stara prosta i praktyczna metoda wyważania.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Syn mi podłaczył Monitor 15" CTX ULTRA SCREEN z idealnie płaskim ekranem i znacznie wyższą rozdzielczością

Pozdrawiam

Zbyszek

PS to do Kasiela >Gdybym miał pasek do M2405S dałbym ale niestety nie mam.

Zbyszek,

z tymi kulkami to jest tzw samoczynne wyważanie się. Znane faktycznie dawno, ale nie zawsze przydatne (np w ukladach w których wirnik ciągle startuje i hamuje). Ostatnio często stosowane w szybkokręcących się napędach CD czy DVD. Jak masz taki napęd w ręku to potrząśnij, słychać obecność tych kuleczek. Teoria do tego jest dość skomplikowana. Znam człowieka który się z tego habilitował :-))

Do Profee

Nie wiem czy jeszcze istnieje ale Było kiedyś w Krakowie Biuro projektowe a właściwie Instytut zajmujący się projektowaniem aparatury chemicznej i urządzeń chłodniczych stosowano ten typ wyważania w wirówkach cukrowniczych przystosowanych do tak zwanej pracy ciągłej polski pomysł polskie patenty i polskie wykonanie

[lata 60]

Mam jeszcze kilku przyjaciół wśród naukowców i laborantów na Politechnice Krakowskiej,na AGH i w Instytucie Obróbki Skrawaniem więc nie ma specjalnych problemów z wyważaniem gdyby takie kiedyś było do pełni szczęścia potrzebne . W Uherach CR koła [toczone i ciężkie] pasowe które są jednocześnie kołami zamachowymi od sprzęgieł i wałka sterującego są wyważane dynamicznie.

Pozdrawiam

Zbyszek

Zbyszek,

dziekuję za ofertę. Rzadko juz robię takie realizacje i potrzeby na wyważanie mam jeszcze rzadziej, ale dostęp do wyważarek jakiś mam. Że w Uherach były wyważane dynamicznie to oczywiste. Nawet w pierwszym przenosnym "magnetofonie " kasetowym Kasprzaka MK125 (jeśli pamiętam) też były, choc nie dam glowy czy było to wyważanie dynamiczne, ale chyba tak. Stałem koło tej maszyny, no, ale teraz już nie pamietam szczegółowo co konkretnie ona robiła. Po tylu latach...

Oczywiście że były wyważane dynamicznie ale to był kaczy puch wykonany ze znalu. Jak bym miał czas na zabawę i skromną kasę na rozpustę to kupiłbym sobie Maka nie poto aby cokolwiek z nim robić ale na tak zwane mienie przed takimi Makami mnie wielokrotnie maglowano zapis mono ale wyjątkowo dobry tylko wskaźnik wyjątkowo paskudny tak jak by nie można było wstawić np okrągłego o tak zwanych gabarytach po zbóju.

Pozdrawiam

Zbyszek

Profee, bardzo przejrzysty i zrozumiale napisany wykład. Wreszcie wiem czym rożni się wyważanie statyczne od dynamicznego. Bardzo dziękuję za poęwięcony czas i wysiłek !

Jedno mam jeszcze pytanie: jak z wyważaniem dymanicznym radzono sobie w erze przedkomputerowej np. przed wojną, czy w czasie II WŚ - latały wtedy przecież Messerschmitty, V1 i V2, mechanika była chyba już na wysokim poziomie ?

Nie chce wchodzić na cudze podwórko, a więc bardzo krótko na wiele lat przed wojną istniały i podstawy teoretyczne i oprzyrządowanie. Profee jest doskonały i On to objaśni, ja mam obecnie problem, który mi spędza dosłownie sen z oczu rozważania typu machniom oczywiście z mojej strony są cuda i wianki na kiju a z drugiej stareńki 4200 IC ból mój chyba już znasz.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam! Niedawno wspominałem w tym temacie o magnetofonie "Thompson" bardzo podobnym do naszego ZK 240, ZK 246, M 2405 S. Teraz znalazłem na "Allegro" coś takiego............Toshiba. I co na to powiecie ???

Jak mam to rozumieć ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Do Kasjela

Nie dałeś się nabrać ja coś takiego też już mam za sobą w tak zwanym sprzęcie ogólno dostępnym tego typy podobieństwa występowały dość często tak, że trudno było nawet stwierdzić kto coś wymyślił a kto coś zwalił.

W pełni orginalne niezależne od mody konstrukcje występowały jedynie w sprzęcie half and full professional .

Do takich z okresu szpuli należy SONY APR-2003 PROFESSIONAL REEL TO REEL RECORDER miał ten Sony 4 głowice dwa przesuwy 3.3/4"/cm i 7.1/2"/cm a ja i tak wolałem UHER-a REPORT 4200 MONITOR, który miał tylko 3 head system.

Jak zacznę wychodzić wreszcie z domu to kupię pasek i wyślę w środę o 9 rano biorą mnie na kanał do przeglądu.

Pozdrawiam

Zbyszek

Pewnie to tylko naklejka na ZK 240, a ja głupi dałem się nabrać......

O, nie. Przez wiele lat miałem w wielkiej szfladzie stołu laboratoryjnego pare mechanizmów (saute) serii 14... i jeden serii 24... Rzadko tam zaglądałem więc niewiele pamiętam, ale ZK24... były znacznie bardziej zgrzebne.

>dudi

Ciesze się, że się podobało. Faktycznie, tak jak napisał Korwin, mechanika dojrzała wcześnie. Właścwie mechanika teoretyczna jest to dział fizyki, czy fizyki matematycznej. Dlatego teoretycznie wiele rozwiązano juz dawno, w XIX i pierwszej połowie XX w. Reszta to inżynieria mechaniczna, na którą składają się : konstrukcja i technologia, czyli metody i procesy wytwarzania. (Stąd w uszach mechanika "technologia" ma całkiem konkretne znaczenie, zupełnie inne i węższe niż słowo "technology" w angielskim. Ignoranci, zwykle pismaki gazetowe ale nie tylko, przepisują to angielskie słowo, które znaczy technika, i to wcale nie koniecznie informatyczna, chociaż obecnie o taką najczęściej w gazetach chodzi ;-)). Jeśli chodzi w wyważanie to bez komputerów można było świetnie dawać sobie radę z wyważaniem. Może z mniejsżą wydajnością, czyli wolniej, ale chyba niekoniecznie mniej dokładnie. Przykład którym sie posłużyłem w "wykładziku" dotyczył wirnika.Ale jeszcze bardziej ciekawie przedstawia się problem wyważania maszyn, w ktorych poruszają się części o niepomijalnej masie, powiązane ze sobą, ale niekoniecznie wszystkie wykonujące ruch obrotowy. Przykładem niech będzie silnik spalinowy, w ktorym wał korbowy sie obraca, tłoki wukonuja ruch posuwisto-zwrotny, a łaczą je korbowody, też o niepomijalnej masie, których ruch sklada się z obrotu i przesunięcia. Dodaj do tego, że mogą być układy wielocylindrowe, o rozmaitych ukladach: rzędowym, widlastym i inne, o rozmaitych liczbach cylindrów. Zagadnienie wyważenia takiego typu ukladu mas to jest dopiero problem. (Przypomnę, że celem wyważania jest sprawić, aby - najogólniej w uproszczeniu - środek masy poruszającego się w sposób powtarzalny układu jednoznacznie powiązanych wzajemnie mas znajdował się cały czas w niezmiennym punkcie). W przypadku silnika na osi wału korbowego). Ale i to było dawno rozwiązane teoretycznie, t.zn. od dawna są skuteczne metody dawania sobie z tym rady. Dawniej tylko analityczne, ogólne. Obecnie także numeryczne. Można wykazać na papierze, że wyważenie silnika np. sześciocylindrowego, rzędowego, z zasady da sie zrobić dokładniej niż pięcio, czy trzycylindrowego. Albo obliczyć jakie dodatkowe (niewyważone) masy wirujące (t.zw. wałki wyważające) trzeba, i jak, do takiego pięciocylindrowca dołączyć, aby jego bieg był tak spokojny jak np. sześciocylindrowca. Najdokładniejsze wyważenia wymagane są u maszyn wysokoobrotowych, np. giroskopów, wysokoobrotowych turbin, pomp. Dlatego słusznie pomyślałeś o rakietach (na paliwo płynne, ktore trzeba w nich bardzo szybko pompować ze zbiorników) i które najczęściej trzeba sterować inercjalnie t.zn. z wykorzystaniem giroskopów. Tak, że masz rację: inzynieria mechaniczna stała już w czasach WWII bardzo wysoko, a teraz nie opada tylko korzysta z komputerstwa i inzynierii materiałowej i (przede wszystkim) postępu w metodach wytwarzania, czyli jak już mówiłem, technologii.

Pozdrawiam serdzecznie

Do Korwina:

> wreszcie marzenie marzeń orginalną klawiaturę IBM z 1997 roku na której po zablokowaniu lewego klawisza

> Ctrl mogę pisać jak na normalnej maszynie [Ctrl+ A >wiadomo]

Masz na mysli taka klawiature?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po dokładnym przyjrzeniu się przez lupę okazało się, że moja jest młodsza bo z 07.1996 też w łuczek ale nieco inne klawisze i naprawdę ciężka. Dziękuję za foto to dokładnie jest to co miałem, przez lata.

Pozdrawiam

Zbyszek.

PS Przynajmniej nie goni po stole jak żyd po pustym sklepie , miłe głośne kliki, i kolordokładnie taki sam jak monitora obudowy i myszy wyjątkowo piękny ciepły beż

Ponieważ PC mi służy w 90% jako maszyna do pisania klawiaturę tak zwaną ergonomiczną Microsoftu [NATURAL KEYBOARD ELITE - z klawiszami do Windowsów] mam w szufladzie. Do tego co robię normalnie dzień w dzień IBM-owska [iBM-made IBM] jest idealna.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Wy tu o klawiaturach, a mnie się też marzy taka bez tych specjalnych klawiszy Microsoftu pomiędzy Ctrl a Alt. Bo się nauczyłwm pisac z lewym Altem i po dodaniu tych klawiszy ciągle mam kłopoty. Tylko, że jak akurat nie lubię jak mi klawiatura hałasuje...

Jeśli idzie o rozmieszczenie klawiszy na klawiaturach komputerowych to jesteśmy świadkami jakiejś ewolucji wstecz. Ma to w biologii jakąś stosowną nazwę, której nie pamiętam. I jest mocno irytujące załamując moją wiarę w postęp.

I przy okazji wiarę w wolny rynek, konkurencję i tak dalej. Jest popyt ale nie ma podaży...

Do

Rafała

Zgadzam się nikomu rozsądnemu przy ciągłym zwyczajnym pisaniu ten typ klawiatury nie odpowiada zbyt blisko lewy Ctrl znajduje się obok A, a czym to grozi doskonale wiesz. Poluj na starą klawiaturę IBM-made-IBM są trwałe i ciężkie, jest ich w tej chwili kilka na Allegro.

Jeśli masz to co masz to jest tą francę z klawiszami do Windowsów to przy wyłączonym komputerze ściągnij lewy Ctrl i podkładając pod niego w miarę twardą [ze starego mouse pada] przyciętą gumę porowatą usztywnij go zwyczajnie.

Pozdrawiam

Zbyszek

Do RAVAGLII.

Ten sprzęt naprawdę wart grzechu, następne cudo jakie polecam to TELEFUNKEN M-3000, nie pogardziłbym specjalnie PIONEER-em RT-909 czy AKAI X 355D. W Telefunken-ie M-3000 jest kilkanaście kg wspaniałych precyzyjnych mechanizmów i profesionalnej elektroniki.

A wracając do przyczyny Twojej niekłamanej radości ciesz się powoli nie kalecząc śrub, nie gubiąc nakrętek, należy go umyć benzyną ekstrakcyjną naoliwić sprawdzić elektronikę udrożnić styki i potencjometry skręcić wylizać na połysk przetrzeć białą szmatką szanować i KOCHAĆ.

Pozdrawiam

Zbyszek.

45 kg hi endowej szpuli -nie wiem czy sam mu sprostam bo podobnież bebechy Studerów to przy nim pestka. Ale dotychczasowy właściciel twierdzi ,ze stan perfekt więc zobaczymy.Będe na bieżąco relacjonował.Pozdrawiam

VSOP

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.