Skocz do zawartości
IGNORED

Kit Visaton Vib 170AL czy może Alpha 170

Wełniak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Przymierzam się do sklecenia jednego z kitów Visatona. Początkowo miał to być zbierający dobre opinie VIB 170 AL, ale w czasie zbierania informacji znalazłem zestaw oparty na dokładnie tych samych elementach, ale różniący się konstrukcją obudowy - ALPHA 170. Alpha jest dużo starsza od Viba, ale czy gorsza??

W związku z tym chiałbym poznać Wasze zdanie n/t obydwu tych konstrukcji (niestety po przekopaniu forowego archiwum nic nie znalazłem na ich temat).

Podaję linki do obywdu kitów:

VIB 170AL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ALPHA 170

Ukryta Zawartość

Ponieważ nie mam możliwości odsłuchu obydwu zestawów, chętnie poznam Wasze zdanie odnośnie teoretycznego wpływu na brzmienie cech konstrukcyjnych zestawu Alpha 170 w porównaniu z Vibem:

1. Czy zestaw z pochylona przednią ścianką zmniejszy udział odbić od podłogi i sufitu?

2. Jakie znaczenie (oprócz możliwości kombinowania z ustawieniem samych kolumn) ma przesunięcie głośnika wysokotonowego bliżej krawędzi obudowy - poza oś średniotonowego?

3. Czy przy takim kącie pochylenia przedniej ścianki, głośnik wysokotonowy nie będzie grał lepiej, ale pod sufitem? (punkt odsłuchowy ok. 2,5m od głośników na wys. ok 90cm - pokój odsłuch. 3,8 x 4,2m wys. 2.7m).

4. Wreszcie która konstrukcja teoretycznie ma szanse zagrać lepiej?

Z góry dzięki za odpowiedzi i rady, sorry za naiwne pytania.

Pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam!

Sam jestem zainteresowany zbudowaniem Vib'ów170. Zbierają bardzo pochlebne opinie....

Z tego co wiem to sprawa przedstawia się następująco:

Alpha170 byla pierwszą konstrukcją. Konstuktorzy narzekali jednak na trudność wykonania (pochylona ścianka) dlatego Visaton opracowal konstrukcje Vib170 z zamienionym polozeniem glosnikow.

Wg ich badan charakterystyki fazowe kolumn w tych dwoch ukladach są takie same a stopien trudnosci wykonania na korzysc VIB.

Ja bym nie kombinowal zwlaszcza że estetyka Aleph'ow z pochylona scianką pozostawia wiele do zyczenia.

Vib'y wyglądają smuklej - to oczywiscie moja opinia.

Temat o ktorym piszesz byl poruszany bodajże na niemieckim forum Visatona

Dzięki za odpowiedź.

Chyba rzeczywiście zrobie jednak skrzynkę jak w Vibie, ma prostszą konstrukcję i rzeczywiście jest ładniejsza. Zastanawiam się czy przesunąć głośnik wysokotonowy bliżej bocznej krawędzi jak np. w Pro Ac'ach, miałbym wtedy większe pole manewru z ustawieniem głośników. Tylko nie wiem o ile, może o 2cm jak w Alphach???

No i wylot b-r chyba zrobię na przedniej ściance - zepsuje to trochę wygląd ale będą łatwiejsze w ustawieniu.

Rozważam także zastąpienie wysokotonowego lepszym głośnikiem - KE 25 SC Visatona. Różnica w cenie jest co prawda dwukrotna, ale w skali całego zestawu 360 zł to już nie tak wiele. Tylko trzeba wtedy przerobić zwrotnicę np. w ten deseń (niestety rozumiem co trzecie słowo)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam!

Po primo: zaletą przesunięcia głośnika wysokotonowego wg mnie będzie tutaj jedynie poprawa aspektów wizualnych (co i tak jest dyskusyjne). Osobiscie w ukladzie głośników a'la VIB170 (tj. AL170 na górze) bardziej podoba mi centralne ich ustawienie względem siebie.

Po druge primo: nie jestem pewien jak przesunięcie wysokotonowca wpłynie na centra akustyczne... Tu prosze o wypowiedz bardziej doswiadczonych konstruktorow

Po trzecie primo: Mysle ze Visaton wie co robi w taki sposób je ustawiając... Co wcale nie znaczy że nie moze być lepiej :-)

Dlaczego piszesz że mialbys większe pole manewru z ustawieniem?

Co do b-r: Uwazam ze lepiej jest miec wydech z tyłu (możliwość regulacji kolumna-ściana). Notabene cena BR25 tez odstrasza (45zl). Nie jest to duzo jesli popatrzec na zestaw ale razem 90zl (prawie stówka!!!) za dwie rurki to przesada. Tu bym poszukal tańszej alternatywy... A może b-r w podłogę lub linia transmisyjna?...

Co do zmiany wysokotonowego:

Cha-ka KE25 jest piękna ale cena to już nie... Prawde mowiąc ja bym najchetniej poszedl w zupelnie drugą stronę tj najpierw zastanowil sie nad G20SC :-) Efektywność nie bedzie tutaj problemem a jesli wierzyc cha-kom z Akkusa to nie ma sie on czego wstydzic.. Pytanie jak to odbije sie na jakości.

Tak czy siak jakakolwiek tutaj zmiana nieuchronnie bedzie prowadzic do grzebania w zwrotnicy...

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.