Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha xyz??? oznakowanie sprzętu

einstein_x

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie sposób nazewnictwa firmy Yamaha

same przedrostki literowe cdx, kx itp są do rozszyfrowania gdyż są logicznie przypisane do rodzaju sprzętu.... natomiast nie mogę za zadne skarby rozgryść tych dalszych numerków np: co jest starsze ... jak z jakością ... i cała masa innych pytań sie tu pojawia

poszukiwałem w necie i znalazłem taski sobie spisik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

grzebie.... myślę.....i nic ...;-((((

dla przykładu

im wyższy numer tym lepiej ? 590 < 660

ale są jeszcze końówki im wyższa tym młodszy sprzęt? 660 < 496

.....

może ktoś coś mondrego tu napisze?

pzdr.

einstein_x

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/19120-yamaha-xyz-oznakowanie-sprz%C4%99tu/

errata - coś nie wyszło z linkiem ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sprawa jest bardzo prosta: pierwsza cyfra np 4, 5, 6, 7 ,8 - oznaczaja wysokosc polki z ktorej pochodzi sprzet - najwyzsze modele mialy oznaczenia 4-cyfrowe. Wyjatek stanowia cdeki z oznaczeniami np 2000 czy 2200 to b stare klocki.

Koncowe cyfry np 10, 20 ,30, 93 itp - to czas w ktorym sprzet byl produkowany czyli tzw serie. Seria 10 to koniec lat 80-tych, 20 to poczatek 90-tych a 30 to lata mniej wiecej 93 - 94 choc np model CDX 1030 jako najwyzsza polka byl produkowany dluzej. Pozdrawiam.

Do tego co napisał discomaniak71 trzeba tylko jeszcze dodać jedno: nie do końca można to zastosować do DVD i amplitunerów KD. Wczesne serie DVD i amplitunerów były dopasowane numeracyjnie do ówczesnie produkowanych CD/wzmacniaczy itd., tzn. były np. DVD-S795 c zy RX-V495 - ale potem przeszli na obecny system z 510/520... dla DVD i x10/x20... dla amplitunerów. Tym sposobem np. CDX-550 ma się nijak do DVD-S550.

discomaniac71>

W zasadzie tak, ale;-)

Najwyższa półka wzmacniaczy była... jednocyfrowa;-) i był to dzielony wzmacniacz o symbolach C lub CX (jeśli pamiętam) - preamp i M - końcówka.

Dwie końcowe cyfry, to jednak chyba kolejny model w danej "półce", ale chyba nie ma to wiele wspólnego z "czasem, w którym sprzęt był produkowany" np. w tym samym czasie były w produkcji: AX-380, AX-490, AX-580... Zmieniacze, zwykle jako końcową cyfrę miały 5, choć produkowane były w tych samych latach, co xx0. Kolejne modele, które wchodziły w "zapomnianych półkach", miewały już oznaczenie dostosowane do aktualnie produkowanych modeli (tak było zdaje się z CDX-993). Natomiast na pewno można powiedzieć, że owe dwie ostatnie cyfry to "seria", czy "generacja" danych urządzeń w "półce" determinowanej przez pierwsze dwie cyfry. Za wyjątkami, o których wpominał Discomaniac71, czy też moja skromna osoba;-)

Do tego dochodzi jeszcze to co pisał Discomaniac71 - dwie ostatnie cyfry oznaczają późniejszą generację, co powoduje, że niekoniecznie stare np. CDX-660 musi być "lepsze" od nowszego np. CDX-596.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.