Skocz do zawartości
IGNORED

Konkretne pytanie o zwrotnicę (tłumik)

Koyotee

Rekomendowane odpowiedzi

Mam niewielkie klumny podstawkowe na tvm arn150 i tonsil gdwk 11/100. oba przetworniki różnią się efektywnością o 5dB. W zwrotnicach, których projekt znalazłem na czeskiej stronie DIY jest tłumik dla wysokotonowca, ale z moich wstępnych odsłuchów wynika że zdecydowanie za mały.

Pytanie: czy pozostałe elementy zwrotnicy wpływają na wartości rezystorów w tłumiku, czy też można bezkarnie stosoać się do wzorów przy dobieraniu tłumika?

Dodaję, że jestem początkującym zapaleńcem, ale trochę się zaczynam w audio orientować.

Z góry dzięki za info.

Powinieneś się więc zorientować,że jest wyszukiwarka.

L-Pad dostosowuje sprawność głośnika bez względu na wcześniejsze elementy w zwrotnicy.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

tłumik ma za zadanie zmniejszać skuteczność głośnika z zachowaniem wielkości impedancji znamionowej głośnika. Można manewrując wartościami oporków dobrać impedancje układu głośnik+oporki do posiadanych wartości kondensatorów lub cewek. Wzór był na tym forum , szukaj pod hasłem tłumik lub l-pad. Wysyłam Ci na skrzynkę programik zwrotnice , tam jest zakładka "tłumik"

na stronie akkusa jest projekt _Igoda - bodajże na takich samych głośnikach. Sprawdź, jaka jest zwrotka w nich.

Jeśli na ucho wysokotonowiec daje za głośno, to dołóż więcej ohm w szereg. Jak sciszysz go o ile chcesz, to sprawdź, o ile dB i wylicz tłumik (np w programie "zwrotnice 3.0"). Wtedy masz i ciszej i nie zmieniasz impenadcji głośnika

Dzięki za programik. miałem już taki ale starszą wersję.

projekt igooda owszem jest (to dzęki tej stronce zacząłem budować te 'kolumiemki'), ale bez opisu zwrotnicy niestety.

W takim wypadku na razie 'przytnę go o 5 dB, a jeśli dalej będzie mnie denerwował ten metaliczny sopran, to wymienę kopułki razem ze zwrotnicami i będzie po sprawie.

Powiedz jeszcze jakiego typu pojemności używasz? GDWK 11/100 jest ostrawy ale nie aż tak.Sam go użyłem ale razem z ARN188 i powiem szczeże,że niejedna osoba się zdziwiła brzmieniem tych kolumienek.Możliwe,że za nadmierną ostrością tego sopranu stoi też brak ferrofluidu w Twoich sztukach.Ja niestety takie coś miałem ale zbyt późno się zorientowałem:(Potem musiałem zmieniać podział,tłumik no ale jakoś to wyszło.Teraz grają u dziewczyny i jest z nich zadowolona co i mnie niezmiernie cieszy:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

do dreamer1:

A więc to tak!

bardzo możliwe że nie ma już wystarczającej ilości ferrofluidu (albo nawet wcale). przecież kupiłem je używane, co prawda w dobrym stanie i z 'dobrych rąk' ale jednak...

Nie orientuje się ktoś w takim wypadku gdzie można dostac ferrofluid?, za ile?(mniej-więcej) i czy trudno go wymienić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.