Skocz do zawartości
IGNORED

Czy do Wafli warto lepszy kabel?

ElGato

Rekomendowane odpowiedzi

Greets:) Najkrocej jak umiem ( a nie umiem:P)

Posiadane zabawki to budzetowe "Wharfedale crystal 40" podlaczone do Yamaha RX-V550 i DVD Denon 1710. Przewody to bezczelnie tanie kable za 1.30zl za mb...nie wiem gdzie finalnie postawie sprzet wiec po co na razie inne.

Ale chcialbym wiedziec , czy przy tej klasie sprzetu wymiana kabli na cos lepszego da jakas roznice?? Brakuje mi troszke gory- taka stlumiona sie wydaje:(

I ewentualnie czy zainwestowac w lepszy przewod (jaki?), czy tez postawic na Bi-wiring na tanich drutach?

Bo w sumie to te obecne za grube nie sa:P:P:P

Pozdrawiam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/18778-czy-do-wafli-warto-lepszy-kabel/

No coz nie jestem specjalista od Wharfedale crystal 40, ale chyba duzo sie nie pomyle jak napisze, ze ten typ tak ma.

Te Wharfedale graja głównie średnicą, natomiast góre maja lekko wycofaną, gdzies na Forum wyczytalem kiedys, ze polaczenie ich z Yamaha daje niezle efekty wiec warto poszukac jakichs lepszych kabli pewnie sie troche poprawi. Chociaz nie oczekuj zbyt wiele te kolumny maja taka urode.

Zapusc wyszukiwarke - znajdziesz na pewno sporo informacji na ten temat.

wlasciwe to mam ten sam problem

sam mam podłączone 2 x 2.5 mm najzwyklejszą miedzią i pare razy sie pytałem ale nikt sie nie wychyla :/

sam bym chcial poexperymentowac ale budżet mnie ogranicza

bawilem sie raz na biwired z cablem z CAT5 ale rezultat był mierny ze tak powiem bo ogólnej poprawy dziwęku nie było (temat znajdziesz w wyszukiwarce "CAT5"

moze teraz ktos dopisze cos na temat dobrych kabli za rozsądną cene ( do 15zł /m ? )

dołanczam sie do autora tematu i czekam na propozycje

pozdrawiam R.

Witam!

Niestety to nie zakladka stereo stad malo odpowiedzi.

Poszukaj na wyszukiwarce.

Posiadam W Diamond 8.1 podlaczone w bi-wiringu kablami 15zl/m.

Wiedzac ze W moze brakowac gory od razu kupilem kable, ktore uwypuklaja gore (kupilem kable w ciemno, kierujac sie rada sprzedawcy, gdyz nie bylem do konca przekonany, co do znacznego wplywu kabli w budzetowce) 4mm2

Wzmacniacz jaki posiadam ma wycofana lekko srednice stad idealnie wspolgra z W.

Tak naprawde to nigdy w W nie brakowalo mi wysokich i (basow-ktorych wole jak jest ich mniej a lepiej kontrolowane).

Do tego ostatnio dodalem CD Yamahe ktora tez ma podniesiona gore.

Moze w Twoim przypadku masz inny gust i powinienes poszukac innych kolumn (np. Misssion z serii 7X ktore jak dla mnie maja za duzo wysokich) albo pokombinowac z torem

I konkretna rada-kup kable (newet no name za ok 10 pln/m) 4mm2 i podlacz je w bi-wiringu.Aha dobra plecionka ma jak najwiecej cieniutkich zylek. Mozesz tez kupic tasme-podobno lepiej przenosi gore niz okragle kable.

Bi-wiring poprawil u mnie wlasnie wysokie tony-uwypuklil i bas. Ale po pierwszejak mozesz pokombinuj ze wzmacniaczem i cd. Kable IMO to kosmetyka jaka robi sie na koniec.

Greets:0

Panowie, ale kwestia tyczy sie kolumienek ktore graja przciez w KD..wiec zakladek nie pomylilem:) Ampli przeciez jest(Yamaha rx-v550)..no a ze o surroundach nie wspomnialem...ehhh:P

Oki z bezczelnie cienkiego kabla miedzianego przeszedlem na 2.5mm- rowniez miedziany. Jest lepiej:) NIe jest to moze finezja i to co glosniki maja w nazwie(:P) ale jest super w porownaniu do stanu poprzedniego....z biwiringiem tez oczywiscie sprobuje:)

BOR...a Jakiego koloru masz Wafle co?:) Szukam 2 takiego w Polsce, ktory zamiast czarno-wisniowych ma tak jak ja cale CZARNE:):) z tym to byly przeboje:) Pozdrawiam:)

->ElGato

Znana jest opinia ze Whrfedale tak lubia bi-wiring ze lepiej zagraja na podwojnych kablach od lampki niz pojedynczym kablu za kilka setek.

Nie wiem ja nie sprawdzalem. U mnie w bi sa dwa takie same kable 4mm2. 2.5 mm2 tez powinno wystarczyc.

A czy przypadkiem linia wyskokotonowcow nie jest powyzej/ponizej wyskokosci uszu?

Jak macie okazje poprobujcie pokombinowac z roznym cd i wzmakami

I na koniec jeszcze raz powtarzam - nie wiem jak Crystal 40 ale W D 1 maja takie wlasnie wysokie tony-dla mnie sa w sam raz ale sa tacy, co jest ich dla nich za malo-ten typ tak ma. Kolumn oczywiscie :)

ELGato

Zaręczam Ci że zmiana tego padalcowatego Denona 1710, zaskoczyła by Ciebie mocarnie. Ten playerek gra wyłącznie średnicą (i to suchą) co w komplecie z Waflami daje Ci taki a nie inny efekt. Yamaha gra efekciarsko na basie i tutaj zapewne odczuwasz największe zadowolenie. Ostro też Ci ona nie gra - może troszkę ma podkoloryzowane wysokie ale nie jest to dźwięk ostry.

Spróbuj dorwać po znajomych zwykłego cd-ka. Ma może ktoś jakąś diorke, technicsa (a fuj!) a i tak będzie to dla Ciebie szokiem.

Testowałem troszkę odtwarzaczy DVD. Z Denona było 17.., 19... i płasko Panie, płasko......... Zresztą swoją opinię na temat tych urządzeń wyrażałem nie raz będąc jeszcze żarliwym miłośnikiem dźwięku wielokanałowego.

Słuchając rozumu....

Foni:.......Denon Denon....tak. Odtwarzacz strasznie mi sie podobal dopoki go nie kupilem...pierwsze podlaczenie i juz chcialem go wyrznac przez okno (jeszcze nie ze wzgledu na dzwiek, a na przerazliwie glosna prace serva. Koszmar!!!! Stoi jescze bo moja Dziewczyna sie do niego przywiazala....ale to fakt, bo juz na wzmaku stereo gdy denon sluzyl mi jako naped bylo wyraznie inaczej-gorzej.

No coz-wszystkiego miec nie mozna...

..aco zaskakujace: skompletowalem moje KD miesiac temu..i gdy juz mam moj wymarzony sprzet....na powrot tesknie do stereo:P:P:P:P...ehhhhh.......Wafle Pacivic Evo 40:"):):):)

pozdro:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.