Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning amplitunera YAMAHA RX-V620

vectra2001

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Nigdzie nie moge znaleść na forum tuningu amplitunerów. Chodzi mi szczególnie o poprawę stereofoni. Jeśli ktoś czegoś takiego próbował niech się podzieli swoimi uwagami na ten temat. Czy wogóle warto się tym zajmować czy lepiej kupić oddzielny wzmacniacz stereo. Chodzi mi konkretnie o amplituner YAMAHA RX-V620

https://www.audiostereo.pl/topic/21705-tuning-amplitunera-yamaha-rx-v620/

Mam taki ampli i na początek ominąłem regulację basu i sopranu (direct) robiąc zwory na złączce, która łączy płytkę regulacji z płyta główną. Nic po za tym nie przerabiałem, ale w przyszłości mam zamiar bardziej w ingerować w wnętrze tego amplitunera:-)

Swoją drogą ciekawy jestem jak oceniasz tą 620-tkę?

Jakby ktoś potrzebował, to mam całą serwisówkę do tego modelu ze wszystkimi schematami i opisami.

Jeśli chodzi o jakość dzwięku w kinie domowym to jestem bardzo zadowolony chociaż przy głośniejszym ustawienia na filmach akcji trochę brak mu mocy / pokój 25 m2/, myślałem o wymianie transformatora na większy, jeśli natomiast chodzi o odsłuch stereo to w moim zestawie są drobne braki w prezentacji dalszych planów oraz selektywności. Ale wiem również że to nie jest wina tylko amplitunera ale także reszty mojego zestawu.

Jeśli masz serwisówki do tego modelu w wersji elektronicznej to bym był wdzięczny jakbyś mi przesłał na maila.

Ponawiam pytanie bo mnie trafi z moim kochanym cedeczkiem :(

Przełączam na sygnał z tunera Yamahy - super mięciutki basik , środek i góra jak trzeba , przestrzeń super ... z satelity ( ferdek ) nie wiem czy nie jeszcze lepiej , a po przełączeniu na wspaniały CDX 496 można dostać k..wicy :)

Jakiś blaszany dzwięk bez barwy , bez basu , bez przestrzeni ... chciałem wiedzieć czy OP to poprawi , czy warto wymieniać.

Hej. Przerabialem YAMAHE 596 - pewnie brzmi podobnie co 496. Tego sprzetu nie da sie uratowac - wymien radzę dobrze. Co do modyfikacji amplitunera wielokanalowego (raczej z ciekawosci) DENON AVR 1801 - wymienilem opampy w calym preampie dla 5 kanalow na BB2134/2604 oraz odpowiednie zasilanie poprzez dobranie kondensatorow - różnica w jakości dźwięku była spora. Ale do normalanego stereo dużo brakowało. W każdym razie da się cos poprawić. Pozdrawiam.

www.disound.haa.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.