Skocz do zawartości
IGNORED

wzmocnienie opampów - rezystorami

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

eh, słuchajcie, nie nawidze tego uczucia... zostałem bez muzyki, jestem przygnębiony jak nie wiem co...

tzn trafo odłączyłem od DAC'a ale jak włączałem CD do sieci to bezpiecznik wywalało więc na dobre pewnie TRAFO poszło... diody na szczęście mam nowe BYV27-400 więc zapodam... ale trafo musze znów zamówić...

dzięki za słowa otuchy, błagam niebiosa by to były tylko diody i trafo... jak zadziała znów to skręcam, składam i koczę A5 ;) ... ale jak nie ....to jestem udupiony i znó mnustwo roboty mnie czeka... ;(((

ponieważ napięcie brałem z Input stabilizatorów, najprawdopodobniej zwarte była masa i + na input stabilizatora... czyli na zdrowy rozsądek poszły dwie diody z mostka i trafo tak? ze stabilizatorami powinno być wszystko ok?

Pozdr

Matt

Matthew jeżeli jeszcze nie odeszła Tobie ochota na eksperymenty;-) to jutro wrzucę na forum filterek Bessela 3 rzędu o częstotliwości odcięcia 77kHz i wzmocnieniu 3 wykonany jako filtr z wielokrotnym sprzężeniem zwrotnym ,tylko dopracuję szczegóły ,jako bonus - wszystko na jednym opampie :-)

Witam

Miał być filtr na ok.70 kHz ale miałem problem z dobraniem standardowych wartości z szeregu ,więc wrzucam Filtr na 50kHz reszta parametrów jw.

Nie jest to filtr spełniający idealnie charakterystykę Bessela zwłaszcza w zakresie opóźnienia grupowego(jest płaskie ale nieznacznie niższe niż być powinno) można ew.powiększyć C2 do 2nF (spowoduje to delikatne podbicie charakterystyki opóźnienia grupowego w okolicy częstotliwości odcięcia bez znaczącego wpływu na pozostałe parametry)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4059-100004472 1170273050_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A oto i obiecany filtr na 70kHz ;-) wzmocnienie 7,2db

pojemność złożoną z C3 i C4 można zastąpić kondem 1,5nF kosztem pogorszenia charakterystyki fazowej i zmiany charakterystyki opóźnienia grupowego.

pozdro.

Ukryta Zawartość

post-4059-100004440 1170273100_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jeszcze dali . ponieważ była to odpowiedź do Matthew który chyba nie zna działania wzmacniaczy operacyjnych a symuluje dzxiałanie filtrów w jakimś programie bezszensu totalnie nierozumiem kolesia, ale cóż, pozdro

no z trafa poszedł dym, zabuczało, omało nie wyskoczyło z cd ;)) !!! i lipa !!! nowe już jedzie do mnie.. kupiłem diody byv27-150.. i kupiłem Hexfredy 8A 18ns ;) wielkie właśnie ale ktoś gdzieś kiedyś mi mówił że te diody do cd to niezła opcja, dużo fajniej grają od byv26c.. zakombinuję i jakoś wlutuję

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.