Skocz do zawartości
IGNORED

Czasem jednak vinyl brzmi gorzej od cd

WOJTEK2

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry - oczywiscie mialo byc, ze na CD nie ma takych ograniczen dynamiky, jakie stosowalo sie juz przygotowujac program do nagrania na plycie analogowej.

Dynamika - mam na mysli roznice miedzy najgloszniejszym i najcichszym partem. Max. poziom oczywiscie ustawiamy glosznoscia odtwarzajacego sprzetu - jednak minimalny jest zawsze na CD nizszy jak na vinyle. Do nagran na vinyl sie dla tego juz gralo bardzo ciche czesci gloszniej i bardzo gloszne ciszej. Dirigenci bardzo narzekali. Dzisz nikt ich przynajmniej przy nagrywaniu nieogranicza.

• 1 miesiąc później...

Witam, jednak dałem szansę vinylowi i sprawiłem sobie właśnie następny gramofonik Metz Direct Drive z kwarcową stabilizacją i wkładką Shura M75 MG type 2.

Firma Metz kojarzyła mi się raczej z lampami błyskowymi i tanimi telewizorami jednak po rozważeniu różnych za i przeciw zdecydowałem się właśnie na niego.Obroty są równe, nie pływają, mocny silnik - obroty stabilizują sie momentalnie, ciężki talerz , design pasujący mi, solidna jakość wykonania , nawet gałki od pitchu są metalowe.

No i musze przyznać że różnica w brzmieniu w porównaniu z Danielem i Bernardem jest i to na prawdę spora (oczywiście na korzyść nowego nabytku) co myślę w większości jest zasługą wkładki, powiem więcej - jest bardzo ok.

Teraz pracuję jeszcze nad zmiana preampa.

Dzięki wszystkim a szczególnie kol - BRob , już byłem bliski zwątpienia -:)

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wojtek2

Metz to akurat najdroższe telewizory jakie są(były) na rynku ,no może tylko B&O było droższe,lampy błyskowe też najdroższe.Bardzo solidna ,przemyslana elektronika z dużą renomą,z gramofonem może być podobnie ,bo ta firma fajansu nie puszczła na rynek.

• 1 rok później...

Powracam z tematem jednoczesnie zamieniajac czasami na zazwyczaj! i nie chodzi mi o porownywanie tych samych tytulow, ale o calosc, jednak z winylem jest wiele trudnosci...

... czy ktos porownywal ten sam material nagrany analogowo na winyl i pozniej remasterowany na CD w dobrze zestawionym, rozdzielczym systemie wyzszej klasy?

Wyzszej klasy, czyli zalozmy ze CDP jest klasowe, czyli zrodlo za ponad 10tys., jaki gramofon proponujecie zamiast? i ile nalezy na niego przeznaczyc? zagra inaczej, ale zeby sie chociaz zblizyl... ??

>>>Wojtek2

Nie wszedleś jeszcze na wyżyny winylowych mozliwości ;-))

.Wkladka shur 75 to zaledwie przesionek w bogatej stajni Shura, Nie tylko zresztą zmiana tej wkladki otworzy przestrzeń. Możlliwości jest wiele.dla porówniana skombinuj cos ze starszej generacji np95 , 97, 111, nawet popularna 91 z dobrą igłą supertrack lub HE zagra o klasę lepiej od 75 ,, lub zdegustuj innych producentow.Wtedy wsiąkniesz całkowicie.

>conri

nadmienie, ze odswierzylem watek sprzed dwoch lat...

a co bys zaproponowal dla mnie, jezeli moj analog gra dla mnie bardzo srednio i nie bede kupowal i szukal plyt za ktore trzeba zaplacic wiecej niz 100zl?

No coz, zarowno gramofony jak i wkladki uzywane do Twoich testow to po prostu porazka... VRDS10, to z kolei kawal maszyny...

Z moich doswiadczen porownywania plyt do CD (ciagle sie tego nie da uniknac ??) bardzo duzo zalezy od tloczenia plyty.

Moj Meridan 506.24 vs Nottingham+Space Arm+Ortofon Kontrapunkt B+Trichord Dino z "Plusem" (dodatkowe specjalne zasilanie Trichorda) nogdy nie pobil winyla, choc na slabszych tloczeniach roznica jest duza mniejsza.

Uwazam, ze temat tego watku nie ma szansy na to, aby byl jakims wykladnikiem porownania brzmienia LP z CD. Po prostu gramofony i wkladki sa dobre do zabawy w anolog dla poczatkujacych, a nie dla wytrawnych sluchaczy, a mysle ze takim jestes, skora masz VRDS10.

Pozdrawiam, Zbyszek

mój analog za 300zł gra jednak lepiej od wypasionego CD. zależy więc na co się trafi, ścieżki do poszukiwań dobrego dzwieku gramofonu są kręte, niekoniecznie drogo znaczy dobrze.

ABs

Moja uwaga dotyczyla tylko tego watku tj. gramofonu Bernard i roznych wkladek z serii MF100 itd...

Inicjator tego watku moim zdaniem rozpoczal "niesprawiedliwe" porownania vinylu do cd, ze wzgledu na szalona rozbieznosc w jakosci testowanych urzadzen. Nie oszukujmy sie, Bernard z MF100 kontra Teac VRDS10 ??

Piszac o "zabawie" w analog" rowniez nie mialem intencji nikogo urazic, mozna przeciez zaczac od starych gramofonow, grajac na nich "pozostawione w domu" plyty, a potem jesli sie to spodoba, (a plytoteka urosnie), mozna zakupic gramofon i wkladke, ktore w pelniejszy sposob objawia walory winylu... Sam tak wlasnie zaczalem moj "come back" do winylu grajac przez rok na Thorensie 146, w tym czasie kompletujac juz calkiem pokazna plytoteka.

Nie za bardzo rozumiem, co maja do rzeczy ceny moich urzadzen ? W Polsce jest inny rynek i inna polityka cenowa, ja mieszkam poza Polska i ani nie zarabiam ani nie wydaje zlotowek... Moze raczej trzebaby zauwazyc dysproporcje cenowe pomiedzy Bernardem a Teac'iem VRDS 10 ?

Pozdrawiam,

Z

Majac dobrze zestawiony i transparentny system wyzszej klasy, w ktorym zrodlo cyfrowe kosztuje np. 15tys to gramofon w prostej konfiguracji (za 650zl, sam mam taki :-)) za dlugo w takim systemie nie pogra, bo poprostu sluchac sie nie chce. Przypuszczam, ze w takim przypadku zeby wyrownac proporcje potrzeba duzo drozszego analogu i odpowiednich plyt, ktore nie kosztuja 10zl tylko? no wlasnie, ile?

W przypadku zbiga06 proporcje cenowe sa z przewaga na analog, i o to mi chodzilo. Piotr__ rowniez ma zachowane proporcje i moze porownywac, milej zabawy :-)

ABs

Moim skromnym zdaniem w przypadku analogowego hardware'u;) postep cenowy/jakosciowy

przeklada sie wrecz w geometryczny sposob na progres w jakosci dzwieku. To jest duzo bardziej efektywna

inwestycja niz podnoszenie "poprzeczki" w przypadku zrodel cyfrowych.

Uzywana plyta za przyslowiowego dolara potrafi zdeklasowac odpowiednik na dobrym zrodle cyfrowym - nawet plyta z "allegro" potrafi zagrac optymalnie na klasowym analogowym systemie ale nie zawsze.

Muza, vifon potrafi naprawde fajnie hulac pod warunkiem, ze nie maltretowano jej igła z maszyny do szycia:)

chociaz ja sam posiadam tylko ok. 40 polskich plyt.... przy 330 zachodnich wydaniach.

co to jest klasowy system analogowy?

ja mam klasowy i kosztował mnie 350 zł już z preampem. Na ebay.de kupić mozna drożej bo aż za 700-800zł.

dodam że gra wyraznie lepiej niż CDki na pułapie 30ooozł

czy napiszesz mi że za tą sumę nie może być "klasowy" ? proszę napisz tak!

>> tungsol

Świeta racja

Szczegolnie nagrania starej Muzy na 180G potrafią zadziwić ucho. Pelana dynamika , pasmo , i nieprawda jest kiepski sklad chemicny winyla , czy kego ekstrudacja. Zdarzaly sie odpady ale to zawsze jest- tylko u nas trafialy do sprzedazy,stąd opinnia.Szczegolnie dobre nagrania byly w latach 60-70 .To prawdziwa epoka analogu.

Mam kilkadziesiat MUZY,Polskich Nagrań i niraz brzmią lepiej od innych tzw zachodnich(?)

>>>conri,

Będzie ciężko przyjąć to co napisaleś o polskich vinylach bez zastrzeżeń. A co powiesz np. o longplayu Franka Kimono, który był tak cienki, że dawał się zwinąć "w trąbkę" bez połamania. I nic tu nie zmyślam, sam na własne oczy widziałem...

artPaw, 24 Maj 2007, 10:23

>co to jest klasowy system analogowy?

>ja mam klasowy i kosztował mnie 350 zł już z preampem. Na ebay.de kupić mozna drożej bo aż za

>700-800zł.

>dodam że gra wyraznie lepiej niż CDki na pułapie 30ooozł

>czy napiszesz mi że za tą sumę nie może być "klasowy" ? proszę napisz tak!

Szczerze? 350zl to minimum za preamp DIY, ktory kladzie drozsza konkurencje.

415 zl to minimum za wkladke MC, ktora osmiesza drozsze wynalazki od kilkudziesieciu lat...

Podziwiam tworcow gramofonow jak andrzej analogowy czy aleksander z forum,

zycze im by stali sie nastepcami Johna Michella, ktorego klocki sa dla mnie punktem odniesienia,

ale nie jest mozliwe technologicznie zrobienie swietnego gramofonu za male pieniadze.

.

jak trafisz na Grundiga PS 1020 z wkładką M85 to spróbuj, tak dla wiedzy...możesz się zdziwić, a nawet postawić swój dotychczasowy patefon do kąta. Oczywiście im lepszy preamp tym lepiej, ceny się wahają.

conri

Nie rozumiem ludzi, ktorzy sie obrazili na polskie wydawnictwa winylowe,

uwazajac, ze to co z "zachodu" to lepsze. Ja kupuje zachodnie wydania bo interesuje mnie muzyka

na nich na nagrana, a to ze swietnie wybrzmiewa to dodatkowy impuls do zakupow.

Kupilem niedawno plyte Muzy Lutoslawskiego na ebayu - jest zafoliowana do dzis, bo sobie obiecalem, ze lepsza wkladeczke zafunduje sobie na jej premiere w moim systemie:)

Szlifuje Witolda na krazkach EMI. Jest to super nagranie, przede wszystkim swietne i rzadkie wykonanie,

ale zastanawiam sie z ktorego roku pochodzi drugi krazek - Muza XL-0453 HI-FI :)))))

Czyzby mono long (realizatorzy dzw. - Urbanscy)?

Dorzucam foty mojej skromnej kolekcji z Warszawskiej Jesieni. Piekna rzecz.

Ukryta Zawartość

post-13865-100001379 1180003493_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niska numeracja plyt , wersja mono potwierdzają czas edycji.

Co do realizatorow to PP Urbańscy , Krużalis, to korzenie i dziś historia Polskiego Winyla.

No i sprzet w studio- niewątpliwie pełen analog Studery i Transcamy A może i NAGRA -choc ze względow ideologicznych, raczej te pierwsze/ Nie wiem- nie jestem historykiem PR i Muzy.

>artpaw

"czy napiszesz mi że za tą sumę nie może być "klasowy" ? proszę napisz tak!"

pewnie ze moze byc klasowy, to tylko zalezy od Ciebie, ja go nie slyszalem?

"dodam że gra wyraznie lepiej niż CDki na pułapie 30ooozł"

i tak tez moze byc, to twoj system...

Lutoslawski - rok 1967

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dorzuce maly setup do "zabijania" winylosceptyków dzwiekiem z analogu,

za kazdym razem zbieram szczeke z podlogi gdy go slucham.

Najpierw winylek RCA (kocham te firme nie tylko za lampy;).

Kto dzisiaj tak opisuje sposob realizacji dzwieku?! Niedowiarkom o umiejetnosci odczytu zapisu

nutowego mozemy podac booklet zawierajacy takowy. Dla "technicznych" opis - nawet modeli zastosowanych mikrofonów. To sa konkrety Panowie, nawet scena rozrysowana:))))

Ukryta Zawartość

post-13865-100001356 1180013903_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.