Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny do exposure 2010s....

blacky

Rekomendowane odpowiedzi

heja

kupiłem tego wamaka,narazie gra z cd pioneer pd207 i żałosnymi jamo studio 180.poprawa brzmienia jest

ale ten wzmak potrafi dużo dużo więcej.zresztą nie spodziewałem sie że kupienie expo wystarczy:)

mam więc pytanie:jakie dokupić kolumny do 2500zł aby jak najlepiej wykorzystąć jego możliwości.do pokoju

13m2,i raczej skłaniam sie do kupna mniejszych podłogówek niż monitorów,bo cenie sobie bas z wykopem

no chyba że znacie monitory które spełnią ten warunek. słucham wielu gatunków muzycznych i powinny to być kolumny uniwersalne.

mam typ: avance 503 może dana 506 ale to już monitor.

za wszystkie odpowiedzi z góry dzięki.

pozdro.

https://www.audiostereo.pl/topic/19371-jakie-kolumny-do-exposure-2010s/

Ten Exposure to fajny wzmak i dosc uniwersalny.

Do pokoju 13m2 nie rozwazalbym raczej podlogowek a dobre monitory z 2giej reki (do 2.5 kzl tylko tak mozna kupic cos na prawde godnego uwagi). Na probe mozesz wstawic te Avance i posluchac, ale zakladam sie, ze jedyne co uzyskasz to balagan brzmieniowy.

Pozdr.

Ok - 2 propozycje, ktore sa na troche roznych biegunach:

1. JMLab Elektra 905 lub 906 (moze byc ciut drozej niz 2.5 kzl) - bardzo przejrzyste, kulturalne, bas niezbyt potezny ale b. ladnie prowadzony

2. Dynaudio Audience 42 lub 52 (albo starsze wersje 40 lub 50) - sporo basu, trudne do wysterowania (ale 2010 powinien sobie poradzic), rowniez b. duza kultura, lagodna ale szczegolowa gora i wyeksponowany srodek. Basu jak wspomnialem nie brakuje, ale w porownaniu do JMLab'a bedzie 'misiowaty'

To 2 zupelnie rozne brzmienia i pozwola moim zdaniem sprawdzic Ci, z ktorym lepiej sie czujesz.

Wg opinii forumowiczow warte grzechu sa Sundiale Impetus- obecnie Sundial ma chyba jakas promocje.

Intrygujace moglyby byc Spendory 2/3 ale nie mam pojecia w jakich cenach chodza z 2-giej reki.

To tyle moich propozycji 'na poczatek'

Powodzenia w poszukiwaniach

Fajny wzmacniacz.

Słuchałem go w dużym pomieszczeniu na następcach Castle Conway'ach - grało ok, choć pytanie jakiego "wykopu basu" oczekujesz. Mniejsze tej samej firmy są jeszcze Stirlingi3. Słuchałem też na dużych podstawkowcach - bodaj Warwick (już nie produkowane). Do 2,5tys, wszystko chyba z 2 łapy. Dźwięk był miły i przyjemny, dość dynamiczny.

Z podstawek do 2,5 - mi się wydaje, że mogłyby zagrać Eposy M12.2, basu w 13mkw na pewno nie powinno zabraknąć. Także jego "wykopu".

Avance 503??? Wydaje mi się, że nieco szkoda możliwości tego wzmacniacza. Jeśli tej firmy, to wolałbym rozglądnąć się za czymś z serii Dana 6xx. Nie wiem, czy najmniejsze podłogówki jednak nie są i tak nazbyt duże do 13mkw. (inna sprawa, że też w grę wchodzi 2 ręka). Jeszcze lepsze byłoby Signature 3mkII, też z drugiej ręki (i znów nie wiem, czy nie będą oferować zbyt dużego dźwięku).

Słuchałem Exposure także na Spendorach, niestety nie pamiętam oznaczeń - duże monitory z serii "bbc'owskiej". Tyle, że kolumny to za duże do 13mkw, ale dźwięk... hmm... fajny. Poukładane wszystko, niczego nie brakuje, namacalne...

Dla porównania podłączyliśmy to jeszcze do tanich kolumn, bodaj System Audio (szwedzka firma, która była w ofercie Elektrycznej Pomarańczy, charakterystyczne było używanie większej /najmniej 2/ ilości b.małych wooferów). No i niestety. Tyle wystarczy. Szkoda wzmacniacza.

Hafler M5 za tą kasę nic bardziej neutralnego i dynamicznego nie słyszałem. Biją ponad dwukrotnie droższe Habethy, Spendory, ProAc-i oczywiście biorę pod uwagę twój wzmacniacz a nie wypowiadam się w kategoriach absolutnych. Nowych Eposów nie znam ale z 14 –kami to jest to (dla niektórych dźwięk życia) szczególnie że jest okazja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (choć niewiadomo na ile jest ustawiona cena min.) jak nie znasz tego połączenia to szukaj spokojnie rozwiązania – pośpiech nie jest wskazany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rozumiem guys.powinny to być monitory i nie byle jakie,dlatego w tej cenie wchodzą w gre kolumny z drugiej ręki

tak aby wykorzystać na maxa możliwości wzmaka. nie jestem ułomkiem choć nie audiofilem ale wiem że ten wzmak

potrzebuje drogich kolumn.

a słuchał ktoś monitorki AP YARA? nowa seria a może sie wstrzymam i zbiore więcej dudków na kolumny:)

Nie znam modelu Yara - (mowisz o Yara Monitor czy podlogowych Yara?). Znam pare wyzszych modeli i powiem, ze pewnie Audio Physic moze calkiem dobrze pasowac do Exposure. Wszystkie AP, ktore mialem okazje sluchac prezentuja detaliczny, szybki dzwiek z b.ladna stereofonia. Nigdy nie stwierdzilem natomiast prawdziwego wykopu basu, raczej calkiem dobra dyscypline (wiecej jakosci niz ilosci basu). Nie wiem tylko jak do tego wysokiego standardu bedzie sie miec model z dolu oferty cenowej. Jesli jestes z Wawy to nic prostszego. Zadzwon do Studio-Pro, wez wzmak pod pache i idz posluchac tego zestawienia.

W sumie można tak powiedzieć. W każdym razie ja odczułem większą różnicę między Virgo i Tempo, niż między Tempo i Yarą. (Poza tym, że Tempo nagłośnią większe pomieszczenie). A wszak jeszcze Spark w środku. I Padua (nie słuchałem).

Zresztą między Yarą a Avanti też jakiejś strasznej różnicy nie usłyszałem. Caldery i Kronosa nie znam.

Natomiast Yara Evo uważam za koństrukcję niezbyt udaną.

U.T. -> nie odczules wielkiej roznicy miedzy Yara a Avanti III? Sorry za odrobine ironi,ale w takim razie Yara musi byc rewelacyjna, bo Avanti, mimo ze ogolnie nie do konca w moja strone, pod pewnymi wzgledami sa niesamowite...

O.K., przepraszam za off-topic - wracajac do kolumn - padla propozycja Eposow - znow nie znam, ale jesli jest mozliwosc to grzech nie posluchac - ciesza sie na forum b.dobra opinia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.