Skocz do zawartości
IGNORED

Małe stereo dla początkującego

asdf0000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w drodze do czegoś, co da się słuchać w domu zdecydowalem się prosić o pomoć spoleczenstwa :-)

Składam zestaw stereo dla pokoiku ok 27m (bardzo słabo wytłumiony, prawie pusty). Bez dyskotek. Obecnie posiadam jakiś amplituner Sony, ok 2x80, stosunkowo nowoczesny, bo już ma RDS (udano (?) kupiony na allegro). Rozumiem iż teraz czas na glosniki, i tutaj mam problem - nie mam zielonego pojęcia co szukać :-(. Preferuje regałowe (na wypadek przeprowadki). Budżet do 1000zl. Muzyczne upodobania - mix z przewagą klasyki i jazzu.

Z góry dziekuje za jakie-kolwiek porady (porada kupić wieże też możliwa do zaakceptowania :-)

Andrzej.

-> asdf0000

O rany.. było już wiele wątków na podone tematy - użyj wyszukiwarki i poczytaj co nieco ;-) Napisz może co jeszcze gra w tym systemie z ampli Sony'ego - opisz też, jak to brzmi i czego Ci brakuje, bo trudno wróżyć z fusów. Ja powiem jedno - do 27m^2 trudno jest zastosować podstawkowce, raczej kolumny podłogowe; no i udżet 1 tys PLN - zależy czego oczekujesz po takich kolumnach i czy muszą być nowe, "firmowe", czy mogą być np. DIY, czy używane - ja w każdym razie bym stawiał na DIY za taką kasę (obojętne, czy monitory, czy podłogowce). Ale musisz pamiętać, że to początek zabawy - potem trzeba do tego dokupić jakieś źródło, normalny wzmacniacz stereo itd., itd... ;-D

Dzieki za odpowiedz, co do szukania - probowałem, tylko jakoś słabo to poszło. Jakieś kłuczowe słowa polecacie? Teraz odpowiedzi - w chwili obecnej mam jakieś kolumny Tonsila ktore dostałem z mieszkaniem z oznaczeniem z tyłu "1978r. 10VA" :-) - jakoś to brzmi, tylko się boję nawet glośnosc podkręcic. Jako zródlo - karta dzwiekowa z plików .ape, też rozgliądam się za CD. Nie oczekuje specjalnej firmowosci od kolumn, mogą spokojnie być używane, niestety nie mam zbyt dużo czasu dla wejscia w temat DIY (co jednak nie wyklucza opcje zakupu DIY).

Pozdrawiam i dzieki,

Andrzej.

Hej..

wczoraj słuchałem sobie z NAD'em 320 bee (taki tez mam w domu,źródłoc542) Alice i chains akustycznie i jakiś metal..troche tez innej muzyki na Tannoy Fussion za ok. 1300 (ale pewnie dostaniesz za ok.1000 jak sie dogadasz ze sprzedawcą;)

Ja szukam głośników do mojego wzmaka i wybieram obecnie z pomiędzy B&W 602,5 (cos takiego) i Q35 Kefa(ostały się w sklepie i są przecenione;)...Tannoy Fussion podłączyłęm raczej jako eksperyment i byłem miło zaskoczony ,ostry ale dynamiczny i żywy jak dla mnie dźwięk(nie ma takiej głębi jak w tamtych dwóch ale są to głośniki praktycznie o połowę tańsze.

Gdybym miał ok.1 tys. i w domu nie miał żadnych w miarę dobrych głośników(mam YamahaNS300) to bym kupił na początek te Tannoy (chodzi mi o pierwsze w serii Fussion podłogowce - chyba nr3 czy 4 nie wiem...)

pozdro i kupuj to co Ci się spodoba przy odsłuchu i za długo nie słuchaj bo (jeśli jesteś w tym początkujący) to zaczniesz się bujać i rok będziesz kupował..ale to tylko moje zdanie;)

No i jak chcesz mieć stereo to po co Ci ampli..płacisz za układy,których nie wykorzystasz ..a jeśli to tani amplituner to stereo masz w nim za grosze czyli...;)

polecam Ci uskłądać na NAD'a 320 bee (najlepszy w swojej cenie i najbardziej neutralny według mnie..najlepszy na początek,uniwersalny ...póki nie masz wyrobionego gustu według mnie najlepszy wybór...zresztą recenzje tez ma dobre..)źródło np.c521bee .a do tego wszystkiego jakiś kabel,który nie wyostrza maksymalnie góry bo 521 (źródło) + Tannoy Fusion mogą być za ostre ..ale to już sam stwierdzisz jak posłuchasz...

Nie śpiesz się ale też nie bój się zdecydować bo będziesz dłuuuuuuuuuuugo;) szukał ..powodzenia;)

Z tych kolumn to faktycznie zbyt wiele pożytku miec nie będziesz. Tu do "parametrów" zbyt wielkiej wagi sie nie przywiązuje ale owe 10W w stosunku do mocy amplitunera, którą podałeś czyni róznicę już nazbyt dużą. Potrzebujesz coś jednak lepszego i do takiego pomieszczenia jednak sporo większego. Zdecydowanie w tym wypadku podłogowe. Z podłogowcami odpadnie ci też problem ustawienia ich na czymś. Ale jakie, to Ci nie podpowiem. Po prostu nie wiem.

Od amplitunera Sony też chyba można znaleźć coś lepszego lub jak pewnie ktoś napisze, trudno i coś gorszego, choć moim zdaniem pod tym względem naprawdę nie ma rzeczy niemożliwych. Ale wszystko po kolei. Nawet najlepsza "elektronika" bez kolumn nie zagra więc skoncentruj się na ich znalezieniu.

Dzieki wielkie. A co z siebie obecny Tonsil, n.p. Maestro II

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy lekko używane

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mój kumpel miał kiedyś Tonsil Voyager, największe (podobne ale chyba większe od tych na aukcji Voyagerów 200).

Podjechałem kiedyś do niego na odsłuchy z moimi ówczesnymi Audiowave 17 (monitory 19 litrów, na głośnikach Visaton WS17BF + Seas KT25F).

Jak podłączyliśmy moje Audiowave, to...na drugi dzień je ode mnie kupił ;) Voyagery sprzedał pierwszemu nabywcy jaki się nadarzył, a jak potencjalny nabywca przyszedł posłuchać Voyagerów, to kumpel wcześniej AUdiowave schował do sypialni ;)

Witam ja posiadam kolumny JVC s-88b oraz Tonsil Zg-30C w których wymieniłem głośniki basowe na 40W bo były 30 W o średnicy 20cm oraz kopółki GDWK 9/80 które są umieszczone w tubie i powiem ci że ten zestaw gra rewelacyjnie na wzmaku Akai am-57 nie wiem ile ma mocy ten wzmak ale chyba sporo gdyż trafo jest 500W :D a co do tych tonsilków to mają ładny wygląd a w twoim wypadku jak masz 2 wyjścia to polecam upgrade tych Zg-30C w taki oto sposób że kupujesz z dezylowanymi głośnikami niskotonowymi i kupujesz do tych kolumn głośniczki tonsilka GDN 20/80 bedziesz miał wtedy super dżwięk w małej cenie gdyż kolumny i głośniki wyjdą ciebie z 500zł max , a co do JVC to są to kolumny o mocy 60 W z głośnikiem basowym 25cm i wymiatają równo hehe są 3-drożne . Pozdrawiam!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.