Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw: Koda vs Marantz do 2800zl

crategus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To jeden z moich pierwszych postow... niemniej jednak mam nadzieje, ze uzyskam troszke pomocy w Waszej strony :) Oczywiscie wyszukalem co sie da tutaj i w googlach... nadal jednak targaja mna pewne watpliwosci :)

Na wstepie sprobuje w miare jasno okreslic, czym dysponuje i czego szukam. Kwota to 2500zł +- pare stowek. Pokoj ok 20m2. Muzyka/Kino 60/40. Niestety ( z pewnych wzgledow) odpada zakup osobnych zestawow pod stereo i KD. Muzyka to glownie rock/metal ale takze sporo klimatow typu Dead Can Dance, Liquid Tension Exp i takie tam. Rzadziej klasyka (ale jednak) i troche koncertow/unplugged (i gitar jak np w Alice in Chains Mtv Unplugged). Kino i wrazenia z niego takze sa wazne. Mila bylaby obsluga divx- bajki dla dzieciaka, jakies nie wymagajace hiper hi-endu filmiki/klipy rowerowe- a jest tego masa, ktorej nikt nie wypuscil na dvd... ale tutaj ewentualnie moga zakupic jakis dodatkowy 'osobny' badziew za 150zl :)

Po przeskanowaniu internetu oczywiscie mam metlik w glowie- jednak jako tako udalo mi sie cos wyselekcjonowac. O ostateczne sugestie wlasnie pytam Was- bo np aby 'posluchac' Kody bede musial wybrac sie gdzies dalej.

Wybralem:

1. Marantz Movie Pack 4500- czyli SR-4500, DVD DV-4500, Eltax Summit 6.0- kwota 2800zl

2. Koda Av505, DVD700, glosniki AV702 w wersji 5.0 bez sub'a- kwota 2500zl

3. ewentualnie Koda Av600, DVD700 i f51...

I teraz moje spostrzezenia i to co mna 'traga' ;p . Marantz zbiera chyba lepsze opinie jesli brac go pod katem odsluchu samej muzyki. DVD DV4500 nie obsluguje divx, ale tak jak wspomnialem, pozniej mozna jakiegos taniego klocka dorzucic... choc akurat DVD700 Kody divx lykai jest to dla mnie +. Zestaw marantza jest drozszy. Zestaw marantza oferuje lokalny sklep (gwarancja). Summity jakos mnie nie przekonuja.. choc oczywiscie przy odsluchu byc moze zaskocza mnie in plus. Jakos ta koda av702 nawet na tym forum zebrala dosc pochlebne opinie... No i coz... sam nie wiem. Na sucho, bez odluchu sadzac tylko i wylacznie po opiniach to wzialbym marantza z glosnikami Kody ;p I teraz prosba do Was... czy ktos moglby poradzic... jest sens jechac odsluchiwac zestaw Kody? Czy moze owe Summity nie sa takie zle? Czy brac lepszy ampli marantza (pod np stereo, bo tak jak mowilem osobnego zestawu nie bedzie dane mi kupic) i gorsze glosniki czy moze AV505 da rade i warto jednak pokusic sie na AV702/F51 (tutaj znowu czytalem, ze w stereo kaszana)? Hymm, pliz help :) Z gory bardzo dziekuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/20221-zestaw-koda-vs-marantz-do-2800zl/

Marantz to bardzo dobry zestaw. Tak często krytykowane eltaxy też zaskakują przyzwoitym brzmieniem. Nawet bym powiedział ze bardzo dobrym.

Osobiście polecam bo sam mam.

Biorąc pod uwagę cenę musisz też wziąć pod uwagę że zestaw kody zawiera (??) subwoofer, którego w summitach nie dostaniesz w tej cenie.

No a efekty będą widoczne bo nawet mimo dobrych basów w summitach nie będą one w stanie z siebie wydobyć tego co sub kody( też cieszący się dobrą opinią)

Kieruj sie zdrowym rozsądkiem. Dużo opinii rodzi sie na forach, z plotek sprzedawcow itp. a w rzeczywistości mogą one mieć niewiele wspólnego z Twoimi subiektywnymi odczuciami.

A swoją drogą ciekawe czemu nikt Ci nie napisał jeszcze ze "za tyle kupuj tylko yamaha 450! Jest najlepsza w tej cenie! " itp. hehe

3msie

Słyszełem jeden i drugi zestaw i mimo iż na kinie zbytnio się nie znam ( bo mam i wolę Stereo) to jakość zestawu kolumn Koda AV 702 była dramatycznie lepsza od Elatax'ów. Ja miałem takie odczucie i jeszcze dwie osoby będące ze mną na odsłuchach. Prosili mnie o doradzenie co lepsze ;)

HEJ!

Dodam kilka uwag od siebie...

Koda dla mnie to sprzet raczej z duuzo nizszej połki niż Marantz, ktory jest od wielu lat firmą uznaną przez audiofili na całym swiecie!

Poczatek istnienia Marantza to usa Dr Soul Marantz kostrukcje wzmacniaczy lampowych, potem Tandem z Holendrami - Philipsem, dziś chyba nadal z holandrami i japonią. Co by nie powiedzieć Marzntza znamy wszyscy, z bardzo dobrych elektronicznie i mechanicznie wykonanych maszyn. Sam nie tak dawno mialem problem z wyborem amplitunera i padło na Marantza sr5500. DLACZEGO? A dlatego że ma niewiele gadzetów, kapitalną selektywnosć i ciepłą góre pasma, bas raczej długi i spokojny nie za szybki. Wykonanie fantastyczne jak we wzmacniaczach zintegrowanych, wymiary obudowy jak za dawnych dobrych czasów 44,16,46! Display mozesz odłączyć, nie ma tam żadnych plastików w obudowie, która jest z polerowanego aluminium - (u mnie srebrna wersja ).

Osobiście polecam model moj, bo podany przez Ciebie ma słabszy zasilacz co objawia sie bardziej zamulonym basem! Reszta bez zmian! Inne marki mocno oszczedzają i tu głównie yamaha która ma pełno bajerów tylko po co? A po to aby skusic klienta, na pierwsze wrażenie! Tu sprawdza sie teza odnosnie muzyki - to co na pierwszt rzut ucha jest fajne lekkie, to potem sie szybko nudzi ! Nie wracasz do tego nic Ci to nie daje...

Co do dvd, to Samsungi sa ponoc fajne (popatrz do prasy audio), i czytaja wszystko! Mam na mysli hd945 lub 745, ktory ma to samo wewnatrz , ale obudowe z plastiku.

Odsłuchaj te maszyny jesli możesz na swoich płytach. Ja również słucham rocka, i rocka progresywnego, jazzu, metalu, i klasyki.

Tu naprwde sporą frajdę daje słuchanie na Marantzu - kapitalna selektywnosc znajdziesz kazdy instrument oddzielnie i we wlasciwym miejscu w przestrzeni - bazie.Nic sie nie zlewa jak u Yamahy np.

Ja jestem w trakcie budowania GC jako koncowki mocy do ww ampli. aby dac kopa na basie!Wlasnie wazne jest aby ampli mial wyjscie na koncowke mocy jak Ci zachce sie cos polepszyc. Dodam tylko ze u mnie pracuje to z BW602s3.

Pozdrawiam!

zgadzam sie z kolegą nad moim wpisem - eltax to raczej do muzyki techno i dance (fuj!), rock na nich piszczy i kłuje w uszy!A wokale - srednica jest mocno wycofana - jopkowej nie dalo by sie słuchac a kral wogole...

Nie wyobrazam sobie sluchac knopflera lub satrianiego na ww maszynach, a moja połowa ma taki zestaw...

Przede wszystkim- bardzo wszystkim dziekuje za pomoc i opinie.

Spiesze z krociutkim (o ile sie uda) wyjasnieniem. Niestety (o tak) jestem swiadom pewnego faktu- a mianowicie ograniczonych funduszy. Co za tym idzie, zdaje sobie sprawe, ze nie moge wymagac zbyt wiele. Nigdy trzy epitety nie beda pasowaly do jednego przedmiotu: tanio, dobrze, bezpiecznie :) Mozna pokusic sie co najwyzej o wybor 2 sposrod nich- dowolnie :) No ale mozna sie pokusic o pewne kompromisy. Oczywiscie- Marantz to solidna marka z historia... jednak ja na to patrze troszke z innej perpektywy. Marka to pewien gwarant, w przypadku podobnych mozliwosci oczywiscie powinno sie wybrac wlasnie 'bezpieczniejsza' marke. Jednak czasami z drugiej strony, marka to pewne 'przyzwyczajenie' i leciutkie wyzyskiwanie ;p Tak jest wszedzie- i tu otwiera sie pole do popisu ludzi gleboko siedzacych w temacie. Stad wlasnie moj post na tym forum i takie a nie inne prosby :) Biorac calkiem inna dziedzine zycia- rowery- mozna kupic wypasiony markowy rower na pelnym xtr ze swietnie dobranym ospzetem i na budzacej zaufanie- sygnowanej firmowym logiem- ramie. Koszt to oczywiscie 15zl +++ ;p. Dla ludzi siedzacych w temacie (w wiekszosci przypadkow) nie byloby problemem w tym momencie poskladanie identycznego sprzetu za 60-70% tej kwoty. To takie bardzo duze uogolnienie, ale chyba wiadomo o co chodzi.

I teraz wracajac do Marantza i Kody... Mysle, ze wlasnie w Kodzie, moze drzemac taki malutki potecjal... szansa raczej do zakupu czegos 'rownie' dobrego, jednak za mniejsze pieniadze. Albo inaczej, w tej samej cenie byc moze uda sie wyrwac jednak cos lepszego. To tylko takie moje gdybania i byc moze niekoniecznie majace zastosowanie w tym temacie...

Moze pokusze sie o takie male resume hehe. Po prostu, podsumowanie tego, co udalo sie mi wyczytac w necie, a jednoczesnie wskazowki, gdzie mozna jeszcze cos od siebie dodac ;p Tzn- prosze- powiedzcie cos jeszcze :)

Wiem, ze tych marantzow w promocji zeszlo w PL juz troche... cena w Tophifi bije na glowe wszystkie inne oferty (nawet jakies online sklepy bez mkw powierzchni)... Stad zaskakuje mnie dosc mala ilosc opini wlasnie nt Summitow Eltaxa. Moze latwiej byloby porownac elementy osobno?

DVD- na plus dl Kody obsluga divx, jednak z tego co czytalem, sa z nimi czasem problemy. Jakosc u marantza bezsprzeczna. Przy okazji biorac pod uwage to, ze dvd jest najlatwiej wymienialnym klockiem uznam, ze szala w tej kwestii nigdzie sie nie przechyla.

Zestaw glosnikow (Koda biore pod uwage bez suba! - kwestia finansow ;p) Summity- niewiele opini, jesli juz sie jakies pojawily, to raz, ze jednak zaskakuja... kiedy indziej, ze jednak to badziew (moze i niewiele lepszy) jak poprzednie eltaxy. Niby nawet kable im nie pomoga :p Koda... Hmmm ile wypowiedzi, tyle zdan :) Jedno jest pewne (przynajmniej tutaj sie wszyscy zgadzaja) w KD graja super. W stereo juz gorzej. Podobne warte tuningu. Prosze, szczegolnie tych ktorzy mieli mozliwosc odsluchu obydwu zestawow (glosnikow)- jak sie maja jedne do drugich? Ja oczywiscie- tak jak wspominalem powyzej- postaram sie odluchac obydwa zestawy... jednak z Koda bede mial problem... No, a glosniki to jak mawiaja 70% wrazen... i najciezej je zmienic :) Wiem, to zestawy... glosniki to taki 'dodatek' w zasadzie za friko. Ok, tyle, ze ja musze patrzec na calosc, kasy wiecej brak ;p

Ampli... Marantz- selektywnosc, marka, podobno jak na ampka do KD, swietny dzwiek w stereo. Hmm, to ma dla mnie duze znaczenie. 388W Marantza vs 500W Kody :) No ale coz to znaczy... slowa, slowa... a muzyka swoja droga :) Jesli o kolejne technikalia chodzi (ktore wcale nie musza pozniej zagrac)- zaleta Kody to trafo toroidalny. No i waga... ale czy to 'gra'? :) Z opini jednak mozna wywnioskowac, ze Av505 Kody radzi sobie jednak calkiem niezle. Tutaj chyba wlasnie widac, ze nie majac wyrobionej marki, _slabszy_ producent _bardziej_ sie stara. Tylko jak mu to wychodzi?

heh... ale referat splodzilem. Jesli dotrwaliscie do konca (dzieki! ;p), podzielcie sie odczuciami: 1. Koda Av 702 (bez suba) vs Eltax Summit oraz 2. Marantz Sr4500 vs Koda AV505.

ufff. TIA :>

Lord>>> i kurcze tu mnie masz :) Z jednej strony oczywisty glos za marantzem... z drugiej, niestety owe Summity. Jesli jest tak jak mowisz i to wlasnie przy wokalach... to mnie zalamales (a moze sluchales innych Eltaxow... wtedy dla summitow jest jeszcze cien nadzieji ;p). Ja tak lubie, jak mi kobitki sie dra do ucha... Tylko tak ladnie sie dra :) Wiekszosc moich ulubionych kawalkow to vokale kobiece... A i zona ma swoje plytki... w tym i rzeczona Jopkowa.

lece tak po kolei, bo nie ma podgladu :)

MarCichy>>> jestes chyba pierwsza osoba, ktora sie przyznala, ze slyszala obydwa zestawy :) Pliz, opisz swoje wrazenia hmmm obszerniej. I co do zestawow jako calosci, i jesli brac pod uwage same glosniki... Podmienialiscie moze glosniki z zestawow (czy byly to osobne sklepy, ja np nie trafilem jeszcze zeby mili i kode i marantza pod jednym dachem)? Mozesz ocenic pomimo wszystko same ampli, czy jednak przez pryzmat samego naglosnienia nie ma szans? Beda naprawde dozgonnie zobowiazany :)

hmmm, no to jeszcze cos dorzuce- pewnie sam sobie tym zrobie problem, ale co tam... jeszcze jedna opcja nie zawadzi :) A dokladniej:

Zestaw denona, z Wharfedale bez suba, kwota okolo 2500:

DVD 1710

AVR 1705

Wharfedale Crystal ( CR-30 , CR-10 , CR-CENTRE )...

Tutaj (wydaje mi sie) najlepiej ma szanse wypasc zestaw glosnikow na tle reszty... troche martwi mnie ampek (i jego pobor mocy... moze sie okazac, ze w przyszlosci szybko sie okaze zbyt slabym).

Co o tym myslicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a najlepiej AV Marantza i głośniki Kody ...w cenie tej to jest (a raczyj byłoby) udanym kompromisem ..niestety ...Koda tylko swoje łączy ze swoim ...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiec tak. Narazie odsluchalem pare rzeczy i mam pierwsze wnioski. Marantz 4500 w zestawie jest w sumie ok... Gra analitycznie, czysto, co mnie mocno zadziwilo- muzyka wraz z vocalami odrazu opuscila glosniki... Marantz nie wybacza bledow... wrecz zauwazylem, ze pewne moje plyty sa nagrane z trzaskami, ktorych wczesniej nie raczylem doswiadczyc (Liquid Tension Exp, Kindred Spirits- pierwsze 10sek to ustawiczne trzaski w lewym kanale). Gra bardzo jasno... i tutaj nie wiem, czy nie nazbyt jasno np do h-rocka. Taki life of agony, w momencie jak wchodzila gitara byl meczacy dla uszu. Moze to wina summitow (po czesci napewno)... Sprzedawca podpial zestaw Yamahy (657 + dvd) i znowu eltaxy (discovery)- brzmienie troche sie zmiekczylo... ale czego jednak mi brakowalo (no coz, akurat tutaj same eltaxy graly jak spod koca). Na koniec posluchalem jeszcze dedykowanego sterea marantza + B&W- nie pomne modeli, bo sluchalem tylko aby miec odniesienie... Tutaj bylo juz sporo lepiej, wieksza przestrzen, rock juz nie tak meczacy... ale jednak dalej mi nie pasowal. Moze tak po prostu gra marantz.

Wczesniej odsluchiwalem u znajomego w sklepie zestawu Arcama + Monitor Audio (oraz Castle i AE)... tam nawet nie zauwazylem, aby rock meczyl... no ale to calkiem inna polka (cenowa)- chcialem miec tylko odniesienie.

Przepraszam, za tak 'lapidarne' opisy wrazen- coz, ja tam znawca nie jestem, po rpostu opisuje jak mi to brzmialo... Kody odsluchac nie mam gdzie, wiec chyba raczej odpada.

W przyszlym tygodniu chce jeszcze uslyszec jak zagra marantz sr5500 i denon z crystalami 2 (mialem okazje- w srednio udanych warunkach- posluchac z crystalami 1 czyli cr30... i bylo srednio, przynajmniej w stereo... no ale moze denon juz tak ma, przynajmniej ten 1705... czy w 1905/2105 jest juz lepiej?).

I znowu pytania. 1. Czy marantz 5500 lepiej poradzi sobie ze srednica w rocku (porownujac do 4500)? 2. Czy wyzsze denony lepiej poradza sobie w stereo (porownujac do 1705)? 3. Czy moze szarpnac sie na CA 504r + dvd77 z rownie 'nieciekawym' zestawem glosnikow? ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.