Skocz do zawartości
IGNORED

Wieża>>>Amplituner>>>Kolumny

Mike_M2

Rekomendowane odpowiedzi

Mam tuner (RADMOR TUNER AM 5422) i AMPLITUNER (RADMOR AMPLITUNER FM 5412

STEREO). Do tego są dwie kolumny (UNITRA TONSIL). Jest to dosyć stary sprzęt.

Niedawno kupiłem wieżę (JVC MICRO COMPONENT SYSTEM UX-J50). W skład wieży

wchodzą dwie kolumienki (2x60W RMS). Czy mogę podłączyć wieżę do amplitunera,

a do amplitunera wszystkie cztery kolumny? W wieży mam wyjścia na dwa

głośniki (na same kabelki bez wtyczek), oprócz tego port auxillary, do

którego się chyba wpina chinch. W amplitunerze mam wejścia din i chinch na

mikrofon, gramofon i tuner am (wszędzie jest jeden port din i jeden port

chinch), wejścia/wyjścia din i chinch na korektor, magneofon 1 i magnetofon 2

(wszędzie jest tylko jeden port din i dwa porty chinch). W wieży mam wyjście

na dwa głośniki, a w amplitunerze na osiem (wszędzie na same kabelki bez

wtyczek). Podałem chyba wszystko co może pomóc w rozwiązaniu problemu:/ Sorry

za moje nieprofesjonalne określenia i nazwy.

Z góry thx,

Mike_M2 :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/20455-wie%C5%BCaamplitunerkolumny/

Wygląda na to, że ta mikrowieża ma tylko wejście czyli można do niej coś podłączyć ale nie przewidziano, by podłączyć coś do niej. Trzeba by więc podłączyć ją do amplitunera przez gniazdo słuchawkowe. Potrzeba będzie przejściówka minijack-DIN albo chinch. taka, albo taka. W sklepie z różnymi elektonicznymi różnościami dostaniesz jedną albo drugą. W amplitunerze podłącz pod pierwsze wolne wejście. Jeśli zamieast magnetofonu to uważnie przeczytaj opis nad gniazdem - pod wejście!

Głośniki od mikrowieży możesz podłączyć jako tylne do amplitunera. Nie mam pamiętam czy amplituner ma tylko takie stare gniazda (typu bolec i języczek) czy też do wybioru też zaciski. Jeśli tylko stare gniazda, to potrzebne Ci będą końcówki na kabelki do podłączenia tych kolumienek od wieży. W detalu coś po złotówce sztuka.

Tyle - czy to ma jakiś, najmniejszy chociaż sens? Odtwarzacz CD nie gorszy od tego z wieży dostaniesz za 100-200 złotych (a nawet mniej). Tuner UKF albo już masz w amplitunerze, jeśli przestroiłeś. Albo za coś koło tego może przestrój (nie orientuje się dziś w cenach) lub kup porządny tuner ...za stówke. A mikrowieżę opyl lub będziesz miał do kuchni. Te jej głosniki raczej się nie zgrają z Tonsilami ale jeśli nawet, to czy takie pseudokwadro warte jest w ogóle zachodu.

No - dodam. Impedancja kolumn - czyli to coś mierzone w Ohmach - nie powinna być mniejsza niż to podano przy gniazdach w amplitunerze, do których mają byc podłączone. Impedancję kolumn odczytasz zaś z tabliczki z tyłu obudowy.

Witam o ile pamiętam to w tym amplitunerze Radmora są wyjścia A i B , i zdaje mi się że jak chcesz wszystkie głośniki podłączyć czyli A+B to impedancja jednej kolumny nie może być mniejsza od 8 ohm , czyli 4ohm i 6 ohm odpada :( w tej konfiguracji .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hmmm...to mam problem:/ Moje głośniki w kolumnach mają impedancję 6 ohm. Nie da się zastosować jakiegoś urządzenia czy obwodu, żeby to zmienić? Czy jeżeli podłącze te głośniki do wzmacniacza to coś ulegnie uszkodzeniu?

Pozdro,

Mike_M2

Jeżeli podłaczysz 4 kolumny i 2 z nich bedą miały 8ohm a 2 następne 6ohm to wypadkowa impedancja zejdzie poniżej 4ohm i mogą nastąpić 2 możliwości pierwsza to taka że jak zwiększysz głośność to przy pewnej głośności wywali ci bezpiecznik i końcówka może się uratuje ale jeżeli bezpiecznik zadziała za póżno to kicha tranzystory mocy mur beton do wymiany , druga możliwość jest taka że głośniki będą miały nieco zawyżoną impedancję już fabrycznie dzięki czemu wypadkowa moze być trochę wyżej i bedzie grało normalnie zależy jakie masz kolumny oczywiście na to bym do końca nie liczył bo się może zdarzyć uchył w drugą stronę :D. W tym wypadku istnieje jeszcze możliwość połączenia szeregowego głośników ale nie wiem czy ma to większy sens gdyż zmniejszysz w ten sposób moc wyjściową wzmacniacza a więc lepiej załatw sobie dwie kolumienki a pożądne pod ten wzmak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.