Skocz do zawartości
IGNORED

Kolor ścian w KD z projektorem

lm81

Rekomendowane odpowiedzi

Im ciemniej tym lepiej, ja mam zamalowany na ciemno pas ściany na około ekranu i jescze około metra na suficie, znacznie zmniejszyło to odbicia światła( zwłaszcza z sufitu), jeśli chodzi o zaciemienie okien i drzwi to zastosowałem u siebie cienką grafitową wykładzinę ( w Obi metr za 4zł !!!- prawie zero przepuszczalności) w rogach naszyłem gumki i zakładam na okno i drzwi tylko na czas projekcji, błyskawiczny montarz i demontarz, następnie zwijam w rulon i do szafki, bardzo ważne są czarne ramki na ekranie, niwelują ewentualne zniekształcenia matrycy, trapezu, i znacznie poprawiają kontrast i komfort oglądania, bardzo dobre rezultaty daje ekran namalowany na ścianie, farbą matową białą lub jeszcze lepiej szarą, efekt lepszy niż z tanich ekranów.

Sądzę,że sensowna może być barwa neutralna dla oczu czyli szarość (jasna, matowa). Przynajmniej tak malowane są studia DTP w których kontrolowana jest barwa na monitorach high-end. Pewnien nie jestem czy to samo zalecane jest w KD. Wiele ekranów ma jednak czarne obramowanie.

Może jest na forum ktoś kto zawodowo specjalizuje się w adaptacji pomieszczeń do potrzeb KD. Sam jestem ciekawy takiej opinii.

Z tym szarym kolorem, to może być mały problem - nie wiem czy mama go zaakceptuje. W sumie ja też nie widziałem nigdy szarego pokoju (nie wiecie jak to się prezentuje?). A co myślicie o ciemnym zielonym (zielony relaksuje). Początkowo myślałem o takim "żywym" zielonym (jak młode liście), ale można by ten zielony złamać trochę szarością - już sam nie wiem.

PS

Slud wyśledziłem, że masz panasa 700 - zadowolony? Też zamierzam go kupić. Czy korzystanie z lens shifta ma wpływ na jakość obrazu? Na jakiej wysokości go zamontowałeś?Używasz HDMI?

Jasny, popielaty kolor jest - moim zdaniem - ciekawą i dobrą propozycją. A zaciemnienie i tak "obowiązuje" ;)

Ciemnozielony byłby zbyt grobowy i ja w takim pomieszczeniu nie czułbym się dobrze. /Ale co kto lubi i uważa./

A nie możesz podejrzeć instalacji wykonanych przez

www.audiocolor.pl ?

Zanim cokolwiek zrobisz - sprawdź efekt albo podpytaj profesjonalistów.

Pozdr.

Owszem mam Panasa, jestem zadowolony, to bardzo dobry projektor, u mnie podłączony HDMI do DVD panasa s 97, obraz jest naprawdę znakomity, zwłaszcza jeśli ogląda się dobre jakościowo filmy( kopie bez kompresji, lub orginały)wisi u mnie około 50 cm pod sufitem , na półce " Obserwator" z Ikei, koszt około 50 zł( regulacja na boki) resztę można wypoziomować bez problemu

Owszem mam Panasa, jestem zadowolony, to bardzo dobry projektor, u mnie podłączony HDMI do DVD panasa s 97, obraz jest naprawdę znakomity, zwłaszcza jeśli ogląda się dobre jakościowo filmy( kopie bez kompresji, lub orginały)wisi u mnie około 50 cm pod sufitem , na półce " Obserwator" z Ikei, koszt około 50 zł( regulacja na boki) resztę można wypoziomować bez problemu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2527-100005973 1170270719_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.