Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka długość interconectu ?

marekwj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie jestem zorientowany w tej dziedzinie więc proszę o informację.

Czy długość interconectu ma znaczenie? Czy może być interconect długości 30cm.Czytałem gdzieś,że interconect powinien być conajmniej 75cm , ale wiele firm oferuje 50 centymetrowe odcinki.

Dziękuję za podpowiedzi.

Jezeli uznamy, ze wplyw interkonektu na dzwiek jest uzasadniony fizycznie a nie magicznie to intekonekt o dlugosci 30cm "zagra" zupelnie inaczej niz 75cm z tego samego kabla. Troche dziwne jest to, ze recenzujacy "dzwiek" interkonektu nigdy nie podaja jego dlugosci (nie mowiac o tym, ze czesto nie podaja nawet co bylo po jego obu stronach :)

Moja propozycja - podobnie jak nogi do ziemi, interkonekt powinien siegac. Nie powinien byc napiety i jego dlugosc powinna uwzgledniac ewentualne rearanzacje.

Raranżacje mogą być rózne . Może nie wystarczyć żaden interconekt.Ale czy długość 30cm może technicznie zagrozić sprzętowi? Jaka jest optymalna długość przewodu?

jak dla mnie interkonekt powinien byc jak najkrotszy.

przeciez caly pic polega na tym ze chcemy zminimalizowac dlugosc toru audio.

no chyba ze kupujesz interkonekt w celu ewentualnej koretky brzmienia (np zlagodzenie zbyt ostrych wysokich tonow) to wowczas mozna sie pokusic o wieksze dlugosci.

A widziales kiedys interkonia bez wtyczek 5-cio centymetrowego? Voila (niebieski na pierwszym planie):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W petle magnetofonowa. To interkon-dzielnik napieciowy (-10dB). Z tylu fotki (takie cienkie sinoszare, kiepsko widoczne) masz 25-centymetrowe interkonie laczace pre z Gainclonem.

Jeżeli kable są na tyle długie aby spiąć dwa urządzenia, to zagrają one o niebo lepiej niż gdyby nie spinały.

Jeżeli są odrobinę dłuższe - to niezwykle ułatwia to podłączenie.

:P

Ja sadze, ze to glupi pomysl, chocby z tego powodu ze moze doprowadzic do klopotow z masa. Chyba, ze interkoniem puscisz tylko sygnal, ale i wtedy sensu w wydluzaniu polaczen nie widze zadnego.

Witam

Skoro mowa o temacie interkonektów ... mam pytanie.

Ze wzmakiem Yamahy odziedziczyłem w komplecie kable ( firmowe ? ) ładnie pozłacane końcówki , ale kabelek sam w sobie cosik cienkawy :)

Czy to jest jakaś podstawa , żeby oceniać kabel , czy może być cienki , a dobrze grający.

Pozdrawiam

Pietro4, tego nie pobijesz

Ukryta Zawartość

Nie ma zadnej podstawy, gdyby byla kable "audiofilskie" bylyby w rurach spiro...

Ukryta Zawartość

Mogę Ci zaproponować :

Eagle Cable Mega Connect 90 Nakamichi Długość interkonectu 75 cm. Cena 70 zł. Interkonekt oparty jest na kablu Eagle Cable Mega Connect 90 oraz profesjonalnych, złoconych wtykach firmy Nakamichi.

Pzdr.

Każdy centrymetr kabla to dodatkowa pojemność, indukcyjnośc i rezystancja, i wiekszy wpływ na dźwięk. To chyba logiczne, że wprost proporcjonalny do długości kabla. W końcu wewnatrz urządzeń też stosuje sie jak najkrótsze ścieżki na PCB. Teoria, że "interkonekt nie powinien być za krótki" ma chyba podłoże marketingowe. Cena za 0.75/1/1.5m jest większa niż 0.5m. Do połaczenia pre z końcówką taki ~10cm będie chyba najlepszy. A reszta - wg potrzeb.

Jakoś nikt dotąd nie odważył się jeszcze badać wpływu długości IC na brzmienie. A przydałoby się.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.