Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel instrumentowy (Laboga)

Barteque

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej szukałbym przyczyny w kiepskim zaekranowaniu puszki w gitarze, albo oderwaniu się masy od ekranu w gitarce. Jeśli i tak buczy, to znaczy to, że piecyk ma kiepsko zrobiony wzmacniacz - częsta sprawa niestety.

Zwykle w jednym z położeń przełącznika sygnał z singla, albo hambackera idzie przez kondensator rzędu 100nF. Mógł on paść, albo odlutować się i jedna z przystawek wisi sobie w powietrzu, albo tak jak pisałem któryś z ekranów mógł się odlutować od kubeczka potencjometru. Ciężko to stwierdzić na odległość.

>rekin

" Jako gitarowy bardzo dobrze sprawdza się zarówno Klotz LaGrange (GY107) jak i Klotz IY106. Ten pierwszy jest grubszy i mniej się plącze. Gra całkiem fajnie - też go używam. "

A masz jakies doswiedczenia z kabelkiem Klotz SQ 450 ? (4-ro zylowy). Dostalem kiedys od "Marekban" i do dzisiaj lezy w szafce. Kiedys polutowalem sobie GAC-2 V1, a na tego wciaz brak czasu. Musze jednak kiedys go polutowac, bo odebralem kolumny made in Regis Audio i trzeba by pomyslec o jakis probach z kabelkami i innymi wzmakami czy tez cd-kami niz moje klocki, bo tak naprawde ciekawi mnie, czy przez zmiane kabelkow i klockow da sie jeszcze poprawic brzmienie od tego ktore jest teraz, a ktore uwazam za bardzo dobre.

No coz..., jest to moj pierwszy zestaw stereo i pierwsza konfigoracja, w zwiazku z czym moj mozg jeszcze nie wie czy moze byc jeszcze lepiej :-)

>josef

Wlasnie odszukalem moje kabelki i niestety okazuje sie, ze Klotza mam tylko 1 m czyli na jeden komplet IC.

Natomiast Gothama GAC2 V1 mam 3,25 m i tego moge odstapic. Obecne moje IC z Gothama zrobilem tylko 30 centymetrowe (zgodnie z radami na forum) bo wmak stoi na cd-ku. Chce jednak jeszcze zrobic jedna dluzsza pare, aby w przypadku odsluchiwania jakis innych klockow stojacych obok wystarczyly do polaczenia.

Wychodzi na to, ze sobie moge zostawic 1,35 m, a dwa metry (na dwie pary IC po 0,5 m) moge odstapic.

>Lutek

Witam po długiej przerwie. Na początek chciałem Cię przeprosić za tą płytę. Do teraz jej nie mam i co najgorsze nie wiem komu ją pożyczyłem. Moja wina, bo mogłem ją przegrać po naszej ostatniej rozmowie i byłby spokój, a tak mam wyrzuty.

Z tego co piszesz, to znalazłeś wreszcie kolumny, które Cię zadowalają. To fajno, bo rzeczywiście wśród sklepowych kolumienek ciężko było coś wybrać.

Klotza SQ 450 niestety nie słuchałem, nawet takowego nie widziałem nigdy, więc nie mam pojęcia jak to może grać???

Gotham GAC-2V1 gra całkiem fajnie, ale w moim odczuciu gorzej niż Klotz IY106.

Pozdrawiam

>rekin

Plytka sie nie przejmoj - juz nawet zaponialem jaka to miala byc..., chyba jakas testowa. Przyslales mi natomiast wtedy Patricie Barber bez spisu tytulow utworkow i obiecales doslac. Gdybys te tytulu jeszcze gdzies mial, to moglbys wyslac na meila (w "o mnie"). Dla mnie super plytka i dobra jakosciowo..., a mam ich tak nie wiele.

Sprzet stoi a plytek niet :-)

>rekin

A tak nawiasem mowiac..., jak sie troche obrobie (chroniczny brak czasu), to mam zamiar napisac do Ciebie w sprawie jakiegos odsluchu u mnie. Kiedys czytalem, ze chcialbys posluchac konstrukcji McGyvera i Grzegorza (kiedys tez pisales do mnie ze chcialbys porownac Gainclone z moim klockiem - tez chetnie bym posluchal) ale na razie czas i odleglosc nie pozwala Ci. Teraz masz okazje, bo do mnie to juz " zabi skok" - np. pociagiem pospiesznym tylko godzina jazdy a osobowym bodajze godzina 15 minut.

Na razie ide popracowac i zreszta ten watek nie o tym.

Dzięki za zaproszenie. Pewnie w tym roku się nie uda, bo cały limit czasu wykorzystałem/wykorzystam już na Audio Show, a później przez przez 3 miesiace dni powszednie niedziele i święta - robota. Może jak złamie sobie obie ręce, to będę miał chwile czasu ??? ;)

Nie łam ręki bo nie bedziesz mógł pisac na forum... :-)

atak przy okazji to znacie moze jakies sklepy internetowe albo wysyłkowe gdzie mozna dostać Klotza LaGrange, znalazłęm jeden sklep w łomiankach i mają po 8zł/metr ale może jest gdzies taniej ??

->4koval

LaGrange najtańszy jest w sklepie AUDIOPLUS (audioplus.pl) w Łomiankach, po 7,5zł/m, mają też inne kable klotza, a w sklepie obok- Aplauz (Aplauzaudio.pl) - masz kabelki Beldena, jeśli potrzebujesz wtyczek to też powinni mieć.

Można tam dojechać ztm (701 przystanek Młocińska i 5min z trepa do Granicznej 19)

Pozatym mają napreawde miłą i fachową obsługę :-)

Pozdrawiam.

->Barteque, 13 Lis 2005, 20:35

Bardzo dziekuje za dokładne informacje. Pewnie w srode sie tam przejade. Miałem skorzystać z Ł ale jak mowisz ze to kilka minut od 701 to sobie zaoszczedze na bilecie. Zastanawialem sie czy nie wpakowac czegos drozszego do Gain Clone ale za biedny student jestem. Moze tylko wzmocniony sygnal puszczę jakims grubszym kabelkiem.

jeszcze raz bardzo dziekuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.