Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka igła do Pioneera PL-200??

houek

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem gramofon Pioneer PL-200 z oryginalna wkładką Pioneer'a.....niestety bez igły. Jaką igłę mógłbym zastosować, gdzie mażna takową kupić i za ile??? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/19175-jaka-ig%C5%82a-do-pioneera-pl-200/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Było już wielokrotnie na ten temat na forum. W Twoim przypadku, będzie pasować każda wkładka tzw. "krótka", mocowana do ramienia za pomocą dwóch śrub o rozstawie 12,5mm. Np. MF-101, 102, 104, 105, AT-3600L, Shure M44MB, "krótkie" Ortofony, itd. Na początek polecam AT-3600L, dostępna na Allegro razem z igłą, za 60PLN. Od polskich MF trzymaj się raczej z daleka.

GM

Wielkie dzieki G.Mark. Nad 3600 się zastanowię ( znalazłem na allegro za 55zł), bo chyba będzie to bardziej racjonalne posunięcie by przywrócić świetność temu gramofonowi i poczuć czar winylu.

Kolejna rzecz: pytałem sie o przeciwwagę, ponieważ trzpień na którym umieszczona jest przerciwwaga jest nadałamany, a właściwie ułamany:)...czy jest na to rada? Może wymienić ramię, ale na jakie? Wiem, że to moło fachowe podejście, ale zależy mi,żeby zreanimować tego staruszka......

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

W Twoim przypadku wymiana ramienia byłaby ostatecznością. Obecne ramię jest wykonane w postaci aluminiowej rurki. Proponuję aby odciąć zupełnie ten fragment z przeciwwagą, a następnie dobrać kawałek pręta z lekkiego, ale sztywnego tworzywa sztucznego, którego średnica będzie zbliżona do średnicy wewnętrznej rurki ramienia. Długość ok. 2cm. Jeden koniec pręta wsunąć do połowy w ramię na klej epoksydowy. Po utwardzeniu kleju, posmarować nim wystający fragment i nasadzić na niego rurkę przeciwwagi, którą do tej operacji należy zdjąć. Ustalić równoległość łączonych fragmentów ramienia i poczekać na wyschnięcie kleju.

GM

G.Mark Twój sposób jest ok, ale conri polecił mi chyba prostszy sposób: mianowicie rozwiercić mały otwór w mocowaniu ramienia do korpusu i w oderwanym trzpieniu, następnie za pomocą kołka i dobrego kleju połączyć. Co o tym sądzisz?

Jeszcze małe pytanie: czy talerz podczas obrotu musi koniecznie zachowywać płaskość, tzn, czy talerz może troszkę pływać??

Pozdrawiam

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

"G.Mark Twój sposób jest ok, ale conri polecił mi chyba prostszy sposób: mianowicie rozwiercić mały otwór w mocowaniu ramienia do korpusu i w oderwanym trzpieniu, następnie za pomocą kołka i dobrego kleju połączyć. Co o tym sądzisz?"

Mój sposób dotyczył sytuacji, w której ramię jest na całej długości, łącznie z fragmentem nośnym przeciwwagi, elementem wykonanym z rurki duralowej. Jeśli ta część ramienia, ktora podtrzymuje przeciwwagę jest prętem duralowym, to rozwiązanie zaproponowane przez "conri" jest jak najbardziej poprawne. Ale IMHO, wymaga demontażu ramienia. Nie wolno wiercić w nim otworu gdy jest ono zamocowane do podstawy - można uszkodzić elementy łożyskowania ramienia.

"Jeszcze małe pytanie: czy talerz podczas obrotu musi koniecznie zachowywać płaskość, tzn, czy talerz może troszkę pływać??"

Moim zdaniem, jeśli krawędź talerza w trakcie jego obrotu wykonuje ruch w pionie rzędu 0,2-0,5mm, to nakład pracy związany z jego wyeliminowaniem przewyższy uzyskane korzyści. W gramofonie tej klasy, nie usłyszysz zmiany dźwięku wynikającej ze skasowania tego ruchu. No chyba, że w Twoim gramofonie da się to zlikwidować w prosty sposób, wtedy można go usunąć.

Jeśli jednak wachania talerza dochodzą do 1mm i więcej, bezwzględnie należy skontrolować i wyregulować oś obrotu talerza i sprawdzić płaskość jego powierzchni, itd.

GM

Eureka.Przeciwwaga przytwierdzona do ramienia! Wszystko tak jak powinno być.

Teraz kolejne pytanie: Czy lepiej kupić wkładkę AT-3600 ( na allegro 55zł ), czy igłę do oryginalnej wkładki Pioneera, kóra kosztuje 39zł.........??? Chyba, że jest jeszcze inne lepsze wyjście? Proszę o możliwie szybką odpowiedz. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.