Skocz do zawartości
IGNORED

unitra 434 maly problem

2ro

Rekomendowane odpowiedzi

witam to moj 1 post, zaznaczam, ze szukalem na forum takiego tematu ale nie znalazlem.

Wygrzebalem z szafy unitre 434 i unitre 902 (gramofon i magnetofon w 1, dosyc duze to). W 434 po podlaczeniu do pradu swieci sie lampka po lewej... ale nie kreci sie talerz, mam takie pytanko: co to moze byc, silniczek jakis do napedzannia tego ? i ile by kosztowala nnp naprawa i czy mozna to samemu latwo zrobic.

a jeszcze jedno pytanko... ta 902 oplaca sie w ogole podlaczac (narazie nie wiem czy dziala bo wtyczka do kontaku jest urwana musze dorobic) i co to za sprzecior w ogole jest.

Z góry dziekuje :)

https://www.audiostereo.pl/topic/20703-unitra-434-maly-problem/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

GS-434

1. Zdejmij talerz i sprawdź czy pasek napędowy jest na swoim miejscu i czy nie jest pęknięty?

2. Sprawdź czy po włączeniu gramofonu, świeci się żarówka pomiędzy czujnikiem fotoelektrycznym, a tarczą umieszczoną na osi silnika?

3. Talerz zaczyna się obracać po przesunięciu ramienia nad płytę i po naciśnięciu przycisku "Start".

GS-902 nie znam.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

"kolo tego 'bolca', ktory napedza ktalerz jest zaroweczka ale nie swieci, swieci sie tylko ta kolo talerza ta zewnetrzna"

Koło jakiego "bolca"? Tego, który jest umieszczony na osi silnika napędowego? Jeśli rak, to czy po przesunięciu ramienia w kierunki osi talerza i naciśnięciu przycisku "Start", ta żarówka zaczyna świecić? Jeśli nie, to znaczy, że należy ją wymienić, gdyż jest to część czujnika stabilizatora obrotów. Jeśli ona nie świeci, to silnik nie wystartuje.

GM

tak tak to ten 'bolec' :) baj de łej wymiana tego to chyba nie robota dla lamera, co ? czy mozna to wymienic latwo jakos? ja sie na tym nie znam wiec..... jak na domowe warunki to daloby rade z wymiana tego czy lepiej jakis serwis ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Czy co można łatwo wymienić? Ten "bolec", czy żarówkę? Nie napisałeś jeszcze, jak zachowuje się ta żarówka? Jak próbujesz uruchomić ten gramofon? Wymiana żarówki jest prosta, wymiana rolki napędowej lub samego silnika, trochę trudniejsza.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

W takim razie musisz zaopatrzyć się w nową żarówkę i ją założyć zamiast tej spalonej. Najlepiej zrobić to za pomocą pęsety z wąskimi końcami. Po południu podam Ci dane techniczne żarówki jaka masz kupić.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

To jest żarówka tzw. bezcokołowa, używana między innymi do podświetlenia wskaźników wysterowania w polskim sprzęcie elektroakustycznym. Napięcie zasilania 24V, prąd pobierany 50mA. Aby wymienić tę żarówkę, wystarczy złapać ją pęsetą za balon i wyciągnąć z oprawki. Nie wiem jak jest umocowana oprawka do podstawy gramofonu, ale być może będzie konieczne, aby przed wyjęciem żarówki odłączyć jej oprawkę od podstawy. Bez tego demontażu, możesz się nie dostać do żarówki.

GM

Oprawka się zsuwa z "cokołu" w tym samym kierunku co żarówka z oprawy. Przynajmniej w GS 438 tak jest.

Z tyłu oprawy jest mały otwór, którym moża np. z pomocą szpilki wypchnąć żarówkę.

Pozdro.

W zeszłym tygodniu padła mi żarówka od wyłącznika "krańcowego" i miałem poważny problem. Najpierw doszedłem, że można zdjąć oprawkę a potem (już po nerwowych8-)) oględzinach znalazłem otwór.

Teraz muszę gdzieś kupić taką żarówkę bo mi się ramię nie podnosi po zakończeniu płyty.8-(

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.