Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego wzmacniacze lampowe sa lepsze??

thin7

Rekomendowane odpowiedzi

Lubisz bańki i wszycho.... ten tembr brzmienia tobie odpowiada..mi NIE.

Tak swoja drogą skoro uzywasz non oversampling DAC z TDA1543 na dodatek z lampka na wyjśćiu to łatwo mozna wywnioskowac że lubisz miłe i ciepłe brzmienie..... i raczej zaden dyskretniak ciebie niezadowoli....

A.M. w ogóle miał pomysł... mocno obolały... bynajmniej nie dlatego że łongaku jest cudem świata ale dlatego że zamiast sam cos zrobic dobrego czy tez wybitnego ćwiczył Art line czy lamparta....

Ongaku jest skierowany do wyjątkowo wąskiego grona melomanów.... kochajacych formę brzmienia lampy i mogacych sobie pozwolic na No cash Limits.... w wiekrzości japońskich milionerów...

Natomiast jak to gra i co soba prezentuje i dlaczego jest tak abstrakcyjnie drogi ?

Darkul bardzo Cię zdziwię ale mój sprzęt nie gra wcale lampowo jest wręcz przeciwnie,jest bardzo dobitny(monobloki)Dac ma lampę 5687 która ma dynamikę wiekszą niż nie jeden połprzewodnik. I to tjest właśnie twoja teoria z wyobrażeniam mojego dźwięku ,który wcalenie gra lampowo.Jescze raz powtarzam wszystkim,to jest gadanie ludzi którzy nie słyszeli dobrych wzmacniaczy lampowych.

He,he... nie Jacku.

Rózne bańki słuchałem ... przeciez ludziska maja troche tego.... mnie zbytnio nieujęły.

Natomiast Robtanga troche rozumiem,bo ma całkiem niezłe Tannoye... i wiem czego szukał w takiej a nie innej konfigóracji,natopmiast ja na dzień dzisiejszy juz szukam czegos troche innego.

Jadis to t muł przy mojej lampie ,a po za tym tamte są ocieplpne czego nie bardzo nie lubię.No i bas mają bardzo rozmyty i wolny w stosunku do moich monobloków.Brakuje im ataku .

Sory za literówki.Tannoye mają niepowtarzalny klimat co lubię.Ale granie mojego systemu ma kolumnach Thiel najbardziej się ludziom podoba.Nie wiem jak okreslić dynamikę ,ale nie którzy moi znajomi mowią, że "można dostać zawału"?

Czesto nawet dobre bańkowce maja tzw.wybrane zakresy czestotliwości czy jak kto woli oktaw w których lepiej lub słabiej steruja głosnikami.Głównie wynika to z pewnego rodzaju kompromisie wykonania tr.wyjściowych.

czeste nawet małe zachwianie wydolności w którejśc z oktaw stwarza dodatkowy efekt lepszej dynamiki.

Może kogoś zainteresuje. Jest do ściągnięcia z sieci.

Daniel H. Cheever "A new methodology for audio frequency power amplifier testing based on psychoacoustic

data that better correlates with sound quality"

There exists general agreement that the commonly accepted test and measurement protocols for audio frequency power amplifiers fail to correlate with the subjectively accessed devices sound quality. A review of the history of audio testing was undertaken to reveal if prior art has produced tests that better correlate with sound

quality. A universal concept emerged, one that calls for stronger weight of the higher order, more aurally discordant harmonic distortion products, over the low order, more benign harmonics. Separately a study of the psychoacoustics of the ear resulted in a mathematical derivation of the ears intrinsic aural distortion. The two are combined and offer a methodology for weighing the harmonics based on a dimensionless figure of merit that quantifies the amplifier’s harmonic distortion envelopes departure from the ears aural masking, named Total Aural Disconsonance or T.A.D.

...The resulting T.A.D is 365 for the triode amplifier and 7540 for the transistor amp. Indeed the Single ended

triode power amplifier, with the lower T.A.D. figure sounded far superior to the low quality transistor amplifier with the most significant improvement being freedom from any grainy “electronic” sounds. The triode amps reproduction seemed to come from an absolutely quiet background and dynamics seemed improved, irregardless for the higher static signal to noise level and lower output power. The amplifiers superiority was well audible with most music. Most remarkable was the perceived instrument placement using an all analog signal chain 27. Note that the standard T.H.D. measurement, performed by the D.S.A. to the 20th harmonic was 1.35% for the triode amplifier and 1.09% for the transistor amplifier. The T.A.D. figure is much worse for the transistor amplifier, a result of its high levels of high-order harmonic distortion.

An automated T.A.D. measurement

Test system, built on a PC computer using a high-quality sound card and an automated test software package like LabView. Ideally executed, a microphone could pick up the systems’ loudspeaker output for direct reading of the fundamentals S.P.L. The entire music reproduction system could be rated in terms of T.A.D. In this case, the amplifiers distortion onset could be “tweaked” to minimize T.A.D. by changing loudspeaker efficiency or loudspeaker proximity. A very low value of T.A.D would guarantee that the reproduction systems sense of scale is realistic

Nowy2:

Wszystko pięknie, tylko że na pierwszej stronie artykułu, który podajesz, jest jak wół napisane, że to magisterka. Z całym szacunkiem, ale wszyscy wiemy, jak to czasem bywa z magisterkami... ;)

Darkul:

Żeby posłuchać Ongaku wystarczyło w zeszłym roku kopnąć się na AS. Wprawdzie pokój hotelowy to żaden wyznacznik, no, ale grał. Może w tym roku też będzie.

A co do lampek - pierwszy raz pojęcie "dynamika" załapałem słuchając SET-a na 300B. I te 9W/ch nie ma tu nic do rzeczy :)

niezwykle interesujaca dyskusja na temat monoblokow Robtanga, aczkolwiek niepoparta odsluchami

Darkul jak napisal Robtango pokus sie o przyjazd do Olawy w pazdzierniku, mozna wiele uslyszec a i poglady zmienic lub utwierdzic sie w nich , ale warto

poz.

>Marcin g

ja Biedaku słuchałem dawno na AS i niemam dobrego zdania ... według mnie problem polega na tym że tylko idiota mógłby perrorowac wyroki co do jakośći danego klocka w czasie odsłuchów na AS!

W tym przypadku zrobiono krzywdę Ongaku.

W wielu specjalistycznych pismach Ongaku ma miano super drogiego klocka ..w którym bynajmniej nie o brzmienie chodzi.brzmienie ma dobre ale czy idealne...

Wielu moich kolesi pośćiągało wysokie kit'y AN i dupa ..wszyscy7 szybko sie ich pozbyli.

Sam krótko miałem DAC AN i grał tak sobie ... cena w ogóle była nieadekwatna w stosunku do tego co z niego wychodziło.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.