Skocz do zawartości
IGNORED

AVR-130+DVD-22 + ?

Brodi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie odnośnie powyższego zestawu... Chodzi o dobór kolumn. Szukałem wątków na ten temat ale nie znalazłem nic sensownego.

Zacząłem więc poszukiwania na własną rekę...

Na kolumny moge wydac niestety coś ok. 2000 PLN. Najpierw chciałem cały zestaw 5.1 (nie chcę więcej końcówek mocy, bo mam pokój 24m^2 i już nawet ciężko mi te 5.1 rozstawić (żona ;-)) Wybrałem Wharfedale Crystal i Rubicoy RP 26 (5.1) lub Rp 16 z subem... te ostatnio to już naprawdę ciężko zmieścić w 2000 z podstawkami.

Zdecydowałem się więc na 5.0 (RP 16). Niestety Rubiconów w Warszawie nie ma, ale znalazłem te Wharfedale... Porównałem je z poprzednią propozycją, Infinity Primus II. Wharfedale były lepsze. Potem do tego doszły JBL E 60. I powiem, że grały "za mocno" jak dla mnie. Szczególnie bas... I potem usłyszałem Magnaty Quantum 505... No muszę powiedzieć, że byłem nimi oczarowany :) Grały naprawdę detalicznie, z bogactwem "przeszkadzajek" w tle, bardzo szczegółowe i przestrzenne. I wtedy stwierdziłem, ze wole jednak dobre frony niż od razu cały, ale gorszej jakości zestaw. Wróciłem do domu, gdzoe zaczałem zgłębiać kolumny w cenie tych magnatów i wyszło, że lepsze od nich za te same pieniądze są KEFY Q4 i B&W 602.5Sx...

Ale abstrachując od tych dwóch pozostałych... chciałbym poznać opinie użytkowników tego tandemu (H/K 130+22) lub tych, którzy je znają i są w stanie powiedzieć, jakie kolumny najlepiej będą do niego pasowały.

Muzyka: jazz (smooth jazz - Norah jones), soul (Joss Stone), rock (kosheen), pop (hmm... ;-) i czasem trance (vocal trance, trance, house). Reszty od przypadku do przypadku. Pomieszczenie, jak wspomniałem, 24m^2. budżet 2000 ale możecie wybierać kolumny do 2800 PLN (np. Magnaty są za 2800 a moge je kupić za 1800). jeżeli podajecie cenę ze zniżką, to starajcie sie nie przekroczyć kwoty 2100 (+100 max).

Odsłuch stereo: nawet 70% czasu

Docelowo także kino domowe 5.1

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Paweł

https://www.audiostereo.pl/topic/19598-avr-130dvd-22/

Żeby Wam nieco ułatwić...

Aktualnie w gre wchodzą:

Magnat Quantum 505

Celestion F30 lub inny

KEF Q4

Audio Academy Hyperion II

Liczę jednak na wasze opinie i doświadczenie. Jak na razie wszyscy pieją o tych Hyperionach i dość pozytywnie wypowiadają się o Magnatach. Osobiście słuchalem tylko Magnatów i zamierzam w ten weekend (jeśli będzie otwarte) w Audio Forte odsłuchać te Hyperiony...

https://www.audiostereo.pl/topic/19598-avr-130dvd-22/#findComment-338755

Ok. Dzięki za pomoc. Sam wybrałem - zmodyfikowane Hyperiony II Audio Academy z Audio Forte. Brzmiały dużo lepiej niż Magnaty Quantum 505 (choć wokal mają lekko cofnięty w porównaniu z nimi) ale były tak przyjemne dla ucha i tak niesamowicie detaliczne, że... zakochałem się w nich :) Testowałem też KEF'y Q4 - wokal perfect ale gubił detale. Zestaw ma potem grać także w KD, więc odpadły.

I powiem, że moja żona też była nimi oczarowana ^^ Nie wiem jak oryginalne Hyperiony II,a le te są naprawde rewelacyjne. Testowalem je z CA 640A + 640C, a docelowo bedą grały z moim Harmanem.

Pozdrawiam, Paweł

https://www.audiostereo.pl/topic/19598-avr-130dvd-22/#findComment-340202

Z tego co się dowiedziałem... To mam nieoficjalną wersję Hyperionów III (8 Ohm) ;-) Posiadczy jest niewielu - a ja jestem jednym z tych szczęściarzy^^ Grają naprawdę detalicznie... Jeśli możecie posłuchajcie ich. Szczerze polecam.

https://www.audiostereo.pl/topic/19598-avr-130dvd-22/#findComment-340316

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.