Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon szpulowy Sony TC- 399

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Do RAVAGLII

HI END przy nim to absolutna kpina cóż tak wygląda tak zwany full professional , porównywać go można wyłącznie z ELEKTRO SOUNDAMI od ES-4000 zaczynając a na ES-9000 kończąc ciesz się i kupuj porządne taśmy [Allegro - nośniki ]

Pozdrawiam

Zbyszek

Szukając informacji na temat tego modelu,skontaktowałem się z p.Georgem Westem-wieloletnim realizatorem dżwięku BBC(chętnie służacym swoją wiedzą).Od niego dowiedziałem się ,że kosztujący ponad 3000 funtów (1976)studio 8, wyprodukowany w niewielkiej ilości trafił wyłącznie do studiów British Forces,BBC i kilku europejskich montażowni.Od razu stajac się klasą samą dla siebie.-Built like a battleship-play like heaven-.Po takiej rekomendacji nie zastanawiałem się.Pozdrawiam.

VSOP

Do RAVAGLII

Zbieram powoli systematycznie i nawet dość skutecznie dokumentację dotyczącą magnetofonów reporterskich z prawdziwego zdarzenia na taśmę 1/4" i kasety [1/7''] i studyjnych na taśmę 1/2" oraz sporadycznie 1/4" NAGRY STACJONATNE, STUDERY, REVOKSY. STELLAVOXY, AIWY, AKAI itp.

Do pracy obecnie używam wyłącznie kasetowych UHER-ów CR, być może kiedyś zmontuję zestaw UHER [4000 mono] podający sygnał + mikrofon + Mikser+ UHER[4000 stereo ] Ernest von Lubeck, Jan Sebastian, Bach , Mikołaj Gomółka czy Wolfgang Amedeusz komponowali tak genialnie jasno i czysto że aby pisać słowa do ich muzyki zapis melodii z kasety zupełnie wystarczy. Na cieszenie się tylko samą muzyką czasu mam naprawdę mało

do tego celu musi mi wystarczyć Pioneer CT-S740S i słuchawki AKG- K271 [lub inne a mam ich duckę od 2 x 4.O Ohm, 2 x 8 Ohm po 2 x 600 Ohm]

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Konstrukcja prosta tania skuteczna można nim demagnetyzować wszystkie głowice oprócz tak zwanych amorficznych [demagnetyzacja je poprosty niszczy].

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Sorry

Nie z mojej winy nie wchodzi, wklepujcie więc numer aukcji: 938675767, lub nazwę użytkownika czyli: mamro64, jest to ustrojstwo niezbędne i trzeba go poprostu mieć.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam

Sony portable reel to reel Tape Recorder SSA-905 [ z 1960 ]

Ukryta Zawartość

Była to niezła maszyna ale do UHER-ów REPORT było jej bardzo daleko.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS: TC-399 jest obecnie na eBay jeden w cenie 185 $ [ SSA-905 za który można było dostać Harley'a z bocznym wózkiem i zapasowym silnikiem kosztuje $9.99 no coments]

Ukryta Zawartość

Przytargałem ferrographa do domu.waży bite 50kg.,pozdejmowałem panele,na wierzchu bez zarzutu,mało eksploatowany-grał w teatrze pod londynem:-).pod blachami dużo kurzu-czeka więc mnie czyszczenie.Brak śladów "grzebania".Juz wiem dlaczego tyle waży: wszystko z ponad 1cm aluminium i cały gruby odlew na przodzie ,do tego upakowany elektroniką i mechanizmami,własny odsłuch,rozbudowany panel korekcji etc..Przeraża mnie to czyszczenie,nie będę demontował za wiele,chyba użyje sprężonego powietrza.Może jakies sugestie w tym temacie?Benzyną potraktuje tylko tor przesuwu?pozdrawiam

VSOP

Ja tam wszelkie sprzety traktowalem odkurzaczem, no wiadomo z glowa i spokojnie, poczynajac od najmniejszego ciagu, i taka miekka szszoteczka z dlugimi wloskami. Potem bralem waciki i na mokro Ms.Musclem do szyb, a jak to nei pomoglo to delikatnie spirytusem albo benzynka - tez z glowa by nie poscierac czegos oprocz brudu. Na koniec potencjometry i wszelkie wtyki traktowalem Kontaktem. Drewniane okleiny czyscilem woda z dodatkiem plynu do mycia naczyn, po czym smarowalem poczatkowo Pronto do mebli mleczko, ale to kicha malo tuszuje ryski, lepiej sie sprawdza Formeb antistatic - krem do czyszczenia i konserwacji mebli. Co do sprezonego pow to kiedys tak dmuchalem i dawalo tyle iz kurz sie przemieszczal w inne zakamarki albo na psikacza i jego pokoik.

Zbyt cenne to urządzenie aby go paprać byle czym proponuję sprężone powietrze benzynę ekstrakcyjną watę i swiętą anielską cierpliwość, od koleżanki małżonki pożyczyłbym jeszcze bardzo miękki pędzel do makijażu. Walcz o Jego dokładny opis. Czyść go etapami demontaż mycie suszenie smarowanie montaż.

Pozdrawiam

Zbyszek

"Ravaglia"- możesz użyć sprężonego powietrza do wydmuchania mechanizmów. Pamiętaj jednak że kompresory kumulują wewnątrz zbiornika wodę (skrapla się ona pod wpływem wysokiego ciśnienia) Tak więc należy założyć specjalny filtr (każdy lakiernik powie ci jaki). Potem, najlepszy jest pędzelek z długim włosiem i WD 40.

Jak już twoje cudeńko będzie lśnić wewnątrz to zabierz się za wszystkie styczniki, przełączniki. I tu zdradzę ci mój sekret........jeżeli magnetofon posiada przełączniki listwowe np:zapis/odczyt to spryskaj je najpierw "Kontaktem uniwersalnym" następnie po jednym lub dwóch dniach "Kontaktem PR do potencjometrów"

Chodzi o to że "Kontakt uniwersalny" dobrze czyści styki lecz nie zapewnia poślizgu (smarowania) w przypadku przełączników listwowych. I tu właśnie doskonale spisuje się "Kontakt PR". Sposób sprawdzony przezemnie w 100%.

Chyba będę miękkim pędzlem zruszał kurz jednocześnie go wydmuchując sprężonym i zrobię to na słońcu.Pocieszajace jest to,że mimo mnogości bebechów i ich gęstego upakowania jest do nich dobry dostep z obydwu stron,a przedni panel jest trójcześciowy i poszczególne człony wysuwają się jak szuflady.Póżniej zastosuje chemię.Pozdrawiam

VSOP

Niewiele tego mam ale Ci wyślę w liście poleconym

Jest to tak zwany dwusiarczek molibdenu idealny smar koloidalny którego wręcz mikroskopijne ilości dodasz do środka smarującego układ elektromechaniczny.

Sprężone powietrze kupuje się w pojemnikach w sklepie radiotechnicznym jes ono idealnie czyste i suche , czyść to cudo powoli i bardzo dokładnie. Na dokładności praktycznie wszystko polega przykład: podsłuch kierunkowy na Allegro 2 x a' 5 złp + 6.5 transport = 16.5 złp + jedna obudowa z mikrofonu + 10 godzin świetnej zabawy

i mamy estetyczny mikrofon kierunkowy stereo z odzielną płynną regulacją prawego i lewego kanału, a jeśli nam odbije to możemy dodając dwa podsłuchy i trójnik o niedużej średnicy wykonać mikrofon o rzadko spotykanej charakterystyce kierunkowej.

Pozdrawiam

Zbyszek

Jestem już po czyszczeniu.W sumie poszło sprawnie.Pędzel i sprężone powietrze sprawdziło sie doskonale bo po zdjęciu obudów był duży prześwit.Użyłem też kilku specjalnych sprayów: do głowic,do styków ,do potencjometrów no i benzyny i WD40.Teraz naprawdę wszystko się kręci bez oporów.Cały czas jestem pod wrażeniem solidności tego organizmu, rzeczywiście "battleship"(nieoszczędzali na stopach metali) i co ciekawe na wszystkim jest albo: made in england albo birmingham albo UK patent.Japonii niewiele.Na zewnątrz użyłem sprayu pronto multisurface i jest błysk -przysłowiowe "jak psu..."---Sprawa obsługi to osobny temat i widzę ,że bez dokumentacji to z wieloma funkcjami nie powojuje no ale ta jest w drodze.Pozdrawiam i będę kontynuował-fotki wkrótce.

VSOP

Do RAVAGLII

Cieszę się, że się cieszysz i najgorsze masz juz poza sobą, najbardziej upierdliwe jednak jest jeszcze przed tobą,

ale o tym się dopiero przekonasz jak dojdzie do Ciebie instrukcja obsługi.

Pozdrawiam

Zbyszek

• 3 tygodnie później...

Przedstawiam Wam bohatera mojego tematu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze mój M2405S

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.Tragedia Panowie.Dlatego siedzę cicho bo ferrograph jest u elektronika.Po moich zabiegach czyszczących albo po transporcie(nie wiem już sam)-nie kręci główny capstan.Silniki od szpul pracują ,a wałek przesuwu czyli wałek silnika głównego stoi,rolka i klapka działają, wogóle wszystko działa oprócz wałka.Jest tu napęd bezpośredni.Fachman do którego zawiozłem(a poruszyłem tu u siebie w Radomiu niebo i ziemię) powiedział ,że "silnik nie dostaje prądu",ale generalnie to niechciał się podjąć naprawy bo sprzęt jest cholernie skomplikowany.Ale dostarczyłem mu schematy i do wtorku(na moje nalegania) ma jeszce raz spróbować.Jak nie da rady to nie wiem co robić,kompletna załamka- tyle kasy, taki sprzęt i....A najgorsze ,że nie wiem o co chodzi bo działał. Może jakieś sugestie Panowie?Pozdrawiam Rafał.

VSOP

Ja bym nie panikował niepotrzebnie. Należało by sprawdzić na samym początku wszystkie bezpieczniki topikowe.

Następnie wszystkie styczniki.Niestety bywa tak że podczas czyszczenia brud dostaje się tam gdzie go wcześniej nie było.I w ten sposób można narobić więcej szkody niż pożytku. Generalnie zauważyłem że sprzęty tego typu są tak solidne że usterki jakiś podzespołów elektronicznych zdarzają się bardzo rzadko.

Natomiast ew. usterki likwiduje się poprostu czyszcząc znanymi preparatami styki elektryczne, potencjometry.

Osobiście sam ostatnio naprawiłem mojego Sony TC-209 SD w ten właśnie sposób, a był wystawiony na "Allegro" jako uszkodzony. Teraz to najlepiej grający magnetofon kasetowy jaki w życiu słyszałem!!!

Ja właśnie chyba zbyt rzetelnie wszystko oczyściłem.Elektronik jest naprawdę dobry i może namierzy przyczynę ,ale bez schematów to tylko otworzył , wymiękł i zamknął a niejeden szpulowiec w życiu widział bo to człowiek ze starej szkoły.Ja nie panikuję tylko boję się o ten sprzęt.Przyczyna może być banalna tylko trzeba ją zlokalizować.

VSOP

Do RAVAGLII

Witaj na tym forum jest kilku doskonałych sprzętowców, po studiach i z odpowiednią praktyką miauknij i proś ich o pomoc , jeśli nikt się nie podejmie zostanie ci tylko ostatnia deska ratunku pan Jerzy Serwis RTV ul. Starowiślna 41 w Krakowie. Pierwsze nie grzeb drugie załóż taśmę jako tako ją napnij i odpal, może ma czujnik, który służy do wyłączenia silnika wałka sterującego kiedy jest nieobecna [np zerwana].Podejrzewam, że Ferrograph ma konstrukcję modułową i poszczególne bloki są w sposób chytry a prosty łączone pod względem mechanicznym i elektrycznym, może poprostu na którymś wielowtyku nie ma kontaktu albo gdzieś się drut oderwał od tzw zimnego lutu, [ [807848] zapisz sobie ten numer to jest do pana Jurka operatora podam jeśli zajdzie potrzeba]

pozdrawiam

Zbyszek

Nie grzebię,dlatego dałem do fachowca,jakiego miałem najlepszego u mnie.Główny silnik zbiera info z czterech czujników światłowodami m.in. z tego foto na obecność taśmy,sprawdzałem taśmą i wszystkie czujniki działają.Silnik też wygląda ,że sprawny(on tak twierdzi po ręcznym ruszaniu).Chyba jest gdzieś przerwa na zasilaniu.Dzięki za info ,gdy do wtorku nie będę miał efektów to napewno skorzystam z tego Pana o którym piszesz.Pozdrawiam

VSOP

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.