Skocz do zawartości
IGNORED

WHARFEDALE CRYSTAL 2 czy JAMO E370+...

Azazel

Rekomendowane odpowiedzi

WHARFEDALE CRYSTAL 2 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

czy JAMO E370+E3CEN+E3SUR+E3SUB ?? (E370:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

I jakie ampli do tego: ONKYO TX-SR 503, DENON AVR 1906, HK AVR 135, YAMAHA RXV 657, PIONEER VSX 915, ew. DENON AVR 2106, HK AVR 235, Marantz SR 4600.

Do pokoju ok 23m2. Odsluch muzyka/kino 65/35. Muzyka przeróżna, zarówno np jazz, poprzez np The Chemical Brothers po muzyke typowo klubowa, szybką.

Jakie kombinacje byście polecali? I dlaczego?

Z góry dzięki za wszelkie info.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/21580-wharfedale-crystal-2-czy-jamo-e370/

Jak ja na innym forum zadalem takie pytanie, ze wiecej slucham muzy niz ogladam kina to mi powiedzieli, ze cyt.:"Kup se dobre stereo".

Ale wracajac do tematu. To powiedz mi jeszcze jakiej muzyki sluchasz i czego bys oczekiwal od sprzetu.

Ja mam Denona i Wharfedale ale czekam na Twoja odpowiedz.

co do amplitunerów to tak:

ONKYO TX-SR 503 jak juz onkyo to nie ten model wyscie pre out jest od modelu 7... w zwyż ale to juz cena takze nie polecam

DENON AVR 1906 juz ma pre out i całkiem przyzwoity amplituner z crystalami zagra dobrze ale w tej cenie mozna znalesc 2105 starszy ale o klase wyższy teraz jest wyprzedaż w hornie

HK AVR 135 zagra fajnie do muzyki nie ma nic lepszego w stereo ale od modelu 3...

HK AVR 235 j.w

YAMAHA RXV 657 kwestia gustu

PIONEER VSX 915 odpada

DENON AVR 2106 bardzo dobry ale cena.....

Marantz SR 4600 jest niezły ale proponuje posłuchac nie kazdemu sie taki dzwiek podoba

co do głośników to powinienes sprawdzic po zakupie amplitunera ze swoimi płytkami jaki dzwiek ci bardziej odpowiada

Witam.

Maramn -

więc tak - ze sprzętu nie ja jeden korzystał będę. Osobiście najwięcej muzyki klubowej słucham - ale nie tylko. Moja dziewczyna z kolei, lubi zarówno jazz jak i RMB np;) Można więc powiedzieć iż muzyka...będzie wszechstronna, i takiego też "uniwersalnego" ampli poszukuje;)

A to że więcej leci muzyki niż filmów...muzyka czesto leci w tle, jak się jest np w kuchni czy innym pomieszczeniu. Mieszkanie mam "otwarte" wobec czego nie ma żadnych przeciwskazań by słyszec muzyke z innego pomieszczenia;)

Film natomiast - to już jest skupienie się i skoncentrowanie się na detalach które oferuje ampli i cały zestaw;)

lolekczq -

serdeczne dzięki za ten krótki i rzeczowy opis;) A cóż to takiego to wyjście pre out? Do czego potrzebne i kiedy bym z niego ew miał korzystać? Gdyż napewno nie zależy mi na milionie bajerów, z 80% których nie będę nigdy korzystał;)

Ani na Onkyo 7 wzwyż ani na H/K 3 wzwyż również stać mnie szybko bynajmniej nie będzie, więc tego rodzaju modele odpadają;)

Na temat tego 503 Onkyo całkiem dobre recenzje czytałem. Jakie jeszcze więc ma wady, poza tym brakiem tego wyjścia? W czym jest gorszy od Denona 1906?

Yamaha rozumiem...nijaka;) Samemu słuchać i techniczne parametry porównywać trzeba;)

Marantz...dla wyrafinowanych - nie jest to taka masówka, więc mniejszej "rzeszy" - podobał się będzie. Ciężko go znaleźć w sklepach gdzie odsłuchać by go można było. A jechać set kilometrów specjalnie po to...raczej nie zamierzam;)

A Denon 2106...ja wiem czy taka straszna cena? 1750zł za nowiuteńki. ok 200-300zł droższy od tych niższych modeli - to chyba nie taka przepaść:>

Głośniki...Te dwie to były propozycje. O Crystalach słyszalem że za te pieniądze są jedne z najlepszych. Jamo...bo do niedawna miałem w stereo JAMO STUDIO 180 podpięte pod jakieś sony - i bardzo ładnie grały i podobał mi się ich dźwięk - stąd pewnie przekonanie do JAMO;) Inne modele...ani JBL, ani B&W, ani Pradigm, ani itd itp nie dostane w zestawie 5.0/5.1 w kwocie 1500-1700zł. Ale może jest coś wartego uwagi?

I jeszcze jedno zasadnicze pytanie - lepiej najpierw nastawiac się na zakup głośników, czy ampli? Mi się wydaje że chyba ampli...jest przede wszystkim mobilniejszy żeby go przewozić i podpinac pod różne komplety dla odsłuchu. Ale może innymi kryteriami powinno się kierować?

Z góry wielkie dzięki za wszelkie info;)

Pozdr.

co do ceny amplitunera to masz racje o ile bedziesz kupywał na allegro to ceny sa niższe niz u polskiego dystrybutora

z twojego opisu wynika ze słuchasz wiecej muzyki wiec pre out napewno ci sie przyda na przyszłośc

muzyki najlepiej słucha sie w stereo i oczywiście amplituner kazdy zagra w stereo ale napewno w stereo lepiej wypadnie jakikolwiek wzmacniacz kupiony na allegro za cene 400zł wtedy w wejscie pre out (czyli przedwzmacniacza)podłączasz wzmacniacz, do wzmacniacza frontowe głosniki i masz super zestaw stereo z kinem domowym jesli teraz nie kupisz tego wzmaka to napewno z czasem to zrobisz jesli stwierdzisz ze w twoim zestawie czegos brakuje mozna oczywiscie to połączyc w inny sposób jesli nie ma pre out gdzies to było opisane na forum ale trzeba sie liczyc z tym ze bez lutownicy sie nie obejdzie

wiec do muzyki szukał bym raczej czegos takiego mozna to potem ładnie skompletowac amplituner i wzmacniacz tej samej firmy w jednakowym kolorze ładnie sie prezentuje i nie musi to byc jakis topowy model moze byc cos z lat 80-tych wtedy robili super stereo

co do głośników to jamo nie są złe ale patrząc po danych to jamo startują od 50hz

wharfedale od 30hz roznica 20hz nie jest duza ale przy tym pułapie naprawde duzo daje

miedzy 80 a 100 byc moze nie zauwazysz roznicy ale miedzy 50 a 30 jest spora

i jeszcze jedna zecz wiem to z własnego doswiadczenia czasem słucham takiej muzyki gdzie bas bardzo nisko schodzi nawet do tych 30hz wtedy za scianą bardzo ładnie go słychac sciany przenosza takie niskie czestotliwosci takze muzyke mozna smiało włączyc po cichu w jednym pokoju i słuchac w drugim (nie zazdroszcze moim sąsiadom)

sorka ze napisałem to tak haotycznie i mało stylistycznie ale mnie czas ogranicza mysle ze moje wskazowki sie na cos przydadza pierwsze to patrzec na parametry sprzetu a drugie słuchac bo kazdy ma swoj gust

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.