Skocz do zawartości
IGNORED

KONKRETNIE: B&W 603 S3 + piecyk stereo

Pixeel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

Jako, że dopadła mnie choroba (czyt. grypa), mam troszkę czasu dla siebie..

W związku z tym postanowiłem zwrócić się do Was z zapytaniem, które nurtuje mnie od dłuższego czasu, a mianowicie..

Jaki „piecyk” (stereo) polecacie do zestawu z Bowersami 603 S3 ???

Proszę nie starać się mnie nakłonić do skorzystania z wyszukiwarki, bowiem doskonale zapoznałem się z zasobami tegoż forum i nie tylko tego – krótko mówiąc, niema sprecyzowanej odpowiedzi w tej kwestii.

Czego więc oczekuję ?

Chciałbym, poznać Wasze sugestie.. propozycje.. z czym posłuchać w/w kolumn.. (np. z ROTELem RA-03), lub zapoznać się z Waszymi opiniami, doświadczeniem z tymi kolumnami.. Nie ukrywam, że we współpracy z „piecykiem”, chciałbym „wydobyć” z tych kolumn, to co producent zamierzał przekazać końcowemu odbiorcy.

Podkreślam, iż zależy mi na dobrym Stereo, bowiem kwestię KD z tym kolumnami już przerobiłem w połączeniu z amplitunerem YAMAHA. Już widzę ten uśmiech na twarzy ) Niestety, wbrew panującym opiniom typu: B&W i YAMAHA = nieporozumienie, w kwestii KD nie mogę się zgodzić.. (chociażby ze względu na bas o którym w większości przypadków konkurencja w budżetowym KD może sobie pomarzyć). W kwestii stereo nie jest tak tragicznie jak to często się czyta (choć bywa naprawdę płasko), dlatego chciałbym zakosztować brzmienia, które będzie chociażby hybrydą, substytutem audiofilskiego brzmienia, nie wyprzedając przy tym całego życiowego dorobku :)

Pozdrawiam i życzę wszystkim forumowiczom, równie gorących dni, jak mój termometr :)

p.s. Jeśli chodzi o preferowaną przeze mnie muzykę.. naprawę różna.. od muzyki poważnej, poprzez pop.. aż do brzmienia muzyki trance.. po prostu to, co zdoła mnie zainteresować :)

https://www.audiostereo.pl/topic/19264-konkretnie-bw-603-s3-piecyk-stereo/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

konkretnie i na temat (ostatnie wpisy)

Ukryta Zawartość

Witam ponownie,

Nie czuję się najlepiej, wiec będzie krótko:

1. Za propozycję wspólnego wieczoru przy lampce (czyt. JD 502, oraz inne lampki), z góry dziękujemy

2. Jeżeli chodzi o budżet.. jak zwykle nic bliżej sprecyzowanego.. spodoba mi się będziemy rozmawiać.. na pewno nie wyżej niż wspomniany ROTEL RA-03. Nie pogniewam się jeśli będzie tańszy (czyt. allegro).

Czy naprawdę niema, niedrogiego „piecyka” dla 603 S3 ???

Pozdrawiam, wciąż gorący Pixeel (T: 39,3 C) :)

Witam Szacowne Grono.

Cóż na wstępie muszę powiedzieć że nie mam nic wspólnego z audioklanem tudzież innymi dystrybutorami.

Ponieważ mam jednak swój punkt widzenia to włożę kij w mrowisko i powiem,że chyba trochę za dużo zjawisk ezoterycznych pojawia się nagminnie zarówno w prasie (w sumie tu chyba łatwiej to zrozumieć-kasa) jak i w publikacjach niezależnych np. m.in tutaj (mam nadzieję,że na zasadzie przeciwwagi).

W sumie to wszyscy bujają się między magią (super pojemne kondensatory elna/audio coś tam, extra diody prostownicze! shottky,tranzystory takie i owakie sanken/toshiba, grube jak palec (dla kilku A w porywach) scieżki sygnałowe-może nimi prąd płynie szybciej bo spadek napięcia rzedu 0,5 v to chyba nie ma znaczenia,każdy milimetr linii sygnałowej jest kluczowy (o boże jak dla mikrofal) ofc/oxyd silver/silver cable - no ale nie do końca bo za jasny no chyba że f-ma .... (celowo nie używam xxx) je stosuje to wtedy miedziany drut pokryty mikronową warstwą srebra lub złota jest lepszy niż nawet pełen wykonany z powyższych deficytowych i drogich metali (naskórkowość dla m-cz ??? to po co w ogóle ten miedziany środek ? no ale wysokie to lecą góra a reszta środkiem itd/itp) i techniką.

Uważam ,że prawidlowe zestawianie poszególnych klocków ze soba z uwagi na specyficzne cechy brzmieniowe i przede wszystkim nasze preferencje jest pierwszorzędne w doborze sprzętu,dlatego jeśli ktoś jest zdania że aplikacja podzespołów w połączeniu z topologią układu jest mniej istotna niż magiczne nazwy na elementach/ich wielkość to mnie chyba trafi szlag.Tak naprawdę to w biznesie rządzi księgowy i 30-50 % drożej za podzespoły ma zasadnicze znaczenie.

Te uznane firmy "audiofilskie"stoją bardzo często przeciętnej jakości podzespoły w wyrobach nie tylko budżetowych (nad,ca) dziadowskie aplikacjie montowane przez analfabetów na akord i co?.W topowym Quadzie druty wyjściowe są różnej długości tak jak w słuchawkach Sennheisera,metr przewodu zasilającego ze śmieeesznym filtrem + pozłacane styki w gniazdach sieciowych-kuriozum-jakie to ma znaczenie przy 240 V ??? w kondycjonerze za kilka tysięcy ma dokonać cudu (są tacy co nawet to słyszą).

Chyba mam przegrane i dlatego kończę- kochani!!! zachowajmy jednak ZDROWY ROZSĄDEK.

Jeżeli kogoś na to stać i jest przekonany ,że jest mu lepiej to dobrze-muzyki słuchamy dla przyjemności.

Trzeba pamiętać o tych którzy biorą wszystko co tu czytają całkiem na serio.

Są rzeczy które nieźle grają i nie dostarczają stresów na dzień dobry.

Można wydać kilkanaście tysięcy i wtopić,oraz kupić coś całkiem niedrogo i być zadowolonym.

(To pierwsze jednak mniej możliwe-co z tego jeśli raczej mamy ograniczony budżet)

Ja się cieszę ,że mam sprzęt zmontowany przez firmę gdzie ktoś selekcjonuje podzespoły i bada jakość, a także od czasu do czasu coś jednak ulepsza.

Magia jest fajna ale Megi lepsza.

Ponieważ ufam ,że jednak ktoś myśli podobnie jak ja może to wszystko jest dlatego,że ostatnimi czasy nawet dobre piwo jest do dupy i w ogóle jest za gorąco?.Mimo wszystko wielkie sorki za nieco mętne wyłozenie całokształtu. Pozdrówka/T.

Gość

(Konto usunięte)

>kopeć, 25 Cze 2005, 20:49

Najważniejsze jest zadowolenie.

Ale co najtńsze napewno nie jest najlepsze , w życiu już tak jest że są tacy co jeżdżą maluchami ( jak wyżej zauważył kolega - ale dwoma maluchami się nie da jeżdzić , a dwóch roteli naraz słuchać się da :) i słuchają technicsa i są tacy którym jest lepiej.

Nie próbuj uzasadniać posiadania drogiego sprzętu tylko ilością maniany , na takim sprzęcie poprostu lepiej słychać:)

>jacch, dzięki za życzliwe słowa,w sumie nie o to mi chodziło.Nie jeżdżę maluchem ani dwoma .Droższy sprzęt z reguły gra lepiej-ale nie zawsze,czasami za to się psuje.Warto czasami spojrzeć na skalę przecen (sorry : miało być promocji) stosowanych przez dealerów którzy mimo wszystko na pewno nie dopłacają do importu.Ja sam długo bym się zastanawiał czy próg rzędu 8-10 tys za zestaw cd/wzm/kol warty jest naprawdę przeskoczenia, biorąc pod uwagę także z reguły przeciętną akustykę naszych domów.A w ogóle zawsze wkurzał mnie przerost formy nad treścia i tyle,Cześć.

Gość

(Konto usunięte)

>kopeć, 25 Cze 2005, 22:47

Wszystko się psuje . Szwajcarskie zegarki i bankomaty także.

ale ja nigdy nie słyszałem żeby coś grało lepiej , a było tańsze , może to kwestia moich ubogiej autopsji :)))

Witam,

Hmm.. spoglądając na powyższe wypowiedzi (nie licząc tych "związanych bezpośrednio z tematem" :) ) - za które bardzo dziękuję – oraz biorąc pod uwagę wcześniejsze posty (z podobną obsadą), nasuwa mi się jedna myśl:

„Trzeba-warto” zacząć od NADa (ukłon w stronę MPB :) ).

Z tego co się zdążyłem zorientować, w grę wchodzą następujące modele:

1. NAD C-350

2. NAD C-370

3. NAD C-352

4. NAD C-372

Jakieś sugestie ???

Jeszcze raz, wszystkim dziękuję za wypowiedzi, choć mam cichą nadzieję, że to nie koniec Waszych propozycji.. spostrzeżeń...sugestii..

Czy ktoś w ogóle „pracuje” z NADem i B&W serii 600 S3 ?

Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli

Pixeel

Mam NAD-a 372 i B&W 604S3 (pożyczone od 2 tygodni). Powiem krótko - jest super! Jeżeli masz odpowiednią gotówkę - będziesz prawdopodobnie bardzo zadowolony. Po za tym wzmacniacz jest naprawdę bardzo porządnie wykonany (ocena wnętrza-konstrukcji, w żadnym przypadku nie zewnętrznego designu).

Witam w słoneczne, niedzielne popołudnie :)

Tak się zastanawiam, może ktoś miał okazję słuchać NADa C-370 z B&W 603 S3 ?

Nie ukrywam, że ceny 370 stanowią atrakcyjną propozycję (patrz: allegro – ok. 1800zł).

W dziale „opinie” znalazłem bardzo optymistyczną opinie, dotyczącą w/w Bowersów z NADem C-350 (poniżej link)

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Pixeel

Ukryta Zawartość

>>Pixeel

Witam,

Ostatnio odsluchiwalem B&W 603 S3 z nastepujacymi wzmakami :

- Yamaha AX 596

- Cambrigde audio C 640

- Cambridge audio A 500

- Nad C 350

Z tego zestawu najlepiej zagraly ( dla mnie, oczywiscie ) wlasnie z Nad'em. Sam mam 602 S3 i poszukiwalem optymalnego wzmacniacza dla tych kolumn.

Witam

Jeśli ma byc konkretnie i budżetowo to ja bym postawił na Harmana.

Właśnie sam będę składał taki zestawik, tzn. Harman HK-970 + B&W 603 s3

Ze wszystkich przesłuchanych wzmaków do 3 tys. ( NAD, Kambodza, Rotel, Yamaha itp.) z B&W serii 600 najlepiej wg mnie spisuje sie Harman, tworząc bardzo synergiczne połączenie.

Pzdr

Słuchałem Nada 352 z B&W 603S3. Jak dla mnie było super. Wyważone pasmo, kontrolowany bas, nawet całkiem niski, szczegółowe ale ładnie (i niedrażniące) wysokie i średnie.

Ale ja nie nawidzę ociepleń i takich tam. Od ocieplania to jest kaloryfer;)

Witam ponownie,

Jak na razie wśród kandydatów mamy:

1. 4 x NAD (C-350, C-352, C-370 i C-372)

2. 2 x Marantz (PM7000, PM8000)

3. HK-970

Zastanawiam się, gdzie można posłuchać w/w "klocków" z 603 S3 we Wrocławiu (lub okolicach).

> Jaro

Adres e-mail’owy dodałem do zakładki „o mnie” ( [email protected] )

Bardzo dziękuję za wypowiedzi i czekam na kolejne propozycje.

P.s. Pamiętajcie, że tutaj nic się nie marnuje. Ktoś kto będzie miał podobny dylemat, skorzysta z tych wypowiedzi - takie są uroki zasobów zgromadzonych w archiwach forum :)

Pozdrawiam

Pixeel

Witam,

Javo, bardzo dziękuję za zaproszenie.

Jeżeli tylko okoliczności na to pozwolą, a Twoje zaproszenie nadal będzie aktualne, to z przyjemnością skorzystam - o szczegóły zapytam w e-mailu. :)

Pozdrawiam

Pixeel

jacch, 25 Cze 2005, 23:51

>Wszystko się psuje . Szwajcarskie zegarki i bankomaty także.

>ale ja nigdy nie słyszałem żeby coś grało lepiej , a było tańsze , może to kwestia moich ubogiej

>autopsji :)))

Cos nie poszlo poprzednim razem. Jesli masz mozliwosc posluchaj GAINCLONA. Juz rozjechal kilka drozszych wzmakow. Nie wszystko zloto co sie swieci ;)

• 1 rok później...

Odświeżam wątek..

Witam,

Czy ktoś z Szanownych forumowiczów, mógłby coś wnieść nowego do tematu ?

Może od czasu ukazania się ostatniej wypowiedzi, miał ktoś okazję posłuchać B&W 603 S3 z jakimś wzmacniaczem, amplitunerem, czy innym zestawem ?

Jakieś sugestie ?

Jeśli chodzi o mnie, to nadal nie dokonałem zakupu.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wypowiedzi

Pixeel

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.