Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak z XLR do 6.000

milos

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - jaki jest waszym zdaniem najlepszy wzmak z XLR tak do 6k PLN. Wchodzą w grę :

- Accuphase E-211 (używany ok. 5-6000)

- Primare A 30.1 (promocja w Top HiFi - 5500)

- Baltlab Epoca 1 V.3 (z XLR - 4000)

- Thule IA150B (5000)

- Electrocompaniet ECI-3 (7000) lub używany ECI-4 (nie wiem po ile chodzą)

- Krell KAV 300i (5-6000)

Jakie są Wasze typy i dlaczego ? Aha, ma to grać w 30 metrach z CD CEC TL51Z Mk II, kolumny na razie Unisound AU 265 (spore 2,5 drożne podłogówki, 4 ohmy, 90 db), muzyka - jazz, inteligentny rock, trochę elektroniki.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/18783-wzmak-z-xlr-do-6000/

Niedawno miałem podobny dylemat, tylko ja nie potrzebowałem XLR-ów, bo mam CDP Arcama.

Jeśli chodzi o Twoją listę - szedłbym raczej w sprzęt używany, nie nowy, choć np. Primare 30 jest niezły.

Bardzo dużo zależy od tego, na jakie kolumny zdecydujesz się w przyszłości. Baltlab z wieloma może się nie polubić. Z Twojej listy wykreśliłbym również Thule - nie jest zły, ale to nie ta półka co inne.

Z Twojej listy na pierwszym miejscu byłoby Accuphase (pod warunkiem, że nie będziesz w przyszłości napędzał nim jakichś bardzo wymagających kolumn.

Możesz też poszukać w internecie wiadomości o chińskich wzmacniaczach pracujących w klasie A jak Jungson A-88D lub Cayin A265i. Cayin ma być niedługo w polskiej dystrybucji, ale planowana cena 5900 zł to wydaje się trochę dużo. Od Chińczyka z HonkKongu/brytyjskiego e-bay taniej (ja się nad tym zastanawiałem, ale skutecznie odstręczyła mnie niekomunikatywność potencjalnych sprzedawców - ale na forum są tacy, którym udało się dogadać).

W ogłoszeniach na internecie znajdowały się też jeszcze niedawno propozycje sprzedaży pre+power LC Audio oraz kilkumiesięcznego Vincenta 238 (okolice Krakowa) - obie w granicach Twojego budżetu.

Wszystkie wymienione przeze mnie urządzenia mają XLR-y

https://www.audiostereo.pl/topic/18783-wzmak-z-xlr-do-6000/#findComment-321944

Same XLR-y to jeszcze nie wszystko. Urządzenie musi być jeszcze w pełni zbalansowane żeby to miało sens (casus Electrocompanieta ECI-3 gdzie XLR sensu za grosz nie mają). Nie znam budowy wewnętrznej wzmaków o których wspominasz.

Accuphase i Krell to trochę wyższa klasa niż reszta mojej listy, dlatego wiadomo że wchodzą w grę tylko używane, nowe to kilkanaście tysięcy zł. Reszta może być nowa (może z wyjątkiem przedrożonych nieco ECI).

https://www.audiostereo.pl/topic/18783-wzmak-z-xlr-do-6000/#findComment-321947

Sens mojego wpisu był taki: jeśli porównasz, co możesz dostać nowego za 6 tys. a co używanego za tę kwotę - w przypadku wzmacniaczy ma sens zakup urządzenia używanego.

Uważam, że - wbrew pozorom - nie na każdym przedziale cenowym i nie przy każdym rodzaju sprzętu taka konkluzja jest prawidłowa. Czasem lepiej sprowadzić coś nowego z tańszego rynku (np. US) zamiast być skazanym na niekiedy płytką podaż rzeczy używanych. Oczywistym przykładem są kable, słuchawki i inna galanteria.

Rozumiem, że masz wątpliwości co do "prawdziwego zbalansowania" niektórych urządzeń. Na www.audioconstruzioni.com możesz oglądnąć wnętrza i poczytać (niestety tylko po włosku) o niektórych - zwłaszcza chińskich konstrukcjach. Ja nie próbowałem, ale pewnie można o coś zagadnąć Włochów "na priva", można również poprosić o informację polskiego dystrybutora.

Jest zresztą sporo informacji na necie. BTW Vincenta 238 nie należy mylić z 233, LC Audio również raczej nie powinni ściemniać co do konstrukcji swoich urządzeń / kitów.

https://www.audiostereo.pl/topic/18783-wzmak-z-xlr-do-6000/#findComment-321958

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.