Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Regulacją Subwoofera

Kud??aty

Rekomendowane odpowiedzi

Mój problem dotyczy dwóch rzeczy

1.gdzie ustawić poziom głośności Subwoofera czy na amplitunerze dać maxymalną wartość i sterować głośnością na subwooferze czy odwrotnie?

2.Jaką czestotliwość odciecia ustawić na ampli a jaka na subwooferze ?

Wiem że to było wałkowane na forum ale jakoś nieumiem znaleść odpowiedzi w wyszukiwarce Bardzo proszę o pomoc fachowców:)

https://www.audiostereo.pl/topic/20335-problem-z-regulacj%C4%85-subwoofera/

Masz racje, bylo o tym setki razy.

1. Ustaw 0 dB (polozenie neutralne) w amplitunerze, dobierz glosnosc w subie do reszty zestawu.

2. Jezeli podlaczasz sub przez LFE odciecie na subie moze nie dzialac w ogole, jezeli dziala ustaw na maksymalna czestotliwosc. Jezeli inaczej - eksperymentuj.

Sory ale nie mogłem odpisac wczesniej.Dzieki za odpowiedź mam pytanie ustawiłem fronty na 60 hz ich pasmo przenoszenia to 45hz a subwoofer automatycznie tez tak ustawiłem Czy dobrze zrobiłem? a drugie pytanie to czy nie lepiej ustawić max poziom głosnosci subwoofera na amplitunerze a regulowac na subwooferze jesli to jest zły pomysł to dlaczego pytam sie tylko z ciekawosci

>ustawiłem fronty na 60 hz

Zapewne chodzi o czestotliwosc ponizej ktorej sygnal przekierowywany jest na sub? Moze byc.

>a subwoofer automatycznie tez tak ustawiłem

A tego to juz nie za bardzo rozumiem.

>pytanie to czy nie lepiej ustawić max poziom głosnosci subwoofera na amplitunerze a regulowac na

>subwooferze jesli to jest zły pomysł

Pomysl jak pomysl. Jak masz taki zakres regulacji w subwooferze - prosze bardzo. Jak bym ja ustawil max w subwooferze, to moglbym jedynie obnizyc go o 10dB (tak mam w amplitunerze), co na pewno bylo by zbyt glosno.

Jesli chodzi o ta czestotliwosc odciecia to ustawiam 60 hz dla frontów a na subwoofer mogę ustawić tylko sub l/r+lfe tzn że przy tej opcji głosniki przednie będą otrzymywały sygnał pełno zakresowy a subwoofer bedzie otrzymywał sygnały basowe z kanału przedniego z zakresu poniżej czestotliwosci nastawionej na głosniki przednie czyli 60 hz

Czyli tak może być :) a może jeszcze obniżyć tą czestotliwość graniczną np do 50 hz bo głosniki mają pasmo przenoszenia 40 hz do 22000hz co ty na to choć słyszałem ze w niektórych kolumnach te wartosci sa mocno zawyżone?

Sorry, że off topic ale nie będę tworzył nowego tematu. Widzę, ze dział kino domowe na Lukarze jakoś obumiera tylko MariuszJ w ampli i głośnikach i locoloco w LCD/plazma (choc ten drugi z konkretnych przyczyn) starają się pomagać. Reszta jakos słabo. Niestety z żalem musze skonstatowac że forum hifi dogoniło i przegoniło nasze w tym temacie.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.