Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo niskie cięcie tweetera - jaki?

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Czy są głośniki wysokotonowe, które nadałyby się do zrobienia dwudrożnego zestawu z tym wooferem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest mowa o cięciu 2. rzędem przy 1400 Hz, przy częstotliwości rezonansowej głośnika 950 Hz, a taki np. DT-300 Monacora ma rezonans przy 650 Hz (wytwórca zaleca go jednak odciąć przy 2000 Hz, podobnie jak mniejszy DT-254, DT-300 jest zatem "tylko" tańszy i tyle).

Omawiana wysokotonówka (North) jest opisana na samej górze tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak widać cena za parowaną parę :-) nie jest zbyt wysoka ($36), stąd spodziewam się, że być może istnieje rozsądna cenowo alternatywa dostępna u nas.

Myślałem też o zastosowaniu szerokopasmowca niewielkich rozmiarów (Fostex FF85K albo FE87), ale w Polska ja niestety Fostex nie dostać podobnie jak Tangbanda. Z kolei bardzo liniowy Visaton FRS 8 ma tylko 82 dB efektywności, co neguje sens jego parowania z Seasem.

Pozostają zatem kopułki, tylko jakie i czy w ogóle?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To głośnik produkowany do Dynaco A25, więc warto się zastanowić na tym co proponują jako zamiennik wysokotonówki w tych zestawach.

Orginalnie była 38mm kopułka SEASa, podobno teraz SEAS poleca 27TFFC (H881), ale są opinie że lepiej gra w tym miejscu Morel MDT20.

Sam mam te głośniki z Dynaco; 25cm plus 38mm z magnesami alnico. Brakuje jeszcze skrzynki, więc nie powiem jak to gra.

pozdrawiam

Czy ta kopułka Seasa to na pewno 38 mm a nie 28 (taka średnica to już średniotonowy)? Tak dokładnie to "mój" głośnik to odmiana 25 F-EW-S (produkowana kiedyś dla Sony) - H336, ale według słów jednego z pracowników Seasa jest analogiem 25 F-EW. Znalazłem fajne Morele (MDT41) - taki akurat do postawienia na kolumnę, tylko, że są drogie.

Ciekawe, jak brzmi Monacor DT-300, w ogóle coś ta marka jest mało popularna, dziwne, zważywszy niską cenę i ogólne narzekanie na Tonsila.

A'propos Tonsila - ich mid-tweeter z biocelulozy (idealny do mojego zestawu) chyba nigdy nie wyjdzie poza stronę WWW (która notabene kaszani się w Mozilli - olaboga!). Upiory PRL i kończenie żywota przez innowacje na fazie prototypów jak widać przetrwały pomimo wolnego rynku i wymaganej konkurencyjności.

Drogi Szczesiu,

co za wspaniały pomysł - Fostex FF85k, mniam - spróbuj wysyłkowo kupić w Niemczech. Są na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 37 Euro brutto (warunki zakupu pod linkiem "order"). Raczej nie powinno być problemów.

Jeśli zakupisz, koniecznie napisz czy spróbowałeś i jak wyszło.

pozdr.

graaf

Ukryta Zawartość

>Czy ta kopułka Seasa to na pewno 38 mm

Tak na pewno 1,5 cala czyli ok 38mm, oznaczenie H87. Moje głośniki mają oznaczenie 25TV-EW.

Orginalnie w A25 te 25cm pracują bez filtra, a 38mm z pojedynczym kondem.

pozdrawiam

>> graaf

Ech, to moja stara koncepcja. Dodam, że Fostexa dałbym w open baffle, lekko stłumił i odciął z Seasem na częstotliwości baffle step pierwszym rzędem. Bardzo podoba mi się ta koncepcja - mała szerokopasmówka + woofer na dół. Lepsza wersja byłaby z Jordanem JX53, ale to już inny pułap cenowy.

Za to tańsza i dostępna dla każdego (nawet możesz sam spróbować) - Visaton FRS 8 8 omów (55 zł, ale tylko 82 dB)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wygląda na fajny głośniczek, sparowany z czymś o 3-4 dB większej efektywności - Tesla, Tonsil, może nawet "na próbę" STX - w końcu i tak tylko gdzieś do 400 Hz.

Teraz Seas gra w obudowie zamkniętej, towarzyszy mu szerokopasmowa Tesla w OB 160 x 43 cm (długa przednia ścianka obudowy zamkniętej Seasa pełni rolę OB), hehe, a rolę supertweetera pełni "stary dobry" Tonsil GDWK 11/100.

>> jagusz

Jaki efekt to daje - tzn. jak brzmią te A25?

Ukryta Zawartość

Re: szczesiu, 20 Cze 2005, 20:00

małe Tesle też są bardzo fajne, zwłaszcza, że sa praktycznie za darmo, u mnie też takie grają, ale fullrange, słucham głównie muzyki dawnej - nagrań, w których jest -10>-20 dB @50 Hz - więc woofera właściwie nie potrzebuję, a i góry mi jakoś nie brakuje - za to 'zwrotnicę' mam doskonale dostrojoną :))) hi-endowa spójność pasma ;)

The true way is one way.

Wcale nie jestem pewien czy JX53 byłyby lepsze niż Fostexy FF - to wyjątkowe cacuszka. A tańsze, bo produkowane na Tajwanie (a od niedawna w Chinach kontynentalnych).

Fajne motto ma Jordan na swoim www:

"The Great Way is very level but people greatly delight in tortuous paths"

Amen :)

pozdr.

graaf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.