Skocz do zawartości
IGNORED

Zasada działania DAC-a

psamp7777

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem początkujący w budowie odtwarzaczy CD, i mam kilka pytan - mianowicie chodzi mi o przetwornik BB PCM1792. Układ ten pracuje z rozdzielczoscia 24-bit 192kHz. Posiada wbudowany filtr cyfrowy. Czy filtr ten interpoluje dane np z 16-bit do 24-bit i uklad dokonuje konwersji takich danych, czy tez konwertuje z zapasem sygnal 16-bit, a rozdzielczosc 24-bit mozliwa jest tylko gdy na wejscie podamy sygnal 24-bit ? Co daje podlaczenie zewnetrznego filtru DF1704, ktory jest polecany w dokumentacji, chociaz ma mniejsza fmax? Czy moze tylko taki filtr interpoluje dane do 24-bit?

Jeszcze jedno pytanie. Podaje na taki przetwornik sygnal 16-bit 44.1kHz, jaka będzie częstotliwość "schodkow" na wyjściu analogowym? Czy taki przetwornik zwiększa czestotliwosc probkowania?

https://www.audiostereo.pl/topic/18948-zasada-dzia%C5%82ania-dac-a/

Tak, interpoluje, za pomocą specjalnych algorytmów oblicza pośrednie wartości z krokiem odpowidającym zwielokrotnionej fp. Tryb pracy można wybrać i uzyskać interpolację do 16 20, 24 czy 18bit z różnymi czestliwościami -tzn. odpowiedniow większymi. Akceptuje rózne dane wejsciowe , 16/44,1 to zwykle min.

Częstotliwośc "schodków" zależy od ustawień filtra i im więcej bitów ustawi się na wyjsciu tym są one "gęściej" - są to wielkości ze sobą związane - przez krotność obersamplimgu także - bo można np. zachować 16bit na wyjściu i robić oversampling na 16 bit ale zwykle zwiększa się jego dokładność przez uzycie >16bit - bo takia jest dokłądnośc tej operacji - daje ity ułamkowew stos. do oryginału które można wykożystać jeśli sie zwiększy rozdzielczość przetwarzania.

Cześtotliowść próbkowanie nie zmienia sie o tyle, że nie da sie zrobić np z 44,1 kHz takiego przebiegu jaki by był zdjęty przy 96 kHz - utraconej informacji się nieu uzyska, ale wygładza się przejścai pomiędzy próbkami, co m.in. zmnijesza szum kwantyzacji. Czyli informacji nie jest wiecej - jest to tylko lepsza regeneracja kształtu sygnału analogowego. Cały czas podstawowączętotliwością próbkowania jest ta wejsciowa i nie uzyska się np. szerszego pasma. To co wchodzi cecyduje.

Co daje osobny filtr - może mneij zakloceń, może ma lepsze algoryty - nie wiem . To co pisałem - to ogólnie o oversamplimgu i filtrach. ale stosuje sie do TYch BB tk jak np 1702 i 1704. Sorry za ew. haos :)

Dzieki za wyjasnienie. Oczywiscie rozumiem ze informacji nie jest wiecej, bo jest ona jedynie interpolowana. Możesz w związku z tym podać jakiś wzór na częstotliwość schodków? Nie do końca kumam że gęstość schodków zależy od ilości bitów - ilość bitów to tylko precyzja poziomu danego schodka, a ich gęstość zależy od fp, chociaż z drugiej strony dla 24-bitów będzie większe zróżnicowanie poziomów schodków, więc może o to chodzi, że mniej zostanie zaliczonych do tego samego poziomu?

I jeszcze jedno przy okazji - 8xOversampling oznacza że częstotliwość próbkowania zwiększamy 8 razy?, Czyli taki przetwornik (1792) zwiekszy mi 44.1kHz na 352.8kHz ?

pozdrawiam

:-) I jeszcze jedna sprawa - piszesz że mam do wyboru rozne rozdzielczosci jakie moge uzyskac po interpolacji - nie moge doszukac sie rejestru w PCM1792 w ktorym mam to wybrac. Jest tylko rejestr gdzie ustawiam format danych wejściowych...

częstotliwośc schodków to fpx krotnośc oversamplingu. Samo zwiększenie częstotliwwości przez oversampling nie dało by przy wysokich krotnościach za wiele bo przy małej różnicy próbek nie udało by się tego przenieść na np. 16 bit stąd to zwiększenie zwykle. ale już to zmniejsza i upraszcza wymagania co do filtru m.cz. - łatwiej odfiltrować po konwersji C/A resztkowe 300kHz niż 44.1kHz i zachować perłne pasmo do 20kHz azatem też większy margines fazy.

>ilość bitów to tylko precyzja poziomu danego schodka, a ich gęstość zależy od fp, chociaż z drugiej strony dla 24-bitów

>będzie większe zróżnicowanie poziomów schodków, więc może o to chodzi, że mniej zostanie zaliczonych do tego samego poziomu?

dokładnie. przy większej liczbie bitów na wyjściu "nie zaokrągla" się obliczonej wartości do liczby bitów próbki na wejsciu.

hm nie wiem jak jest dokładnie z ustawieniami w tym układzie. czasami niektórych kombinacji fp i liczby bitów się nie osiągnie - ograniczenie ukałdu, a zastosowana krotność oversamplingu może wynikać wprost z formatu wejsciowego - i może nie być wyboru. ale nie wiem na pewno.

>Molibden

Czy możesz wskazać miejsce, gdzie można poczytać o algorytmach interpolacji wykorzystywanych przy over/up saplingu? Na forum nie znalazłem nic bardziej szczegółowego. W lepszych układach chyba nie stosują tylko interpolacji liniowej?

Pozdrawiam

Marcin

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.