Skocz do zawartości
IGNORED

co lepsze?6ohm czy 8ohm?

tomasz1981

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam wzmak yamaha ax-396 oraz kolumny technicsa.Jakie to nie pamietam.W kazdym razie sa 8ohm.Na wzmaku mam mozliwosc wyboru impedencji.I tu moje pytanie.Jakie najlepsze brzmienie ma wzmak, na 6ohm czy 8ohm???Bo sam juz nie wiem.

https://www.audiostereo.pl/topic/20077-co-lepsze6ohm-czy-8ohm/

Radzę poczytaj trochę to forum bo jest ono już pełne takich elementarnych pytań o elementarne problemy...

Gdyby chcieć odpowiedzieć Ci całkiem rzetelnie to trzeba by sporo wyjaśniać a lepiej będzie jeśli to Ty się trochę pomęczysz i przy okazji nadrobisz zaległości z podstawówki...

Bez urazy i pozdrawiam

ok cos niecos rozumiem.Mam jeszcze jedno pytanko.Czy stosujecie przy polaczeniach kablowych z glosnikami "banany"???Bo posiadam pare sztuk i zastanawiam sie czy ich nie uzyc??Jak to wplynie na dzwiek???te ktore posiadam sa dobrej jakosci("zoltawe" czyli chyba z miedzi chociaz domyslam sie ze najlepsze bylyby ze zlota lub innego szlachetnego kruszcu}.

jak pamiętam to Yamaha ta nie ma wejść na banany a jedynie "goły" kabel i widełki

jesli masz drogi kabel np. 300 zł 5metrów to warto końcówki jego zabezpieczyć ...wszystko to przez "dobroczynny" Tlen ...Ludziom pomaga ...kablom "gołym" nie .... w innym przypadku znajac zaciski Yamachy "średnie z minusem" ..polecam goły kabel ...najlepiej odda mozliwosci kabel swe wtedy i wzmacniacz

tak sie sklada ze ja wlasnie przylazylem banany do yamahy ax-396.Po prostu wciska sie je w dziure i tyle(aha trzeba wczesniej dokrecic ta zakretke).I gra.Ciekawy tylko jestem jak jest lepiej.Czy z bananami czy bez???Zobaczymy...

jeśli wyczujesz różnicę: z bananami czy bez to niezły z Ciebie audiofil i lepiej od razu przeskocz na Krella:)

Tak na prawdę to w budżetowym sprzęcie raczej nie ma co teoretyzować tylko szukać dla siebie najlepszego brzmienia- ot taka mała dygresja. Co tu ma niby ze sobą być nie kompatybilne? Kolumny za 300-500zł ze wzmakiem za podobną kasę? A po co by firma miała robić kolumny dla wzmacniaczy z innej półki cenowej a do tego ryzykować że zajadą wzmacniacz?

W tej klasie sprzętu raczej odradzam dywagacje impendacyjne... a banany to raczej służą wygodzie niż poprawie jakości. Już na pewno różnicy nie usłyszysz na swoim zacnym sprzęcie:)

aaa,i jeszcze jedno nie jestem zadnym audiofilem ktoremu w dupie sie poprzewracalo bo slyszy albo nie slyszy skrzypniecie stolka np.podczas sluchania plyty koncertowej.Ja lubie po prostu dobra muzyke.

i o to właśnie chodzi:)

W takim razie przełącz tak jak lepiej brzmi:)

Jeśli kolumna nie ma minimum impendancji poniżej 4ohm to nic się nie stanie przy jednym i drugim ustawieniu...

Tak naprawdę to jeśli ustawisz na wyższą to szybciej wyciągniesz Waty ze wzmacniacza więc szybciej będzie głośno, w praktyce to zmienia się czułoś-ot taka sztuczka...

Dobre piece nie mają żadnych przełączników, tylko ciągną wszystko i tyle...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.