Skocz do zawartości
IGNORED

Dzielony zestaw: transport + DAC?

awi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakupiłem jakiś czas temu Marantza CD65 z myślą o tuningu. W środku jest napęd CDM2/10 i TDA1541.

Jednakże po oględzinach wnętrzności straciłem nieco zapał - płytka jest tak mała, że gdybym chciał poszaleć, to nie bardzo byłoby gdzie wszystko upchnąć. Naszedł mnie w związku z tym taki pomysł: a gdyby tak wypruć napęd i procesor sterujący do osobnego opakowania i do tego dołożyć zewnętrzny DAC na TDA1541A?

W tym konkretnym modelu procesor jest na osobnej płytce, więc łatwo byłoby komplecik przełożyć.

Co do DACa - szkoda, że Peter nie zaprojektował swojego na TDA1541A, wierzę, że byłby rownie dopracowany jak ten na TDA1543.

O transporcie CDM-2 słyszałem pochlebne opinie.

Proszę wieć o Waszą opinię: warto się babrać?

Pozdrawiam

Arek

https://www.audiostereo.pl/topic/19150-dzielony-zestaw-transport-dac/

"zakupiłem jakiś czas temu Marantza CD65 z myślą o tuningu. W środku jest napęd CDM2/10 i TDA1541.

Jednakże po oględzinach wnętrzności straciłem nieco zapał - płytka jest tak mała, że gdybym chciał poszaleć, to nie bardzo byłoby gdzie wszystko upchnąć"

No i co ztego ze jest mała, czy duza oznacza automatycznie dobra??

"Naszedł mnie w związku z tym taki pomysł: a gdyby tak wypruć napęd i procesor sterujący do osobnego opakowania i do tego dołożyć zewnętrzny DAC na TDA1541A?"

Czemu nie , chociqaż masz już ten DAC w środku, duzo miejsca tez :):)

"Co do DACa - szkoda, że Peter nie zaprojektował swojego na TDA1541A, wierzę, że byłby rownie dopracowany jak ten na TDA1543"

Nie widzę większego prblemu. Zamiast TDA1543 zastosuj TDA1541A, dodaj odpowiednie dla niego napięcia zsailające i analoghówkę (z pasywną jak TDA1543 nie da rady), reszta tak samo. Zasilania i analogówkę mozesz skopiować chociażby z Pedja Rogic TDA1541A DAC :)

"O transporcie CDM-2 słyszałem pochlebne opinie.

Proszę wieć o Waszą opinię: warto się babrać?"

Bo w istocie jest bardzo dobry. Wiesz co jest problemem tagiego CD jak ten a co jest zaletą lepszych modeli jak CD 960 czy CD 880. Głównym problemem jest mechanika i mocowanie transportu (plastikowa obudowa i chassis) oraz zasilania. Wrzuc to w nową obudowę, odpowiednio ciężką i solidnie wytłumioną zodpowiednim mocowaniem na transport i dorób kompetnie nowe zasilania od podstaw i możesz spodziewa się efektów nie gorszych od rasowych transportów po kilkanaście tysięcy zł.

Pozdr.

Nie znam wnętrza tego CD, ale czy mała płytka = dużo wolnego miejsca ? Jeśli tak to tylko się cieszyć. Buduj nową płytkę DAC i wkładaj do jednej obudowy. Podpinas po, lub wedle uznania przed filtrem cyfrowym (OS/NonOS) i jazda :).

Osobny DAC/transport to chyba nie jest dobry pomysł. SPDIF coaxial jest mało ciekawy (dobrze zrobić niełatwo), AES (XLR) to kupa śmiechu, a połączenie optyczne...

Budowa solidnego połączenia klocków po I2S to jest jakiś pomysł, ale dobre tego wykonanie (brak odbić sygnału) to nie jest prosta sprawa. Własnie dlatego coraz częściej firmy skłaniają się do "jednoklockowych" CD.

to moje 3 grosze w sprawie

L.

>> Lenny

1) Akurat w tym przypadku miejsca jest rzeczywiście sporo. Wygląda to wręcz na oszczędność na maxa - płytka zajmuje mniej niż połowę dostępnej powierzchni a sądząc po plastikowych słupkach na śruby - producent przewidywał większą płytkę. Czepiam się tego właściwie z jednego powodu - aby wstawić np porządne kondensatory odsprzęgające dla TDA1541 trzeba odwalić pająka...

2) Dzięki za uświadomienie w kwestii przesyłu sygnału do DACa, nie wiedziałem, że jest to kłopotliwe (SPDIF/I2S).

>> Bartek1

Pomyślałem o rozdzieleniu tego CD na dwa kawałki między innymi z powodu badziewnej oryginalnej obudowy.

Wyginający się we wszystkie strony plastik, to chyba nie to co napędy by lubiły...

Chciałbym zapakować transport do niedużej ale solidnej obudowy (może zasilacz oddzielnie?)

Co do zrobienia DACa na TDA1541A - znam istniejące w sieci projekty i sądzę, że sobie poradzę.

Wspomniałem o Peterze bo wiem, że podchodzi do selekcji komponentów z wielką uwagą.

Znając siebie - nie wiem czy mam aż taką cierpliwość :)

Trochę więcej szczegółów na temat tego CD:

- dekoder SAA7210P

- filtr cyfrowy SAA7220P/A

- DAC TDA1541

- procesor sterujący transportem MAB8441P (jednoukładowiec)

Wszelkie uwagi nadal są mile widziane.

Pozdrawiam

Arek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.