Skocz do zawartości
IGNORED

wzmocnienie opampów - rezystorami

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Matthew, zostaw to tak jak jest. Dołóż sobie opampa (Opa2134 ne5532 opa2604) z rezystorami Rnfb=1k i Rm=1k, bedziesz miał wzmocnienie 2x, odsprzęż zasilanie 2x10uf i 2x100n wima i będzie galanto.Zasilanie możesz wziąć prosto z zasilania tego opampa który tam jest.

Jak zmienisz r16 to zmienisz impedancję wej opampa widzianą od strony daca, poziom głośnośći raczej się nie zmieni - opampy są sterowane napięciowo.....

jest takie coś, jeżeli OPampy mam ad797 to czy mogę dać Caddocki na Rnfb i Rm?? wartość 300Ohm ... tak piszą w nocie katalogowej AD797, gain=2..

kondensatory mam wylutowane...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5385-100004778 1170272576_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale ja je już zaaplikowałem tyle tak jak na schamcie z tmi wartościami R.. tyle że wywaliłem kondensatory sprzęgające, dźwięk? .... bardzo miły, dużo mikrodetali, analogowy.. zastanawiam się właśnie jak to będzie jak na wyjściu czyli Rnfb i Rm opów dam Caddoki 300 Ohmów...

Pozdr

Matt

300 omów to za mało. Wzm.operacyjne nie powinny być obciążone rezystancją mniejszą jak 2-3 kohm bo wtedy zmieniają się ich charakterystyki dynamiczne. Coś z przedzizłu 2.2-22k, np. rezystory 10k metalizowane najlepiej się sprawdzą do pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego.

Tak około. W tym wtórniku na AD797 którego schemat zamieściłeś są tak małe wartośći tylko z tego względu ż eto jest szybki układ i ma pracować w szerokim paśmie wiec chodziło oszybkie przeładowywanie poejmności w układzie, ma to znazenie przy czestotliwościach rzędu MHz, w audio jest w tym wypadku bez znaczenia, a i niecelowe, no chyba że ten opamp dopuszcza tak małe obciążenia i ma wyjście silnoprądowe.

Mi się wydaje że te niskie wartości rezystorów wynikają raczej z próby minimalizacji szumów , niż szybkiego przeładowania pojemności - tak wynika przynajmniej z datasheet'u producenta :-)

Pamiętajmy że jest to układ ultraniskoszumny i głównie pod ten parametr opracowano datasheet , jeżeli jest to dla nas priorytet trzeba zapewnić niska rezystancję źródła , i niskie wartości oporów w pętli inaczej równie dobrze mozna użyć NE5534

Napisałem że jeżeli masz niską rezystancję źródła to aby mieć niskie szumy rezystory w petli też powinny być niewielkie;-) ale tobie przecież nie zależy na ultraniskich szumach bo i po co ?I tak ograniczeniem w zakresie szumów są możliwości przetwornika cyfrowo analogowego .W zasadzie nie wykorzystasz w pełni możliwości kostki w zakresie szumów ,ale przecież na nich się świat sie nie kończy ;-)Kombinuj ,eksperymentuj w ten sposób zdobywasz doświadczenie większe niż z przeczytania 100 ksiązek w stylu "Sztuka elektroniki " itp. powodzenia:-)

dzięi koledze mam pełną wersję datasheetu AD797 bo operowałem na jakiejś dziwnej...

załączam kawałek, jest to AD797 jako buffer za DAC'iem...

zupełnie inaczej niż mam w cd zaaplikowane teraz,

czy sugerować się tym?????

Pozdr

Matt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Matthew >wszystko zależy od tego jakie masz wyjście z DAC jak prądowe to jak najbardziej ponieważ to jest przetwornik I/V ,jeśli napięciowe nie za bardzo . Czemu tak kurczowo trzymasz się konfiguracji odwracającej? ;-)Pisząc bufor miałeś pewnie na myśli wtórnik napięciowy - jest on na rysunku 37 w tymże datasheecie.Jeżeli obawiasz się tak małej rezystancji w sprzężeniu możesz ją zwiększyć , chociaż AD797 ma wydolność prądową 30mA .

ok dałem Rnfb i Rm 10k 1%, było 4,7k.... no wyszło pare rzeczy na wierzch, tzn mikrodetali jakby więcej, bardzo mi się podoba ale coś z dołem nie tak.... może muszą pograć trochę? bas jest jakiś ...inny... nie wiem czy na lepsze czy na gorsze...niech pogra..

Hmm.... bo widzisz , myślałem że Tobie chodzi o dobudowanie stopnia , a Ty grzebiesz w filtrze ]:->, poszukaj w necie o filtrach dolnoprzepustowych Sallen - Keya , jeżeli wylutowałeś kondy 47uF z wejścia to jeszcze pół biedy one tną od dołu , ale dopiero teraz zajarzyłem z innego wątku że Ty prawdopodobnie masz wylutowane 220pF(C21,C23) , więc widzisz...(uff..) one są na sprzężeniu ale DODATNIM w pętli filtru (którego już nie masz notabene jeżeli jest tak jak myślę ).Więc te fajne wysokie których słuchasz to śmieci z pasma ponadakustycznego :-),to co zostało jest zwykłym Ampem o wzmocnieniu 2. Cofam swoją wcześniejszą uwagę o eksperymentowaniu bo widzę że robisz wszystko na oślep , sory ale naprawdę tak się nie da Mat trochę teorii jednak musisz łyknąć aby wiedzieć co i jak;-)

hehe no wiem, szczerze to wole wlutowywać i wylutowywać i słuchać, czasem teoria nie jest zgodna z tym co słychać heeh, nie mniej jednak i tak czytam... za elektronice miałem coś o filtrach ale po lebkach ;) aby zaliczyć... a teraz by sie przydało;)))

kondy na wyjściu dac'a zostawiłem i dałem Panasoniki FC...jedynie wywaliłem ze sprzężenia dodatniego ;) ale jakby się uspokaja granie..

Biork cudownie śpiewa...

Bitrate ale te wysokie pojawiły się po wsadzeniu tych R =10k ...

Heh z tego wszystkiego palnąłem głupotę ;-) Oczywiście sprzężenie jest ujemne- połączenie z nieodwracającym wejściem wynika z przesunięć fazy w petli .Co nie zmienia faktu że ten kondensator znajduje się w pętli filtru 2 rzędu i powinien tam być:-)

Tak się zastanawiałem skąd to analogowe brzmienie :-)Nie jest tak żle jednak jest tam filtr dolnoprzepustowy 1 rzędu ale przeoczyłem go próbując nadążyć za Twoimi zmanami w układzie ;-) prosty filtr RC z połączenia R14+R15 i C20 (ten chyba zostawiłeś?]:-> ) Dobra zmykam na dziś koniec z Reverse Engineering ;-))))

>Matthew!

My Ci tu wszyscy dobrze radzimy! ;)

Praktycznie każdy wzm. op bipolarny ma wydajnośc prądową kilkadziesiąt mA. Ja tylko proponuję zrobić to tak jak zwykle, z rezystorami po kilka kohm. Przy 4.7 i 1K masz za duże wzmocnienie i obcina. Nie przesadzaj - wzmocnienie 2x wystarczy, wtedy całkowite wzmocnienie wynosi x4 co daje na wyjściu sygnał ok. 8V p-p. Chyba, że masz wystarczająco wysokie nap. zasialania +/-12-15V to możesz trochę podnieśc ale i tak miałeś pewnie z 10-20V na wyjściu. Daj ten bufor za filtrem LPF i a jego nie ruszaj. Ceramiczne 220pF możesz wymienić na foliowe MKS lub MKP albo mica. I przy DACu też nie grzeb :)

Molibden spoko nic więcej nie grzebię we wzmocnieniu, chcę tylko znaleźć optymalną aplikację dla moich uszu ;)

Mam pytanie co do producenta rezystorów, będę miał możliwość zakupu paru sztuk Caddoków albo Rikenów.. które z tych dwóch się nadają najlepiej na Rnfb i Rm, niestety to doś droga sprawa kupić pare sztuk ;)) więc nie chciałbym chybić... myślałem o wartościach 6k8... ale czy Rikeny czy Caddoki ?...

Pozdr

Matt

Wpływ tych rezystorów na brzmienie opisywał Peter Daniel w wątku o Gainclone. W końcu LM to też wzmacniacz operacyjny więc możemy przyjąć, że będzie podobnie, ale ogólnie trudno powiedzieć jak będzie z tym op-ampem. W każdym razie nie powinieneś się zawieść.

no też tak przypuszczałem . ok jeszcze poczytam, dzięki za pomoc w brnięciu ciemną uliczką ;) ale AD797 z tego co słyszę to super scalak, wyszło tyle szczegułów teraz... dobra aplikacja może zdziałać cuda pewnie, w końcu ładują to w levinsonie...

ok panowie, nie chcę nic dalej kombinować tylko mam pytanie jeszcze dotyczące kondensatorków na sprzężeniu..

załączam rysunek ... ponieważ chcę takie wartości elementów R użyć jakie widać, prosze o pomoc w dobraniu wartości C=? na czerwono zaznaczonych na rysunku... oraz proszę o poradę n/t tego od jakiej częst ma być cięcie... czy do 100khz ma przepuszczać?... czy nie opłaca się aż tak wysoko dawać? ....

Pozdr i z góry przepraszam za namolność ;))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.