Skocz do zawartości
IGNORED

Zakłócenia z odtwarzacza CD.

slava3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam taki problem: zdarza sie ze moj odtwarzacz (Yamaha CDX-490) podczas odtwarzania generuje w tle rozne dziwne zakłocenia: szumy, trzaski itp. Dotyczy to jednak tylko niektórych płyt CDR i występuje tylko wtedy gdy odtwarzacz jest juz nieco rozgrzany - odtwarza cos przez jakis czas (przy obecnych upalach ten czas to ok 1h). Oryginały działają bez zarzutu. Czy wie ktoś co moze byc tego przyczyna? Czy jest to wada odtwarzacza czy tez zly rodzaj uzytej plyty CDR lub kiepska nagrywarka? Ostatnio ten problem zauważam na płytach Verbatim Crystal Super Azo wypalanych Lite-Onem, całkiem nowym. Z góry dzięki za jakies opinie, porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/20001-zak%C5%82%C3%B3cenia-z-odtwarzacza-cd/

Najprawdopodobniej z Twoim cd jest wszystko ok. Za trzaski winę ponoszą płyty ( u mnie nawet w nowiuteńkim cd NAD C 521BEE trzaskają cd-ry LG ), nagrywarka, lub też zbyt wysoka prędkość nagrywania ( ja nagrywam płyty starą nagrywarką SCSI TEAC- *4 :) RADA: używaj tylko sprawdzonych CD-Rów, nagrywaj na dobrej nagrywarce z max prędk *4, a wszystko powinno być ok.

W grę wchodzi również zużycie lasera w pewnym stopniu....możesz spróbować go troszkę podkręcić, ale jeśli na oryginałach i niektórych CD-Rach jest ok to lepiej nie grzebać.

POZDR

3 lata temu miałem LiteOna.Bardzo fajna nagrywarka.Na płytach TDK,Verbatim i Platinum sama nie widziała tego co nagrała:/ Zmieniłem na LG i wszystko jest ok.

Co do objawów.Możliwe,że Twoja nagrywarka złapała nieco zabrudzeń więc konserwacja optyki i mechaniki bardzo wskazana.Kolejna sprawa jest taka,że osobiście z Verbatimami nie miałem problemu ale może nowe serie są nieco wadliwe.Jeszcze inna propozycja to sam laser w CD.Niektóre optyki mają problem z "kolorowymi" płytami.Możliwe,że już nieco mocy laser stracił i korekcja błędów nie daje rady "poprawić" tego błędu.

Warto odtworzyć fragment płyty ze zniekształceniami na samej nagrywarce.Zobaczysz wtedy czy płyta jest tak nagrana czy CD tak odtwarza.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Błędy źreodła powstałe przy wypalaniu płyty - czy to z mp3 czy z CD-A (szczególnie on-the-fly). Niektóre ramki w mp3 czy na ołycie CD zostały źle odczytane (są uszkodzone) i ich odtwarzanie powoduje powstawanie losowych dźwięków, świstów itp. Szum i trzaski ściadczą o b. wysokiej stopie błędów i działaniu na granicy możliwej korekcji co objawia się suchym trzeaskiem, znikształceniem, urywanym odtwarzaniem. Winna może być płyta, nagrywakra, źródło użyte do wypalenia płyty (CD, mp3).

Wprawdzie nie slucham CDR-ow ale kiedys dostalem w prezentcie taka plytke. Byly na niej jakies stuki-puki. W ramach rozwiajania tematu okazalo sie, ze 'nagrania' dokonano z predkoscia 'max-speed'. Podobno dla uzyskania dobrej jakosci lepiej jest nagrywac plytki powolutku. Sam nie siedze w temacie ale taka podpowiedz uzyskalem.

pzdrw

soso

Soso ---> Bardzo słuszna odpowiedź.Pozwoliłem sobie nabazgrać ryzunek,który mniej-więcej wyjaśnia czemu lepiej nieco wolniej wypalać płyty i się nie śpieszyć oraz czemu płyta nagrana szybko traci na jakości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.