Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki średnioton. za rozsądne. pieniądze

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

znajomy potrzebuje niedrogi głośnik średniotonowy ,który charakteryzował by się dość niskim rezonansem oraz nadawał by się do takzw. niskiedo podziału zwrotnicy na ok. 180-250 Hz...

Średnica kosza generalnie może być dowolna ,ale lepiej mniejsza niż większa.

Cena za szt. do 200 zł...

CZEKAM NA PROPOZYCJE :)

propozycja 1:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam, Tomek

Ukryta Zawartość

Dzięki za powyższe odpowiedzi tylko ,że ja czekam na propozycje ,które beda od osób ,które maja spore doświadczenie w doborze głośników i modele które polecaja osobiście testowali.

Znajomy poszukuje dobrej średniotonówki za rozsądne pieniądze którą będzie można śmiało puścić już od 180 -250 Hz ,głośnik powinien się charakteryzować dobrym brzmieniem i dość wysoka efektywnością...

Wiem ,że pisze dość ogólnie, ale mimo wszystko czekam na dalsze propozycje :)

Jednakowoż byłoby łatwiej (nawet tym niedoświadczonym), gdybyś podał choć średnicę głośnika i określił, co rozumiesz pod pojęciem "wysoka efektywność".

Najlepsze średniotonówki robił kiedyś Focal, ale to już, niestety, historia. No i nie kosztowały 200 zł za sztukę ;)

pozdrawiam - Tomek

Proponuję Westra PM-175-2118, czyli prawdopodobnie Tonsil GDM 18/80. Ma dużą efektywność i dobre brzmienie (pod waunkiem zrobienia dobrej zwrotnicy). Jeśli zrobisz mu szczelną komorę kilku litrową, dobrze wytłumioną, można zrobić podział od 250Hz. Nizej nie polecam, gdyż zaczyna podbarwiać swoim rezonansem, a górę do max. 3-3,5kHz. Przy wyższym podziale brzmienie staje się nieprzyjemne (poszarpana charakterystyka powyżej 3-3,5kHz). Ewentualnie Tonsil GDN 13/50/1 (zastosowałem jako niskośredniotonowy), ale nie pamiętam jaką ma efektywność.

Witam,

Fakt, nie jestem do końca pewien, bo nie jestem alfą i omegą oraz nie znam wystkich głośników całego świata, lecz wcześniej wspomniany HDS134 traktuję jako najgorszy z możliwych do zastosowania jako średniotonowy od fp150-200 - w cenie do 200pln/szt.. Fizycznie, raz go zastosowałem, z dobrym skutkiem. Nawet komplet mam na wszelki wypadek, bo producent chyba praktycznie skończył już produkcję tego modelu.

Apropo mojego doświadczenia, nie lubię się wypowiadać. Jest raczej nie małe, lecz również też nie bardzo olbrzymie.

Cóż, decydujesz Ty, co chcesz itd..

Pozdrawiam, Piotr01

jeden z forumowiczów miał kilka mies. temu do sprzedania beymy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Zrobiłem kilka zdjęć tego średniotonowca PM 175-2118. Magnes i odlewany kosz jak w Tonsilu GDM 18/80, różnica tylko w nasączeniu i polakierowaniu na czarno membrany.

Ukryta Zawartość

post-8410-100006228 1170285789_thumb.jpg

post-8410-100006229 1170285788_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

najlepsze na polskim rynku sa glosniki Mistrza Waldemara

Ukryta Zawartość

chyba teraz nie sprzedaje na sztuki ale jego kolumny sa tak tanie ze nie oplaca sie robic wlasnych.

Ukryta Zawartość

czesc glosnikow firmy wycofaly z produkcji gdyz sa zbyt dobre jak na dzisiaejsze mozliwosci zapisu i wzmacniaczy. Poprostu, slychac na nich thd toru i to spowodowalo zaniechanie produkcji. Wiec mamy teraz w ofercie kapciowate membrany i kapciowate brzmienie szczegolnie na srednicy. No i wysokie tez kapciowate.

malo tego producenci czesto stosuja podzial zwrotnic na srednicy w okolicach najwiekszej czulosci sluchu dla zamaskowania thd z toru. No.

Tak, wiemy senicz. Pamiętamy, że Ty masz dostęp do głośników, które reszta forumowiczów może jedynie "liznąć na okładce miesięczników". Oto przykład:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dlaczego wy mnie tak nienawidzicie? co? te glosniki beda uzyte w systemie mfb bijacym na glowe wszystkie wasze snobistyczne drivery. A dlaczego akurat te egzemplarze? a tego nie moge napisac. Z stx dostarczyli mi juz zawieszenia gorne do nich i klej. Jak juz pisalem to sa vify z bardzo ciekawymi zawieszeniami dolnymi. Sa bardzo liniowe. I pasuje koszem do pewnych kolumn.

A co do -igoda- to przepraszam was za to ze wasza gwiazda tak zbladla po moim wejsciu na te liste z moimi pomyslami etc.

Wszystko co napisalem o wycofywaniu glosnikow z produkcji jest prawda. Im glosnik dokladniejszy tym gorsza ma recenzje i firmy nie moga sobie pozwolic na taka produkcje. W histori glosnikowosci bylo szereg takich wypadkow. Otworzylo mi oczy na ten problem gdy kupilem na allegro te dsm250 marantz. Dla kepskich wzm w rodzaju lm i tda nie dawalo sie ich sluchac ale na damfaku te glosniki pokazaly co potrafia. Ale czy mozna je produkowac? absolutnie nie bo na normal;nych czyli powszechnie spotykanych wzm skrzecza niemilosiernie a raczej dokladnie obnazaja jakosc wzmacniaczy a ktora jak wiemy jest podla. Moze podlacze je do tacta bo on ma troche mniejsze podbarwianie. Zobaczymy. Wybieram sie do Mistrza Waldemara na wiosne gdy sniegi stopnieja z tymi marantzami z sacd z nowym wyjsciem juz nie na lampach a na microdamfaku - rewelacja sam miod i dokladnosc bez zabarwen. Na lampach jednak bylo troche syfka. No teraz dopiero slychac jakimi syfami sa op. no i pewnie damfaka tego co go zrobie nalesnika. Moze ktos chce sie zabrac z wawy? na te odsluchy?

przed chwila mialem okazje porozmawiac z Mistrzem Andrzejem na ten temat - znikania pewnych glosnikow z ofert firm. Przyczyny moga byc oczywiscie rozne choc ogolnie jest tendencja do usuwania z ofert glosnikow o dokladnym brzmieniu gdyz rynek ich nie chce. Powodem jest niska klasa wzm powszechnie uzywanych. A wiec klienci preferuja brzmienie bardziej kapciowate i takie glosniki aby one filtrowaly thd z toru. A najlepeij gdy beda to robic usuwajac mikroszczegoly i thd. I tak kopulkowce zniknelyz zestawow na srednicach gdyz czesto ich brzmienie bylo ostre, podbarwione jakas szorstkoscia i niechciane. Ale czy napewno tak jest? na dobrych wzm srednice kopulkowe graja przepieknie i super dokladnie bez cienia szorstkosci. Ale gdzie te wzmacniacze?

Np. gejkolny graja tak super na wielu kolumnach gdyz same kolumny sa kapciowate i nie odtwarzaja thd z gejklonow. Byc moze sluchawki cos poradza na ocene wzm ale chyba dopiero wtedy gdy sam wzm bedzie gral na kolumny w piwnicy a my sie podlaczymy rownolegle ze sluchwkami w cichym pokoju. Ew. moze na filtr z r zamuiast glosnkow ale to nie to samo bo r nie daja wrednego sem od cewek w polu magnetycznym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.